لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۲۲

چشم‌انداز بحران سوخت در اروپا؛ معضلی که می‌تواند به سود روسیه تمام شود


آرشیو
آرشیو

قیمت گاز طبیعی و سایر حامل‌های فسیلی‌ انرژی در جهان نسبت به سال گذشته دست‌کم دو برابر شده است.

در این میان، رهبران سیاسی و صاحبان کسب‌ و کارها در اروپا نگران بحران سوخت هستند؛ بحرانی که می‌تواند به سود روسیه تمام شود.

مشکل رهبران اقتصادی و مدیران صنایع در کشورهای اروپایی، آمریکا، و چین این است که از سرعت احیای اقتصاد در دوره پساکرونا و بالا رفتن سریع تقاضا غافلگیر شده‌اند و تولید‌کنندگان نتوانسته‌اند سطح تولید را متناسب با تقاضا افزایش دهند.

این موضوع سبب شده است که قیمت گاز طبیعی در اروپا، در واکنش به سطح پایین ذخایر، در سال جاری معادل ۶۰۰ درصد افزایش پیدا کند و در آمریکا به بالاترین سطح خود در ۱۲ سال اخیر برسد.

نگرانی از تاثیر بالارفتن قیمت انرژی بر بهره بانکی و تورم، روی ارزش سهام کسب ‌و کارهای اروپایی، به ویژه سهام حمل و نقل و جهانگردی، تاثیر منفی گذاشته و به موضوعی محوری در کارزارهای انتخاباتی کشورهای اروپایی تبدیل شده است.

نگرانی سیاستمداران و ناظران اقتصادی اروپا از این است که روسیه، که ۹۰ درصد گاز طبیعی مورد نیاز اروپا را تامین می‌کند، تلاشی از خود برای افزایش عرضه نشان نداده است. هر چند یک مقام شرکت «گازپروم» روسیه گفته است که این شرکت به تزریق گاز به ذخایر زمینی ادامه می‌دهد.

گازپروم همچنین اعلام کرده است که زمستان امسال، تامین نیازهای داخلی روسیه برای این شرکت اولویت دارد. با این حال، هفته گذشته مقامات گازپروم مشکل کمبود گاز اروپا را ناشی از فقدان قراردادهای درازمدت دانستند.

آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی با تکمیل خط لوله جدید گاز روسیه به اروپا مخالفت می‌کنند، زیرا آن را باعث وابستگی‌ بیشتر اروپا به روسیه می‌دانند.

از جمله راه‌ حل‌هایی که وزرای انرژی و اقتصاد اروپا مورد بحث قرار داده‌اند، ایجاد ذخیره مشترک گاز و خرید اشتراکی گاز است که می‌تواند بر قدرت چانه‌زنی‌ آنها بیافزاید.

XS
SM
MD
LG