لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۰۰

اختلاف روسیه و فرانسه بر سر عامل حمله شیمیایی سوریه


وزرای امور خارجه روسیه و فرانسه در مسکو، ۱۷ سپتامبر ۲۰۱۳
وزرای امور خارجه روسیه و فرانسه در مسکو، ۱۷ سپتامبر ۲۰۱۳

روسیه و قدرت های غربی بر سر آن که مسئولیت حمله شیمیایی در سوریه به عهده کدام فرد یا گروه بوده، همچنان اختلاف نظر دارند، اما به کوشش برای تدوین قطعنامه ای در شورای امنیت سازمان ملل متحد در راستای خارج کردن سلاح های شیمیایی زرادخانه های سوریه ادامه می دهند.

سرگئی لاوروف، وزیرامورخارجه روسیه، روز سه شنبه در مسکو طی کنفرانس خبری مشترکی با لوران فابیوس، همتای فرانسوی اش، حمله شیمیایی ماه گذشته در نزدیکی دمشق را ناشی از «تحریک شورشیانی» خواند که به تعبیر وی در جستجوی دریافت کمک نظامی از کشورهای دیگر هستند.

فابیوس پس از این نشست خبری مشترک گفت گزارش محققان و بازرسان سازمان ملل متحد که روز دوشنبه ارائه شده، جای تردید باقی نمی گذارد که نیروهای بشار اسد بوده اند که در این حمله از سلاح های شیمیایی استفاده کرده اند.

لاوروف همچنین گفت او و فابیوس در راستای کوشش برای برقراری صلح در سوریه هدفی مشترک دارند، اما در مورد راه های رسیدن به این هدف همفکر نیستند.

روسیه با کوشش فرانسه، بریتانیا وآمریکا برای گنجاندن تهدید استفاده از اقدام نظامی درقطعنامه درخصوص بحران سوریه مخالف است. آمریکا و بریتانیا روز دوشنبه گفتند آنها خواهان صدور قطعنامه قاطعی هستند که ضرب الاجل های دقیق و لازم الاجرایی برای تحویل موجودی سلاح های شیمیایی سوریه تعیین کند.

گزارش سازمان ملل متحد که روز دوشنبه منتشر شد، به «شواهد روشن و متقاعد کننده ای» استناد می کند که دال بر آن است که حمله شیمیایی ۲۱ اوت در سوریه با استفاده از گاز مرگبار سارین انجام شده است.

بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد گفت شواهد و مدارکی که بازرسان و محققان سازمان ملل متحد جمع آوری کرده اند، استفاده از گاز سمی را به روشنی تأیید می کند.

روز دوشنبه رئیس جمهوری آمریکا فرمانی را امضا کرد که به دولت آمریکا اجازه می دهد آموزش و تجهیزات نظامی را برای گروه های بین المللی و «اعضای انتخاب شده اوپوزیسیون سوریه» جهت حفاظت از جان خود در برابر حملات شیمیایی احتمالی آینده فراهم آورد.

در این حال، ترکیه می گوید یک هلیکوپتر سوری را که با نادیده گرفتن هشدارها وارد حریم هوایی ترکیه شده بود و بیش از دو کیلومتر در حریم هوایی ترکیه پیشروی کرده بود، سرنگون کرده است.

ارتش سوریه می گوید این هلی کوپتر به اشتباه بر فراز ترکیه پرواز کرده، و موضع آنکارا را «واکنشی شتابزده» خواند.











لاروف همچنین پیدا شدن نوشته هایی به خط سیرلیک روی یکی از راکت ها را بی اهمیت دانست و گفت کشورهای دیگرازسلاح های دوره اتحاد شوروی نسخه برداری کرده اند. عقیده براین است که شوروی حامی اصلی برنامه تسلیحات شیمیایی سوریه بود.

روسیه با کوشش فرانسه، بریتانیا وآمریکا برای گنجاندن تهدید استفاده از زور درقطعنامه مخالف است. آمریکا وبریتانیا روز دوشنبه گفتند آنها خواهان قطعنامه قاطعی هستند که ضرب الاجل های دقیق ولازم الاجرا برای سوریه، جهت رها کردن موجودی سلاح های شیمیایی، تعیین کند.

لاوروف گفت روسیه هنگام کار روی توافقنامه سلاح های شیمیایی درژنو، با صراحت عبارت "استفاده از زور" را رد کرد. اما افزود اگر معلوم شود سوریه توافقنامه را اجرا نمی کند یا گزارش های بیشترازاستفاده ازتسلیحات شیمیایی منتشر شود، "آنگاه شورای امنیت وضع را بررسی خواهد کرد."

گزارش سازمان ملل متحد که روز دوشنبه منتشرشد، به "شواهد روشن ومتقاعد کننده ای "استناد می کند که درحمله مقادیرنسبتا زیادی گاز مرگبارسارین بکاررفت.

بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد گفت شواهد ومدارکی که بازرسان سازمان ملل متحد جمع آوری کرده اند، استفاده ازگاز سمی را کاملا تایید می کند.

روز دوشنبه همچنین پرزیدنت اوباما فرمانی امضا کرد که به دولت آمریکا اجازه می دهد آموزش و تجهیزات را برای گروه های بین المللی و"اعضای انتخاب شده اوپوزیسیون سوریه" جهت حفاظت ازخود دربرابرحملات شیمیایی آینده فراهم آورد.

دراین میان، ترکیه گفت یک هلیکوپتر سوری را که با نادیده گرفتن هشدارها بالغ بردو کیلومتر وارد حریم هوایی ترکیه شد سرنگون کرد.

ارتش سوریه گفت هلیکوپتربه اشتباه برفراز ترکیه بپرواز درآمد، و پاسخ ترکیه را "واکنشی شتابزده" نامید.
XS
SM
MD
LG