ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، روز شنبه چهاردهم بهمن، ضمن «محکوم کردن» حملات تلافیجویانه آمریکا در عراق و سوریه، از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواست که به بررسی آن بپردازد.
روسیه در شرایطی این موضع را اتخاذ کرده است که تهاجمش به اوکراین در اسفند ۱۴۰۰ را به رغم انتقادهای گسترده بینالمللی ادامه داده است.
خانم زاخارووا با انتشار بیانیهای حملات آمریکا را «عامدانه» و با هدف «شعلهورتر کردن بیش از پیش درگیریها» خواند.
او در ادامه ادعاهای خود گفت: ایالات متحده با حملات «بدون وقفه» به مواضع گروههای تحت حمایت تهران در عراق و سوریه «عامدانه» قصد دارد بزرگترین کشورهای منطقه را وارد جنگ کند.
در بیانیه سخنگوی وزارت خارجه روسیه که از سوی خبرگزاری رویترز منتشر شد، به حملات گروههای شبهنظامی نیابتی جمهوری اسلامی، از جمله در منطقه دریای سرخ، عراق و سوریه اشاره نشده است. مسکو و تهران روابط نزدیکی دارند که از جمله می توان به ارسال پهپادهای نظامی جمهوری اسلامی برای استفاده نیروهای روسیه در جنگ با اوکراین اشاره کرد.
این گروهها پس از حملات شبهنظامیان حماس به اسرائیل در ۱۵ مهر و حملات متقابل این کشور به غزه با هدف نابودکردن آن گروه شبهنظامی، بهرغم هشدارهای مکرر ایالات متحده و کشورهای غربی، حملات پرشماری علیه پایگاههای نظامی آمریکا و متحدانش در منطقه و نیز کشتیهای در حال گذر از دریای سرخ انجام دادهاند.
پس از حمله گروه شبهنظامی موسوم به «جنبش مقاومت اسلامی عراق»، به یک پایگاه نظامی میزبان نیروهای آمریکایی در شمال اردن، ایالات متحده بار دیگر ضمن تاکید بر موضع خود مبنی بر لزوم جلوگیری از گسترش درگیریها به سراسر منطقه اعلام کرد که پاسخ به این حمله را در چارچوب دفاع از سربازان و منافع آمریکا در منطقه انجام میدهد.
آمریکا از بامداد شنبه به وقت محلی، مجموعه حملات هوایی را به مراکز و پایگاههای نیروهای تحت حمایت جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سوریه و عراق انجام داد. به گفته جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده، این اولین مرحله از مجموعه حملاتی است که در پی کشته شدن سه سرباز آمریکایی در اردن انجام خواهد شد.
فرماندهی مرکزی ارتش ایالات متحده، سنتکام، پیش از این اعلام کرده بود که عوامل نیروی قدس سپاه پاسداران و گروههای شبهنظامی وابسته به جمهوری اسلامی را در عراق و سوریه در بامداد شنبه ۱۴ بهمن به وقت محلی هدف حملات هوایی قرار داده است.
براساس گزارشها، نیروهای ایالات متحده بیش از ۸۵ نقطه را در این دو کشور با هواپیماهای متعدد، از جمله بمبافکنهای دوربرد که از آمریکا پرواز کرده و به منطقه اعزام شده بودند، هدف قرار دادند.
به گفته «سنتکام»، در حملات هوایی بامداد شنبه، بیش از ۱۲۵ مهمات دقیق به کار گرفته شد و تاسیساتی شامل ستاد عملیات فرماندهی و کنترل، مراکز اطلاعاتی، انبارهای راکت و موشک، انبارهای هواپیماهای بدون سرنشین، و تاسیسات زنجیره تامین تدارکات و مهمات گروههای شبهنظامی و حامیان سپاه پاسداران منهدم شد.
سنتکام تاکید کرد مراکز هدف قرار گرفته شده، نقاطی بودند که حملات علیه نیروهای آمریکایی و ائتلاف را تسهیل میکردند.