رئیس جمهوری روسیه سفر دو روزه خود به چین را در شرایطی به پایان میرساند که گفته است درهای تازهای را برای روابط روابط تجاری و فرهنگی با این کشور باز خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ولادیمیر پوتین پس از دیدار با شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین، قراردادی را با او امضا کرد که در آن بر «تقویت روابط راهبردی» دو کشور تاکید شده است.
آنها روز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت، بیانیه مشترکی را امضا کردند که در آن با ستایش از تحولات «عصر جدید» در جهان گفته شد که روسیه و چین با سیاست های ایالات متحده مقابله خواهد کرد.
شی و پوتین در یک نشست خبری مشترک نیز بر گسترش همکاریهای مشترک تأکید کردند.
دادههای گمرک چین نشان میدهد که تجارت چین و روسیه در سال ۲۰۲۳ میلادی دست کم به رکورد ۲۴۰ میلیارد دلار رسید که نسبت به سال قبل بیش از ۲۶ درصد افزایش داشت.
روزنامه دولتی «گلوبال تایمز» چین روز جمعه ۲۸ اردیبهشت، به اهمیت رشد روابط تجاری برای روابط گستردهتر دو کشور اشاره کرد و نوشت که چین برای سیزدهمین سال متوالی، بزرگترین شریک تجاری روسیه بوده است.
این نخستین سفر ولادیمیر پوتین به پکن پس از آغاز پنجمین دوره ریاستجمهوریاش است.
بر اساس این گزارش، وی از آغاز حمله روسیه به خاک اوکراین در اسفند سال ۱۴۰۰، در مواجهه با انزوای سیاسی و تحریمهای غرب، به طور فزایندهای برای حمایت از اقتصاد جنگی روسیه به چین روی آورده است.
شی به پوتین گفت: «روابط چین و روسیه امروز به سختی به دست آمده است و دو طرف باید آن را گرامی بدارند و از آن حمایت کنند.»
دیدار این دو شریک سیاسی در شرایطی انجام شد که ناتو بارها چین را برای روابطش با روسیه متهم کرده است.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، به تازگی به چین هشدار داد در صورتی که بخواهد با اروپا روابط خوبی داشته باشد، باید به حمایت از جنگ روسیه در اوکراین پایان دهد و گفت که پکن نمیتواند هر دو طرف را با هم داشته باشد.
او همچنین به کشورهای غربی نیز هشدار داد که مانند روسیه به چین وابسته نشوند و اضافه کرد: «در گذشته، مرتکب این اشتباه شدیم که به نفت و گاز روسیه وابسته شدیم. بنابراین نباید آن اشتباه را با چین تکرار کنیم. وابستگی به پول، مواد خام، فناوریهای آن ما را آسیبپذیر میکنند.»