چین و روسیه برای رقابت با سامانههای موقعیتیاب جهانی ایالات متحده آمریکا و اروپا، همکاری با یکدیگر در این حوزه را آغاز کردهاند.
اوایل سال جاری میلادی چین با روسیه توافق کرد که کار نظارت بر ایستگاههای زمینی «سامانه ماهوارهای ناوبری جهانی گلوناس» روسیه را در خاک خود بر عهده بگیرد. مسکو هم در مقابل پذیرفت که ایستگاههای زمینی سامانه ماهوارهای چین به نام «بیدو» را در خاک خود مستقر کند.
از آنجا که این ایستگاهها در مجموعه سامانههای موقعیتیابی جغرافیایی جهانی نقشی کلیدی دارند، همواره با خطر هکشدن مواجه هستند.
این ماهوارهها در کنار «جیپیاس» آمریکا و «گالیلئو» اروپا بخشی از مجموعه سامانه ماهوارهای ناوبری جهانی هستند. سامانه بیدوی چین با ۳۵ ماهواره نقاط جغرافیایی دقیقی را در اختیار کاربران غیرنظامی و نظامی قرار می دهد.
به گفته الکساندر گابوئف، تحلیلگر مرکز کارنگی در مسکو، چنین توافق دو جانبهای در واقع سطح اعتماد و نزدیکی مسکو و پکن را نشان می دهد.
به باور آقای گابوئف، «فاصله روسیه با غرب و تعمیق مخالفت و رقابت چین با ایالات متحده به عنوان دو ابرقدرت، قطعا نقش مهمی در نزدیکی مسکو و پکن دارد.»
وی معتقد است منابع طبیعی سرشار روسیه و سرمایه و فناوری چین زمینه مناسبی برای همکاریهای اقتصادی این دو دولت خودکامه فراهم آورده است.
سامانههای ماهوارهای نقشی تعیینکننده در اقتدار نظامی کشورها در قرن بیست و یکم ایفا میکنند. ماه پیش ایالات متحده در واکنش به پرتاب آزمایشی روسیه به سمت یکی از ماهوارههای خود گفت، تخریب ناشی از این آزمایش، فضانوردان مستقر در ایستگاه فضایی بینالمللی را با خطر روبرو کرد.