روسای جمهوری ترکیه و ایران درباره اتحاد علیه داعش با یکدیگر تلفنی تبادل نظر کردند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران در این مکالمه تلفنی گفت: «ایران و ترکیه باید برای ریشهکن کردن تهدید افراطیگرایی در منطقه همکاری کنند.»
در این مکالمه تلفنی که شامگاه چهارشنبه انجام شد روحانی به رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه گفت دو کشور «باید با کمک یکدیگر به برنامهای مشترک و راهحلی عملی برسند تا تروریسم را در منطقه ریشهکن کنند.»
آقای روحانی گفت: «همبستگی و توسعه روابط میان تهران و آنکارا برای ما اهمیت بسیاری دارد.»
به گزارش خبرگزاری مهر، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در تماس تلفنی فوق داعش را تهدیدی خطرناک توصیف کرد و گفت، «ایران و ترکیه برای مقابله با آن متحد شوند.»
حسن روحانی نیز تاکید کرد که این تحولات و وضعیت منطقه، گسترش رایزنی های ایران و ترکیه را ضروری می سازد.
حدود یک سال پس از آغاز حملات نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا علیه مواضع داعش، آنکارا دو عملیات علیه جهادگرایان اسلامگرای داعش در سوریه و حزب کارگران کردستان ترکیه (پکک) را در شمال عراق راه انداخت.
حملات ترکیه دو هفته قبل، و به دنبال وقوع رشته حملاتی در خاک ترکیه از جمله یک بمبگذاری انتحاری مرگبار توسط داعش، آغاز شد.
با وقوع چندین حمله در ترکیه از جمله حملهای در خط آهن تهران-آنکارا و مسئول دانستن داعش و پکک در آن، و بمب گذاری در خطوط انتقال گاز ایران به ترکیه در خاک ترکیه، وضعیت امنیتی ترکیه به وخامت گراییده است.
تهران، متحد مهم بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه از آنکارا خواسته تا در حملاتش علیه مواضع داعش به تمامیت ارضی سوریه احترام بگذارد.
مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت: «هر اقدامی که به تضعیف دولتهای ملی بینجامد، درعمل گروههای تروریستی را به انجام جنایاتشان ترغیب میکند.»
در مکالمه تلفنی شامگاه چهارشنبه میان روسای جمهوری ایران و ترکیه، حسن روحانی همچنین پیشنهاد کرد که ترکیه باید حملاتش را در هماهنگی با دولتهای عراق و سوریه انجام دهد.
آقای اردوغان نیز به سهم خود خواستار همکاری بیشتر در مبارزه علیه داعش شد: «داعش بخشی از القاعده است و تداوم عملیات این گروه تروریستی برای جهان اسلام خطرناک است.»
رئیس جمهوری ترکیه همچنین گفت «همکاری میان ترکیه و ایران در مبارزه علیه گروههای تروریستی اهمیت بالایی دارد.»
در ابتدای این هفته، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران پیشنهاد داده بود که یک مجمع گفت و گوی منطقهای برای رفع تنشهای منطقهای ایجاد شود. ایران و ترکیه از گروه های رقیب در سوریه حمایت می کنند. نیروهای کردی که در شمال سوریه با داعش می جنگند، ترکیه را به حمایت از این گروه متهم کرده اند.