لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۵۲

رویترز: مقابله با تهدید هسته‌ای جمهوری اسلامی در دستور کار ترامپ است



خبرگزاری رویترز در گزارشی به چالش‌های مرتبط با تهدیدهای فزاینده هسته‌ای از سوی جمهوری اسلامی، روسیه، چین و کره شمالی پرداخته است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا، زمانی که در ماه ژانویه پیش‌رو سکان ریاست‌جمهوری را به دست بگیرد با آنها روبرو خواهد بود.

در این گزارش به احتمال تصمیم جمهوری اسلامی ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای اشاره می‌شود و اشاره شده که پس از حمله تلافی‌جویانه اسرائیل، یک مقام ارشد جمهوری اسلامی گفت تهران می‌تواند در «منع خودخواسته» توسعه سلاح‌های هسته‌ای خود بازنگری کند.

کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی در اظهاراتی در همین رابطه گفت: « اگر موجودیت ایران تهدید شود، ناچاریم دکترین هسته‌ای خود را تغییر دهیم.»

رویترز می‌نویسد زمانی که قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد که اجازه «بازگشت سریع» تحریم‌های بین‌المللی علیه جمهوری اسلامی را می‌دهد منقضی شود، واشنگتن و متحدان اروپایی‌اش فرصت‌های باقیمانده خود در این خصوص را از دست خواهند داد.

دونالد ترامپ آمریکا را در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج کرد و این اقدام از دید شماری از تحلیلگران باعث شد تا جمهوری اسلامی تعهدات خود را زیر پا بگذارد.

بر اساس آن توافق‌نامه، تهران غنی‌سازی اورانیوم را که از سوی غرب به‌عنوان تلاشی پنهان برای توسعه و گسترش توانایی تسلیحات هسته‌ای تلقی می‌شود، محدود کرد.

مقامات آمریکایی می‌گویند مدت زمانی که جمهوری اسلامی برای تولید اورانیوم غنی‌شده کافی در ساخت کلاهک نیاز دارد، اکنون از یک سال به چند هفته یا حتی چند روز کاهش یافته است، هرچند حکومت ایران برای ساخت بمب واقعی به زمان بیشتری نیاز دارد.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز ٨ شهریور در گزارش محرمانه‌ای گفت جمهوری اسلامی با سرپیچی از خواسته‌های بین‌المللی، ذخایر اورانیوم غنی‌شده در سطح «نزدیک به درجه تسلیحاتی» خود را افزایش داده است.

کارشناسان می‌گویند رساندن اورانیوم غنی‌شده با خلوص ۶۰ درصد تا اورانیوم به درجه تسلیحاتی ۹۰ درصد خلوص، تنها نیازمند برداشتن «یک گام کوتاه و فنی» است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا روز ۱۵ آبان در یک گردهمایی انتخاباتی گفت که می‌خواهد ایران «کشوری بسیار موفق» باشد اما «نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد.»

یک روز بعد، رافائل گروسی، رئیس سازمان انرژی اتمی سازمان ملل متحد گفت که ممکن است در روزهای آینده برای گفتگو درباره در مورد برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران به تهران سفر کند.

او همچنین افزود که انتظار دارد برای حل چالش هسته‌ای حکومت ایران با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا، همکاری کند.

علاوه بر جمهوری اسلامی، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا با شدیدترین تنش‌ها با مسکو در بیش از ۶۰ سال گذشته نیز روبرو است که بخشی از آن ناشی از تهدیدهای ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه در استفاده از سلاح‌های هسته‌ای در جنگ علیه اوکراین و توسعه سیستم‌های تسلیحاتی جدید است.

در مورد چین نیز پنتاگون تخمین زده که پکن دارای ۵۰۰ کلاهک هسته‌ای عملیاتی است و تا سال ۱۴۰۹ احتمالا این تعداد را به هزار کلاهک افزایش خواهد داد.

ایالات متحده آمریکا و روسیه به ترتیب ۱۷۷۰ و ۱۷۱۰ کلاهک عملیاتی دارند.

تنش‌ها با کره شمالی نیز به دلیل همکاری پیونگ یانگ در جنگ مسکو علیه اوکراین افزایش شدت گرفته است.

کره شمالی روز ۱۰ آبان نیز یک موشک بالستیک قاره‌پیما را آزمایش کرده و گفت که «قوی‌ترین سلاح استراتژیک جهان» را ارتقا داده است. کره جنوبی، ژاپن و ایالات متحده این اقدام را محکوم کردند.

آژانس اطلاعات دفاعی ایالات متحده گزارش داده است که پیونگ یانگ به گسترش ذخایر مواد برای پیشبرد برنامه تسلیحات هسته‌ای خود ادامه می‌دهد.

XS
SM
MD
LG