لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۱۱

انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲، ستیزه و سنت شکنی


رویترز: «احمدی نژاد با رفتارش تصریح کرده که در پایان دور دوم ریاست جمهوری اش، به آرامی کنار نخواهد رفت.»
رویترز: «احمدی نژاد با رفتارش تصریح کرده که در پایان دور دوم ریاست جمهوری اش، به آرامی کنار نخواهد رفت.»

برگردان گزیده ای از مقاله تحلیلی خبرگزاری رویترز در خصوص رقابت های پیشاپیش انتخابات ریاست جمهوری در ایران.

خبرگزاری رویترز با انتشار مقاله ای تحلیلی پیرامون رقابت های سیاسی پیشاپیش انتخابات ریاست جمهوری ایران، می نویسد که عطش احمدی نژاد برای باقی ماندن در جایگاه قدرت، او را در مقابل آیت الله خامنه ای قرار داده و طی مدت ریاست جمهوری اش، بارها قدرت رهبری را به چالش گرفته؛ قدرتی که طی سه دهه اخیر همواره مطلق و بی چون و چرا قلمداد شده است.

محمود احمدی نژاد پیگیرانه در تلاش است تا از نامزدی اسفندیار رحیم مشایی، خویشاوند و رییس دفتر سابقش، برای نامزدی ریاست جمهوری حمایت کند. رییس جمهوری اسلامی ایران با مواضع و سخنان خود طی دوران ریاست جمهوری اش، به ویژه در سال اخیر، موازنه قدرت را میان رهبر و رییس جمهوری ایران تغییر داده است.

وفاداران به آیت الله خامنه ای، رحیم مشایی را به اشاعه «فرقه ای انحرافی» متهم می کنند که ملی گرایی را برتر از ارزش های جمهوری اسلامی می داند.

خبرگزاری رویترز به نقل از شائول بخاش، استاد دانشگاه جرج میسن در ویرجینیا و تحلیلگر مسائل ایران، می نویسد:«طرح احتمال نامزدی رحیم مشایی برای انتخابات ریاست جمهوری، نگرانی فراوانی در جبهه خامنه ای ایجاد کرده است.»

ناظران رویدادهای سیاسی ایران، می گویند به نظر نمی رسد که اصلاح طلبان بتوانند نامزدی برای انتخابات پیش رو معرفی کنند. ادامه حبس خانگی میرحسین موسوی و مهدی کروبی نیز، امکان حضور آنها را در عرصه انتخابات ریاست جمهوری منتفی می کند.

رویترز می نویسد که آیت الله خامنه ای برای مقابله با آقای رحیم مشایی یا هر کاندیدای دیگری که در جبهه احمدی نژاد باشد، از گروهی سه نفره از نامزدهای اصول گرا قویاً حمایت می کند. این سه تن، محمد باقر قالیباف(شهردار تهران )، غلامعلی حداد عادل(عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رییس سابق مجلس شورای اسلامی)، و علی اکبر ولایتی(مشاور امور بین الملل آیت الله خامنه ای و وزیر پیشین امور خارجه) هستند.

آقای ولایتی از شکاف میان اصول گرایان و نرسیدن یکی از آنها به مسند ریاست جمهوری، به فاجعه تعبیر کرده است.

رویترز از قول علی انصاری، استاد دانشگاه در اسکاتلند، می نویسد:«آیت الله خامنه ای قدرت و نفوذ سیاسی را به شیوه ای ساختاری، منحصر به خود کرده است. بدون تأیید وی، هیچ کس در ایران نمی تواند رییس جمهوری شود.»

تنش و رقابت بر سر تصاحب مسند ریاست جمهوری، به آن حد رسیده که فاضل لاریجانی، برادر رییس مجلس شورای اسلامی، رفتار احمدی نژاد و گروه او را توطئه ای مافیایی خوانده است.

تحلیلگران معتقدند که محمود احمدی نژاد با رفتارهای اخیر خود تصریح کرده که در پایان دور دوم ریاست جمهوری اش، به آرامی کنار نخواهد رفت.

غم نان اما، برای بسیاری از مردم ایران، دغدغه ای بزرگتر از انتخاب رییس جمهوری است.

رویترز در مقاله ای که در تحلیل شرایط رقابت های انتخابات ریاست جمهوری ایران منتشر کرده است، به نقل از شائول بخاش(استاد دانشگاه و تحلیلگر تحولات ایران) می نویسد: «شرایط جاری در جو سیاسی ایران حاکی از آن است که آیت الله خامنه ای نمی تواند حتی در حلقه یاران خود، اقتدار سابق خود را اعمال کند و رویدادهای سیاسی را به نفع اردوی خود مهار کند.»
XS
SM
MD
LG