سازمان بهداشت جهانی پس از درخواست برای کسب اطلاعات بیشتر از چین در مورد افزایش بیماریهای تنفسی و ذاتالریه در بین کودکان در این کشور، اعلام کرد که مقامات بهداشتی هیچ عامل بیماریزای غیرعادی یا جدیدی را شناسایی نکردهاند و دلیلی برای به صدا درآوردن زنگ خطر جهانی وجود ندارد.
افزایش بیماریهای تنفسی در چین در شرایطی رخ داه است که این کشور نخستین زمستان خود از زمان لغو محدودیتهای سختگیرانه کووید-۱۹ را آغاز میکند.
سازمان بهداشت جهانی در چین به خبرگزاری رویترز گفت که آمار کنونی از آنچه در فصلهای سرما پیش از همهگیری کووید-۱۹ گزارش میشد، بیشتر نیست.
دکتر محمدکاظم عطاری، پزشک و پژوهشگر پزشکی اجتماعی ساکن آمریکا، به صدای آمریکا گفت: رویکرد چین در ارائه ندادن اطلاعات مربوط به شیوع بیماریهای تنفسی که از دو ماه پیش آغاز شد، به شک و تردیدها در مورد احتمال وقوع همهگیری جدیدی دامن زد.
دکتر عطاری تأکید کرد که با توجه به اطلاعات موجود، به نظر نمیرسد که با ویروس جدیدی روبرو باشیم.
او گفت: «در چند سال قبل، به دلیل کنترل کرونا و مراقبتها، شاهد انتشار ویروسها و باکتریهای معمول نبودیم ولی امسال مراقبتها برداشته شده است و طی دو سه سال گذشته، این ویروسها و باکتریها تغییراتی کردهاند که سیستم ایمنی در این مدت با آن برخوردی نداشته و آموزشی برای رویارویی با آنها ندیده است و این تغییرات برایش ناشناخته هستند.»
- چه پاتوژنهایی در گردش هستند؟
مقامات بهداشتی چین میگویند افزایش کنونی بیشتر با پاتوژنهای شناخته شدهای مانند مایکوپلاسما پنومونیه، یک عفونت باکتریایی رایج که معمولاً کودکان کوچکتر را تحت تأثیر قرار میدهد و از ماه مه در گردش است، مرتبط است.
آنفولانزا، ویروس سنسیشیال تنفسی (آر اس وی) و آدنوویروس از ماه اکتبر در گردش هستند.
دکتر عطاری میگوید در حال حاضر، شاهد انتشار مجموعهای از باکتریها و ویروسهای مختلفی از جمله مایکوپلاسما، آنفولانزا، کووید-۱۹ و آراسوی هستیم که به افزایش شیوع بیماریها کمک کرده است.
سازمان بهداشت جهانی نیز اعلام کرد که چین دادههایی از جمله نتایج آزمایشگاهی کودکان مبتلا را با این نهاد به اشتراک گذاشته و هیچ پاتوژن غیرمعمولی مشاهده نشده است.
دکتر عطاری توضیح داد که معضل دیگری که پزشکان با آن مواجه هستند، مقاومت آنتیبیوتیکی است.
او گفت: «آنتیبیوتیکهای مرسومی که قبلا استفاده میشد، گاه بین ۷۰ تا ۹۰ درصد مقاومت ایجاد میکنند. این موضوع، درمان بیماریها را در افراد سالمند، کودکان و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفتری دارند، دشوارتر میکند.»
- افزایش بیماریهای ریوی در ایران
وزارت بهداشت جمهوری اسلامی نیز هفتهها پس از انتشار گزارشهایی از افزایش بیماریهای ریوی در ایران، مردم را به استفاده از ماسک و تزریق واکسن آنفولانزا و کرونا تشویق کرد که تنها نوع ایرانی آن موجود است.
دکتر عطاری میگوید ویروسهای تنفسی در ایران نیز از دو ماه پیش با وسعت و شدت بسیار بالایی در حال چرخش بودند و وزارت بهداشت پس از مدتی سکوت، سرانجام ناگزیر شد بپذیرد که این افزایش شیوع بیماریهای تنفسی در ایران وجود دارد.
بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت، گفته است از حدود دو ماه پیش، ایران شاهد شیوع «نوعی سرماخوردگی» میان مردم بود که به گفته او، منشاء آن، ویروس «آنفولانزا» است. همزمان، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفته است که آنفولانزا از ۶ هفته پیش شدن پیدا کرده و دو سوم بستریهای ناشی از بیماریهای تنفسی در مراکز درمانی را تشکیل میدهد.
- افزایش بستری کودکان در آمریکا
در آمریکا نیز گردش ویروسهای تنفسی به ویژه در جنوب و غرب این کشور بالا است.
هرچند کووید-۱۹ دلیل اکثریت قریب به اتفاق بستری شدن در بیمارستان با ویروسهای تنفسی در آمریکا است، «آر اس وی» شایعترین بیماری میان کودکان است و نرخ پذیرش هفتگی بیمارستان از هفته اول اکتبر، ۶۹ درصد افزایش یافته است.
دکتر مندی کوهن، رئیس مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا، در توضیحاتی که به کمیته فرعی کنگره در مورد موارد بیماریهای تنفسی در آمریکا داد، گفت که بیش از یک سوم بزرگسالان و کودکان، امسال واکسن آنفولانزا دریافت کردهاند ولی تنها حدود ۱۶ درصد از بزرگسالان و ۶ درصد از کودکان، واکسن جدید کووید-۱۹ را تزریق کردهاند.