لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۲۱

ادامه واکنش‌‌‌‌های جهانی به اعدام محمد قبادلو و فرهاد سلیمی: با عاملان اعدام در ایران برخورد شود


فرهاد سلیمی (راست) و محمد قبادلو (چپ)
فرهاد سلیمی (راست) و محمد قبادلو (چپ)

واکنش‌‌‌‌ها به اعدام محمد قبادلو و فرهاد سلیمی در بامداد روز سه‌شنبه سوم بهمن، در زندان قزلحصار کرج توسط قوه قضاییه جمهوری اسلامی، ادامه دارد.

سازمان دیده بان حقوق بشر در بیانیه ای با اعلام این که مقامات جمهوری اسلامی اخیراً «اعدام ها را با سرعت نگران کننده ای تشدید کرده اند»، هشدار داد که دست کم ۱۱ زندانی دیگر به اتهام های سیاسی یا امنیتی با مجازات اعدام روبرو هستند که طبق قوانین بین المللی هرگز نباید منجر به مجازات اعدام شود که نقض جدی حق زندگی است.

این سازمان افزود: کشورهای دیگر باید بر ایران فشار بیاورند تا به مجازات اعدام برای چنین اتهاماتی پایان دهد.

کمپین حقوق بشر در ایران نیز نوشت: «قتل حکومتی محمد قبادلو و فرهاد سلیمی یک بار دیگر نشان داد که سکوت و بی‌عملی جامعه جهانی در برابر تداوم رفتارهای غیرانسانی و ناقض حقوق بشر در ایران، نیروی مضاعف ماشین کشتار جمهوری اسلامی است.»

در همین حال، دوزن تکال، روزنامه‌نگار و فیلم‌ساز ایزدی ـ آلمانی و مدیر موسسه حقوق بشری «هوار هلپ» در آلمان، در شبکه پیام رسان «ایکس»، با اشاره به اعدام محمد قبادلو و فرهاد سلیمی و موج اعدام‌ها در سال گذشته میلادی در ایران از دولت آلمان خواست تا روابط دیپلماتیک و اقتصادی خود با جمهوری اسلامی را قطع کند.

خانم تکال اعدام محمد قبادلو را «قتل قضایی» نامید و در مورد اعدام فرهاد سلیمی افزود:«فرهاد سلیمی زندانی سیاسی کرد و از شهر سقز، شهر ژینا مهسا امینی بود. او ۱۴ سال در زندان بود».

به گفته مدیر موسسه حقوق بشری هوار هلپ، فرهاد سلیمی به اتهام «عضویت در یک سازمان تروریستی» اعدام شد و این در شرایطی بود که او تحت شکنجه چنین اعترافی کرده بود.

او با اعلام این موضوع که پس از این اعدام‌ها «کار ما تمام نمی‌شود» اضافه کرد: «کفیل‌های سیاسی ما فهرست و مدارکی از عاملان دولتی این اعدام‌ها را تهیه می کنند و ما آنها را به دولت و دادستانی آلمان می‌فرستیم تا ترتیبات قضایی بین المللی و تحریم‌ ها در آلمان و اتحادیه اروپا فراهم شوند.»

دوزن تکال تاکید کرد که موسسه حقوق بشری هوار هلپ با توجه به موج قتل‌های قضایی (بیش از ۸۰۰ مورد در سال ۲۰۲۳ میلادی) در ایران از دولت آلمان می خواهیم که ارتباط سیاسی و اقتصادی خود با جمهوری اسلامی را قطع کند».

وی همچنین خواستار آن شد که اتحادیه اروپا سپاه پاسداران را به فهرست سازمان های تروریستی خود وارد کند.

خانم تکال نوشت: رژیمی که جوانان خود را می کشد آینده ای نخواهد داشت.

همچنین نوربرت روتگن، نماینده حزب دموکرات مسیحی و عضو کمیته خارجی پارلمان (بوندستاگ) آلمان، هم در ایکس نوشت:‌ «تحمل این بی عدالتی سخت است. همچنین تحمل این که نمایندگان رژیم ایران هنوز در بسیاری از کشورها مورد استقبال قرار می گیرند، دشوار است.»

مارتینا رنر، نماینده حزب چپ آلمان، نیز در این شبکه اجتماعی از این موضوع که فشار کمی بر دولت فدرال این کشوروارد شده است تا جمهوری اسلامی را ایزوله کند، انتقاد کرد.

دیتمار بارش، نماینده حزب چپ پارلمان آلمان، هم در واکنش به توییت آلمانی مینا خانی فعال حقوق بشر و فیمنیست، که خطاب به جامعه بین‌المللی نوشته بود: «شما ما را تنها گذاشتید»، نوشت: «تنها نیستید.»

او افزود: «رژیم ملاها دارد آدم کشی می کند»‌و از دولت آلمان خواست که «باید فشار را بیشتر کند.»

پیش از این، سازمان حقوق بشر ایران اعدام محمد قبادلو را «با شدیدترین الفاظ» محکوم کرد و از جامعه جهانی خواست تا با نشان دادن واکنش‌های محکم، ماشین اعدام جمهوری اسلامی را متوقف کند.

بنیاد حقوق بشری عبدالرحمن برومند، هم اجرای حکم قصاص محمد قبادلو را از مصادیق «اعدام خودسرانه و غیرقانونی» خوانده و تأکید کرده که بر اساس قوانین کنونی ایران و فقه کیفری، چنین عملی معادل «قتل عمد» است.

علاوه بر این، مارک والاس، مدیر اجرایی سازمان «اتحاد علیه ایران هسته‌ای»، خواستار اقدام سریع دولت آمریکا علیه رژیم جمهوری اسلامی شد. او در شبکه «ایکس» نوشت : «رژیم فاسد خامنه‌ای این جنایت را زمانی انجام داد که وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در نیویورک حضور دارد.»

او خواستار لغو ویزا و اخراج حسین امیرعبداللهیان شد و گفت :«مرز‌های آمریکا نباید به روی قاتلان مردم ایران باز باشد.»

سازمان غیرانتفاعی «اتحادیه ملی برای دموکراسی در ایران» مستقر در آمریکا در شبکه «ایکس» نوشت: «صبح امروز در تهران با به صدا درآمدن اذان، خامنه‌ای محمد قبادلو را به قتل رساند. او یک معترض برای آزادی و حقوق بشر بود که مجازاتش، آویختن از چوبه دار شد.

این نهاد در ادامه بن کاردین، سناتور دموکرات از ایالت مریلند را خطاب قرار داده و نوشته است که او «از پیشبرد قانون مهسا برای تحریم خامنه‌ای خودداری می‌کند.»

مجلس نمایندگان ایالات متحده در شهریور ماه ۱۴۰۲، با ۴۱۰ رای موافق و سه رای مخالف «قانون مهسا» را به تصویب رساند. این قانون در صورت تصویب در سنا، دولت را ملزم خواهد کرد تا مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی، از جمله علی خامنه‌ای را به دلیل «سرکوب اعتراضات مردم ایران» و «نقض حقوق بشر» مورد تحریم قرار دهد.

مسعود قره‌خانی، رئیس ایرانی‌تبار پارلمان نروژ، در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس اعدام قبادلو را بدون «قطعیت قانونی» و «وحشیگری شدید» خواند و با مادر و پدر او ابراز همدردی کرد.

دریا صفایی، نماینده ایرانی‌تبار پارلمان بلژیک، در شبکه «ایکس» نوشته است که قبادلو را اعدام کردند ولی روح مردم ایران آرام نخواهد گرفت و آنها تلاش خواهند کرد تا این رژیم سقوط کند.»

خانم صفایی نوشته است: «دنیا بدون این هیولاها جای امن‌تری خواهد بود.» و ضمن اشاره به این موضوع که جمهوری اسلامی تهدیدی برای امنیت جهانی است، خواستار واکنش جامعه بین‌المللی شده است.

شورای ملی ایرانیان آمریکا (نایاک) نیز در حساب کاربری خود در شبکه «ایکس»، این «نقض فجیع تعهدات بین‌المللی حقوق بشر» توسط جمهوری اسلامی را محکوم کرد و نوشت: «کنار تمام ایرانیانی که همچنان به صورت ناعادلانه به عنوان زندانی عقیدتی در بازداشت هستند می‌ایستیم.»

قوه قضاییه جمهوری اسلامی سحرگاه سه‌شنبه سوم بهمن محمد قبادلو، معترض ۲۳ ساله که در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در تهران بازداشت شده بود، و فرهاد سلیمی زندانی سیاسی اهل سنت را در زندان قزل‌حصار استان البرز اعدام کرد.

سازمان عفو بین‌الملل پیش از اجرای حکم اعدام آقای قبادلو در بیانیه‌ای نوشته بود «رئیس قوه قضائیه باید برنامه خودسرانه و غیرقانونی اعدام محمد قبادلو را که به شکل ناگهانی برای فردا تعیین شده است، متوقف کند. پرونده این جوان دارای اختلال روانی که در بستر اعتراضات زن زندگی آزادی دستگیر شده، مبتنی بر اعترافات گرفته شده زیر شکنجه است و مخفیانه پیش برده شده است.»

محمد قبادلو از بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری سال گذشته در ایران، بود که به «افساد فی‌الأرض» از طریق «اقدام گسترده علیه مأموران موتوری نیروی انتظامی با اصابت خودروی سواری پیکان سفید رنگ منجر به کشته شدن استوار فرید کرم‌پور و مجروح شدن پنج مأمور پلیس» متهم شده بود.

امیر رئیسیان،‌ وکیل محمد قبادلو، روز دوشنبه از دریافت «ابلاغیه اجرای حکم» اعدام این معترض جوان خبر داده و گفته بود قرار است موکلش روز سه‌شنبه سوم بهمن اعدام شود.

بسیاری از چهره‌ها، سازمان‌ها و کاربران شبکه‌های اجتماعی به صورت گسترده خواهان توقف اعدام او شده بودند.

XS
SM
MD
LG