محمدجواد ظریف، معاون راهبردی مسعود پزشکیان، در حاشیه اجلاس اقتصادی داووس در سوئیس روز چهارشنبه ۳ بهمن، با اظهاراتی جنجالی، بار دیگر به یکی از اصلیترین موضوعات مورد بحث کاربران فضای مجازی تبدیل شد.
سخنان او که با واکنشهای تند همراه بود، از سوی بسیاری بهعنوان نماد «وقاحت» حکومت جمهوری اسلامی تعبیر شده است.
ظریف، وزیر سابق امور خارجه جمهوری اسلامی که سابقه تحصیل در آمریکا و تسلط به زبان انگلیسی دارد، در گفتوگو با فرید زکریا، مجری شبکه سیانان، ادعا کرد: «اگر در خیابانهای تهران قدم بزنید، میبینید که برخی از زنان بدون حجاب هستند و علیرغم غیرقانونی بودن این اقدام، حکومت تصمیم گرفته است که زنان را تحت فشار نگذارد.»
او همچنین آزادی پوشش برخی زنان را به «وعده آقای پزشکیان» نسبت داد و مدعی شد که این آزادی با تلاش او و موافقت مقامات ارشد حکومت از جمله رئیس قوه قضائیه، رئیس مجلس و شورای امنیت ملی حاصل شده است.
اما این اظهارات ظریف با موجی از واکنشهای انتقادی کاربران در فضای مجازی روبهرو شد. کاربری با نام «آمینواسید» در پلتفرم ایکس نوشت: «ظریف به صراحت دروغ میگوید. همین دیروز سعید اسلامزاده به دلیل انتشار عکسی با دختر بیحجابش از سمتش برکنار شد. ظریف نماد دروغ و وقاحت در جمهوری اسلامی است.»
محمد پارسی نیز با استفاده از هشتگ «وقاحت» نوشت: «جواد ظریف در اجلاس داووس به دوربینها زل زد و گفت زنان بیحجاب در ایران بدون فشار در خیابانها قدم میزنند، مثل همان روزی که به دوربینها زل و گفت در ایران زندانی سیاسی نداریم، مثل همان روزی که زل زد و گفت مردم ایران خودشان انتخاب کردهاند جور دیگری زندگی کنند.»
هدیه کیمیایی نیز در واکنش به این سخنان ویدیویی از هزاران مورد برخورد نیروهای حکومتی با زنان را منتشر کرد و افزود: «این فیلم مربوط به کمتر از یک ماه پیش است که حکومت با وحشیگری زنان را در قم برای حجاب اجباری کتک میزند و بازداشت میکند. هر روز پیامکهای جریمه خودرو میفرستد و یک زن به نام آرزو بدری به دلیل شلیک ماموران برای حجاب اجباری بعد از ماهها بستری در بیمارستان، قادر به راه رفتن نیست.»
«پسر ساحل» هم با انتشار عکسهای ظریف در کنار خامنهای، رفسنجانی و احمدینژاد و عکسی منتسب به او مشغول شعار دادن در حاشیه بیمارستانی در آمریکا که محمدرضا شاه پهلوی در آن بستری بود نوشت: «نیمقرن در خدمت شر؛ وقاحت و بیشرفی اگر شکل داشت بیشک شبیه ظریف بود.»
مونا برزویی، شاعر و ترانهسرا، که همزمان با اعتراضات سراسری پس از کشته شدن مهسا امینی بازداشت شده بود و خود از معترضان به حجاب اجباری است ترانهای از فریدون فروغی را منتشر کرد و نوشت: «آی شیاد، میخوای بمونی تو.»
همزمان مارک والاس رئیس گروه «اتحاد علیه ایران هستهای» روز چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳ در گفتگوی اختصاصی با صدای آمریکا، محمدجواد ظریف را «گوبلز نازی هیتلری» توصیف و سخنان او در اجلاس داووس را تقبیح کرد.
مارک والاس با زیرسوال بردن سخنان محمدجواد ظریف در اجلاس جهانی داووس گفت: «هر جایی که ظریف از طرف رژیم ایران حضور پیدا میکند، یعنی رژیم به پروپاگاندا متوسل شده و نیازمند تبلیغ دروغ و به دنبال معامله است.»
او افزود: «ظریف بازیگر و دروغگوی بسیار بزرگی است، درست مثل آن نیروی نازی که مسئول تبلیغات برای هیتلر بود. او رفتار غیرانسانی رژیم با مردم ایران را به دروغ جور دیگری به جهانیان جلوه میدهد و با این سخنان دروغ قصد دارد در بین سیاستمداران آمریکا تفرقه بیاندازد و آنها را به معامله و مذاکره با جمهوری اسلامی متقاعد کند.»
ادعاهای ظریف در شرایطی منتشر شده که جمهوری اسلامی ایران به دلیل سرکوب گسترده اعتراضات داخلی، بهویژه پس از کشته شدن مهسا امینی، به شدت زیر ذرهبین افکار عمومی و نهادهای بینالمللی قرار گرفته است.
اجلاس اقتصادی داووس، که محلی برای گردهمایی رهبران سیاسی و اقتصادی جهان است، فرصتی برای جمهوری اسلامی فراهم کرده تا از طریق محمدجواد ظریف، یکی از چهرههای شناختهشده دیپلماتیک خود، سعی کند تصویری ملایمتر از حکومت ارائه دهد و از انزوای جهانی بکاهد.