اعمال تحریمهای اتحادیه اروپا علیه معاون وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران، اعضای ارشد سپاه پاسداران، و سه شرکت هواپیمایی به اتهام ارسال پهپاد، موشک، و تجهیزات دیگر به روسیه برای استفاده در جنگ علیه اوکراین، با استقبال شماری از مقامات این اتحادیه و کشورهای عضو، اسرائیل و همچنین چند تن از نمایندگان پارلمان اروپا مواجه شده است.
بر اساس تحریمهای روز دوشنبه ۲۳ مهر اتحادیه اروپا، نام سه شرکت هواپیمایی ایران ایر، ماهان ایر، و ساها، و نیز حمزه قلندری، معاون وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران، در میان تحریمشدگان است.
اتحادیه اروپا اعلام کرد که از هواپیماهای این شرکتها «بارها برای انتقال هواپیماهای بدون سرنشین ساخت ایران و فناوریهای مرتبط با آن به روسیه استفاده شده» و روسیه آنها را در «جنگ تجاوزکارانه» خود علیه اوکراین به کار برده است.
در این ارتباط، اورسولا فون در لاین، رییس کمیسیون اروپا، در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «حمایت رژیم ایران از جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین غیرقابل قبول است و باید متوقف شود.»
او اشاره کرد که در همین ارتباط از تصویب تحریمهای اتحادیه اروپا استقبال میکند..
همچنین یسرائیل کاتز، وزیر خارجه اسرائیل، با استقبال از تصمیم اتحادیه اروپا و بریتانیا برای اعمال تحریمهای بیشتر علیه جمهوری اسلامی ایران نوشت: «این تحریم ها پیام روشنی را ارسال می کند که جامعه جهانی اقدامات خطرناک ایران، حمایت از تروریسم و بی ثبات کردن منطقه را تحمل نخواهد کرد.»
او تاکید کرد: «ایران و دستیارانش همچنان تهدیدی برای جهان آزاد هستند و با اقدام هماهنگ و قاطع میتوانیم جلوی تجاوزات آن را گرفته و امنیت منطقه را تضمین کنیم.»
آندری سیبیها، وزیر امور خارجه اوکراین، نیز نوشت که کشورش از تحریمهای اتحادیه اروپا علیه جمهوری اسلامی در واکنش به انتقال تسلیحات از ایران به روسیه استقبال میکند.
به گفته این دیپلمات ارشد اوکراین، کمک نظامی به یک متجاوز، نقض قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل متحد است و حامیان تجاوزگری باید مسئول دانسته شده و مجبور به پرداخت هزینه این اقدام خود شوند.
کاسپر ولدکمپ، وزیر خارجه هلند، هم با استقبال از تصمیم اتحادیه اروپا نوشت: ما پیوسته اقدام ایران را محکوم کرده و درباره وضع تحریمها هشدار داده بودیم و امروز آن را به عمل تبدیل کردیم.
آندره اس میخاییلیس، سفیر آلمان در ایالات متحده، نیز نوشت: «پیام روشن اتحادیه اروپا: ما تحویل پهپاد و موشک ایران به روسیه را برای استفاده در جنگ وحشیانه علیه اوکراین را تحمل نمی کنیم.»
در همین ارتباط، هانا نویمن، رئیس بخش امور ایران در پارلمان اروپا، از اضافه شدن ایران ایر به فهرست تحریمهای اتحادیه اروپا استقبال کرد.
خانم نویمن نوشت: «ایران ایر به دلیل حمل سلاح به مناطق درگیری، کمک به تروریسم و نقض حقوق بشر به فهرست تحریمهای اتحادیه اروپا اضافه شد.»
او اشاره کرد که «اتحادیه اروپا پیام روشنی می فرستد: ما این را تحمل نخواهیم کرد - این به این معنی است که دیگر قطعات یدکی و هواپیماهای جدید دیگر وجود ندارد.»
والری هایر، نماینده پارلمان اروپا، هم نوشت: «ما از این تحریمهای جسورانه علیه ایران به عنوان بخشی از حمایت بی دریغ اتحادیه از مردم اوکراین استقبال می کنیم»و تاکید کرد: «ارسال موشک ایران به روسیه برای جنگ تجاوزکارانه به اوکراین غیرقابل قبول است.»
مریم رجوی: مثبت اما ناکافی
مریم رجوی، رئيس شورای ملی مقاومت ایران، «تحریم ها علیه رژیم ایران»، به ویژه علیه ایران ایر را «اقدامی مثبت، اما ناکافی» دانست و از اتحادیه اروپا خواست تا «فورا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی کند.»
او تاکید کرد که تعلل در این اقدام «فقط دیکتاتوری حاکم بر ایران را جسورتر و آن را تشویق می کند که تعقیب تروریسم و جنگ افروزی خود را تشدید کند و برنامه خود را برای توسعه تسلیحات هسته ای تسریع بخشد.»
در ادامه تحریمهای اتحادیه اروپا، وزیر خارجه استرالیا نیز روز سهشنبه ۲۴ مهر اعلام کرد کشورش در واکنش به حملات جمهوری اسلامی به اسرائیل، پنج تن از مسئولان برنامه موشکی حکومت ایران را تحریم کرده است.
پیشتر وزیران خارجه کشورهای عضو «گروه هفت» روز شنبه ۲۴ شهریور با انتشار بیانیهای مشترک، انتقال موشکهای بالستیک از سوی جمهوری اسلامی ایران به روسیه را با شدیدترین لحن محکوم کرده بودند. آنها در این بیانیه یادآور شده بودند که روسیه با استفاده از جنگافزارهای ایرانی غیرنظامیان اوکراینی را کشتار میکند و زیرساختهای حیاتی این کشور را هدف حمله قرار میدهد.
آنها همچنین هشدار داده بودند که همچنان به تعهد خود مبنی بر پاسخگوکردن حکومت ایران به دلیل حمایت غیرقانونیاش از جنگ غیرقانونی روسیه علیه اوکراین پایبند هستند و با اقدامات «جدید» و «چشمگیر» خود به آن پاسخ میدهند.
ایالات متحده نیز در موارد مختلف تحریمهایی را علیه افراد و نهادهای پشتیبانیکننده از فعالیتهای موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی وضع کرده است.
حکومت ایران اخیرا نیز بهرغم هشدارهای مکرر جامعه جهانی اقدام به ارسال صدها فروند موشک بالستیک به روسیه کرد.
آمریکا و اتحادیه اروپا در واکنش به همکاریهای نظامی جمهوری اسلامی با روسیه، چندین بسته تحریمی علیه افراد و نهادهای ایرانی دستاندرکار در توسعه این روابط وضع کردهاند.