همزمان با استقبال گسترده از نهایی شدن توافق آتشبس غزه که با میانجیگری آمریکا، قطر و مصر انجام شد، خبرگزاری رویترز با استناد به نسخهای از توافقنامه گزارش داده که در مرحله نخست، نیروهای اسرائیلی باید طی حداکثر پنجاه روز از کریدور فیلادلفی در مرز مصر عقبنشینی کنند.
اختلاف نظرها بر سر این کریدور مرزی یکی از موانع عمده بر سر دستیابی به آتشبس بشمار میرفت.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، در بیانیهای توافق آتشبس غزه و بازگشت گروگانها را نتیجه «دیپلماسی مستمر و دقیق آمریکا»، «فشارهای شدید بر حماس» و «تغییر معادلات منطقهای پس از آتشبس در لبنان و تضعیف [حکومت] ایران» دانست.
جو بایدن از آزادی گروگانهای آمریکایی در قالب فاز نخست آتشبس خبر داد و تداوم آتشبس را مشروط به ادامه مذاکرات ذکر کرد.
جو بایدن با اشاره به شکلگیری این توافقنامه در دولت خود افزود اجرایی شدن آن از سوی مقامات دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آینده آمریکا، پی گرفته خواهد شد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، هم برقراری این آتشبس و آزادی گروگانهای اسیر در دست حماس را نتیجه پیروزی تاریخی خود در انتخابات اخیر ریاست جمهوری اعلام کرد.
دونالد ترامپ در شبکه اجتماعی «تروث» نوشت که این آتشبس آغازگر رویدادهای بزرگی برای آمریکا و جهان خواهد بود.
دونالد ترامپ با نزدیک شدن به تاریخ مراسم تحلیف خود، بارها خواستار دستیابی سریع به توافق شده و هشدار داده بود که آزاد نشدن گروگانها، «تاوان سنگینی» خواهد در پی خواهد داشت.
همزمان، سازمان ملل متحد از تعهد خود به ارائه امدادهای بشردوستانه به فلسطینیان ساکن نوار غزه در طول مدت آتشبس خبر داده است.
یک سخنگوی دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری سازمان ملل متحد با یادآوری محدودیتهای سال گذشته از جمله درباره ورود اقلام، کمبود سوخت، بر لزوم رفع این موانع تاکید کرد.
در جریان حمله تروریستی ۱۵ مهر سال گذشته حماس، گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران، به اسرائیل، ۱۲۰۰ تن عمدتا غیرنظامی کشته شدند، و بیش از ٢۵۰ تن دیگر از جمله سالخوردگان، زنان، و کودکان به عنوان گروگان به غزه برده شدند.
به دنبال این حمله تروریستی، اسرائیل تهاجم به غزه را به منظور نابودی حماس و آزادی همه گروگانهای ربودهشده آغاز کرد.
بر اساس برآوردهای اسرائیل، هنوز ۹۴ تن از گروگانها در اسارت حماس هستند و دستکم ۳۴ تن از آنها جان خود را از دست دادهاند.
ایالات متحده، اتحادیه اروپا، اسرائیل و شماری دیگر از کشورها و نهادهای بینالمللی حماس را یک گروه تروریستی قلمداد میکنند.
رویترز نوشت: عملیات نظامی اسرائیل در غزه بیش از ۴۶ هزار کشته بر جای گذاشته و این منطقه ساحلی را به ویرانهای مبدل کرده است، در حالی که صدها هزار تن در سرمای زمستان در چادرها و پناهگاههای موقت به سر میبرند.
این آمار پیشتر از سوی منابع بهداشتی در غزه منتشر شده که تحت کنترل حماس است. در این آمار تعداد کشتهشدگان نظامی و غیرنظامی مشخص نشده است.
در این حال، اسرائیل بارها تاکید کرده است که حماس از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده میکند.
خبر به روز رسانی میشود