حاشیههای نخستین سفر خارجی مسعود پزشکیان، رئیس چهاردهمین دولت جمهوری اسلامی، و لغزشهای کلامی او، از اعتراف به نابلدی در دیپلماسی تا تلاش برای کسب تأیید معاون دفتر خامنهای و نیز همراهی دامادش در سفر او به به عراق، با واکنشهای قابل توجهی در شبکههای اجتماعی روبهرو شده است.
مسعود پزشکیان روز چهارشنبه ۲۱ شهریور در نخستین سفر خارجی خود به عنوان رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی به عراق رفت.
پزشکیان در آستانه این سفر پس از سخنرانی در فرودگاه تهران، رو به محسن قمی، معاون امور بینالملل دفتر علی خامنهای، گفت، «ما را به دیپلماسی وادار میکنند که بلد نیستیم» و سپس در حالی که دوربین و میکروفون هنوز روشن مانده بود، افزود: «خیلی خراب نکردم که؟»
برخی کاربران این اظهارات او را نشان «نابلدی» پزشکیان در عرصه سیاست دانسته و برخی نیز آن را به «طنز نامناسب» تعبیر کردهاند.
یک کاربر درباره این اظهارات پزشکیان گفته که «صحنه سیاسی ایران محل تئاترهای روحوضی شده» و «صاحب حوض هم علی خامنهای است.»
او از ابراهیم رئیسی، رئیس پیشین دولت که در حادثه سقوط هلیکوپتر کشته شد، به عنوان «هلیکتلت» که در این نمایشهای روحوضی نقش «حاجی» را ایفا میکرد یاد کرده و نوشته است که پزشکیان هم «نقش فیروز را بازی میکند.»
یک کاربر دیگر با بیان این که طیف اصلاحطلب جمهوری اسلامی «برای این حجم از نابلدی و اعتراف به آن غض و ضعف میروند» گفت: «این حجم از سادگی و نابلدی دیگر کمکم موجب آبروریزی میشود.»
در نخستین سفر رسمی مسعود پزشکیان، به جای رئیسجمهوری عراق به عنوان همتای سیاسی، نخستوزیر این کشور از او استقبال کرد. این هم موضوع دیگری بود که واکنش کاربران را برانگیخت.
امیر طاهری، روزنامهنگار پیشکسوت، با اشاره به استقبال نخستوزیر عراق از رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که مقامات عراق با این کار نشان دادهاند که مسعود پزشکیان جایگاه ریاست جمهوری را ندارد.
پزشکیان همچنین در این سفر، از عراق به عنوان «وطن دوم» یاد کرد؛ اظهارنظری که واکنش کاربران بسیاری را در رسانههای اجتماعی در پی داشت.
امیرهادی انواری، روزنامهنگار، با یادآوری این که ابراهیم رئیسی نیز گفته بود «عراق وطن ما است»، اشاره کرده که این بار مسعود پزشکیان نیز گفته «حقیقتا عراق وطن دوم ما است»، در حالی که به تأکید او، در جنگ هشت ساله میان ایران و عراق، «۱۹۰ هزار ایرانی کشته، ۶۷۲ هزار ایرانی مجروح شدند» و تازه «اینها کف آمارها است.»
یکی دیگر از شهروندان نیز با طرح این پرسش که «آیا رئیسجمهوری دیگری در جهان داریم که در سفر به کشوری دیگر، آن کشور را وطن دوم خود بداند؟»، تأکید کرده است: «عراق وطن دوم نمیشود آقای پزشکیان!»
یکی دیگر از حاشیههای سفر مسعود پزشکیان به عراق، همراهی حسن مجیدی، داماد او است که انتشار تصویرش در جلسه دیدار با رئیس اقلیم کردستان عراق، در وبسایت ریاستجمهوری منتشر و سپس حذف شد، اما پس از آن بارها توسط کاربران و رسانهها به اشتراک گذاشته شد و واکنشهای گستردهای بهویژه از سوی مدافعان طیف اصولگرای جمهوری اسلامی برانگیخته است.
اسفندیار ذوالقدر، روزنامهنگار، در این زمینه خطاب به مسعود پزشکیان گفته که «انتخاب» او، «نتیجه بیزاری مردم از فامیلسالاری» در دولتهای پیشین جمهوری اسلامی بوده و از او خواسته که سرنوشت دولت را به «دامادسالاری» گره نزند.
یک کاربر دیگر گفته که مسعود پزشکیان «بین اعضای خانوادهاش هم تقسیم کار کرده، دخترش در جلسات داخلی دولت شرکت میکند و دامادش در جلسات خارجی» و شهروندی دیگر نیز تأکید کرده است که «از داماد حسن روحانی رسیدیم به داماد مسعود پزشکیان.»
امیر کلهر، روزنامهنگار ساکن اروپا، نیز گفته که به «غیر از حضور داماد مسعود پزشکیان در سفر به عراق، دو نفر از ادمینهای دو کانال خبری اصلاحطلبان هم به عراق رفتهاند و قرار است در سفر آمریکا» نیز او را همراهی کنند.
این روزنامهنگار تأکید کرده است: «از سفره انقلاب بهرهمند شدن گاهی این شکلی است. هر کس سهمی میبرد و جایی مینشیند. دعوایی برای چهل و چند سال.»
مسعود پزشکیان پیش از سفر به عراق گفت که در راستای سیاستهای علی خامنهای برای گسترش روابط با کشورهای همسایه، به عراق میرود.
رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی در نخستین اقدام خود در بغداد، از محل کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بازدید کرد و بعد به دیدار رئیسجمهوری عراق عبداللطیف رشید رفت.
او همچنین در این سفر خواهان «برداشتن مرز میان کشورهای اسلامی» شد.