اظهارات تازه مسعود پزشکیان که در پی رأیگیری حکومتی برای جانشینی رئیسی به عنوان «رئیس جمهوری اسلامی» معرفی شد و ادعا کرده که «مردم» با رأی دادن «مشت محکم» به مخالفان زدند، واکنشهایی را از سوی فعالان سیاسی و مدنی و کاربران رسانههای اجتماعی برانگیخته است.
مسعود پزشکیان روز یکشنبه ۳۱ تیر در اظهارنظری ادعا کرد که «مردم آمدند با رأی مشت محکم به دهن آدمهایی زدند که داخل و خارج تبلیغ میکردند نیایید پای صندوق.»
ادعای پزشکیان در حالی است که حتی بنا بر آمار رسمی جمهوری اسلامی اکثریت ایرانیان در رأیگیری حکومتی برای جانشینی ابراهیم رئیسی شرکت نکردند.
این اظهارات پزشکیان در حالی است که او ۱۲ تیر و پیش از برگزاری رأیگیری حکومتی گفته بود: «کل این دعواهایی که میگوییم مردم مردم، با همه این داد و بیدادها ۴۰ درصد آمدند به من و جلیلی رای دادند. ۶۰ درصد ما را قبول ندارند. پس مردم با ما مشکل دارند.»
اظهارات متناقض پزشکیان در پیش و پس از انتخابات حکومتی، واکنش برخی کنشگران سیاسی و مدنی و همچنین کاربران در رسانههای اجتماعی را برانگیخته است.
بهرام پارسایی، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی، در واکنش به اظهارات تازه پزشکیان با بیان این که «تقسیم جامعه به آمدهها و نیامدهها نشانه خوبی نیست»، روز دوشنبه یکم مرداد در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «اگر بر این باورید آنها که آمدند، مشت محکمی به دهان طرفداران نیامدهها زدند، اکثریتی که نیامدند مشت محکم به دهان کی زدند !؟»
مهدی محمودیان، روزنامهنگار و فعال سیاسی، گفت که مسعود پزشکیان پیش از رأیگیری حکومتی نیز گفته بود «هر کاری میکند برای کسب رأی است و فردای پیروزی صرفا» خواستههای علی خامنهای را «دنبال خواهد کرد.»
آقای محمودیان با اشاره به تناقض سخنان پزشکیان گفت که او «تا قبل از انتخابات از دوستی و اتحاد و همدلی میگفت و امروز از همان مشتهای رهبرش در برابر مردم سخن میگوید» و «برای همدلی با ۲۰درصد حامیان حکومت هر شب از این هیات به آن هیات میدود، اما در برابر ۶۰ درصد مردمی که رأی ندادند مشت آهنین نشان میدهد.»
این فعال مدنی همچنین خطاب به پزشکیان تأکید کرد: «اگر مشتهای تو و بزرگترهایت درمانگر بود، امروز با همه رویافروشیهای فریبکارانه، ترساندنهای مهندسی شده و دوپینگهای حکومتی، اقلیتترین دولت پنج دهه اخیر را تشکیل نمیدادی.»
همزمان، علی کریمی، چهره محبوب فوتبال ایران و از مخالفان جمهوری اسلامی نیز تصویری از مسعود پزشکیان را در کنار عکسی از محمدرضا شاه پهلوی منتشر کرد و آن را به عنوان «ترقی معکوس به روایت تصویر» تعبیر کرد.
یکی از کاربران نیز در واکنش به سخنان پزشکیان، و با اشاره به نتایج رأیگیری حکومتی که در دور اول و دوم برای تعیین جانشین رئیسی از سوی اکثریت ایرانیان تحریم شد، گفت: «آن مشت محکم بر دهان خودت خورده» و «اعلام پیروزی با ۴۰» درصد از آرا، «جهل تو است و بس!»
یکی دیگر از کاربران ایکس نیز گفت وقتی پزشکیان «در جواب آن خانم محترم» که گفته بود «رأی مردم از حب علی نبود»، پاسخ داد «شما هم از بغض معاویه رأی دادی پس نباید انتظاری داشته باشی»، روشن بود که پزشکیان «نه مفهوم جمهور را میفهمد، نه وظیفه رییس جمهور را.»
همچنین شماری از فعالان سیاسی و مدنی نیز که در انتخابات حکومتی شرکت کردند و به پزشکیان رأی دادند، از اظهارات تازه او انتقاد کردهاند.
جواد حیدریان، روزنامهنگار، با اعلام این که «به پزشکیان رأی دادهام و منتقد این ادبیات هستم»، گفت: «آقای پزشکیان آنچه دیروز در مجلس در مورد مشت محکم بر دهان رأیندهنگان گفتید، مزخرفی است که ۴۰ سال است بر دهان این ملت کوبیده شده است.»
این روزنامهنگار تأکید کرد: «این ادبیات سخیف و ابلهانه شایسته نماینده مردم نیست. این مشت دیر یا زود به محکمی بر دهان خود شما کوبیده خواهد شد. تا دیر نشده اصلاح کنید.»
همچنین، کیوان صمیمی، فعال کارگری و زندانی سیاسی پیشین، نیز خواهان «عذرخواهی فوری» پزشکیان از «مخالفان رأی دادن» شد و در کانال تلگرام خود نوشت: «چیزهایی که پیش از انتخابات میشنیدم، با بعضی از اینهایی که حالا میشنوم فرق دارد.»
بر اساس ویدئویی که روز دوشنبه به صدای آمریکا رسیده، یک روز پس از این اظهارات رئیس جدید دولت جمهوری اسلامی، شهروندان با اعتراض به او پزشکیان را «دلقک سیرک خامنهای و پسرش» خواندهاند.
وزارت کشور جمهوری اسلامی ساعاتی پس از پایان رأیگیری حکومت برای تعیین رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی، نام مسعود پزشکیان را به عنوان جایگزین ابراهیم رئیسی اعلام کرد.
ستاد «انتخابات» این وزارتخانه، بامداد شنبه ۱۶ تیر مدعی شد که ۳۰,۵۳۰,۱۷۵ رأی را شمرده که مسعود پزشکیان ۱۶,۳۸۴,۴۰۳ رأی کسب کرده و سعید جلیلی ۱۳,۵۳۸,۱۷۹ رأی به دست آورده است.
این آمار و ادعای مشارکت نزدیک به ۵۰ درصدی درحالی اعلام میشود که مشاهدات پرشمار شهروند-خبرنگاران از ایران و سایر نقاط جهان از مشارکت پایین و خالی بودن حوزه های اخذ رأی و تحریم گسترده این دوره از رأیگیری حکومتی حکایت دارد.
برخی تحلیلگران میگویند تغییر رئیس قوه مجریه در جمهوری اسلامی تعیینکننده نیست و چیزی را تغییر نمیدهد. از جمله حسین راغفر، اقتصاددان، در روزهای گذشته و درباره شعارهای تبلیغاتی نامزدهای مدنظر حکومت گفته بود که در نظام حاکم بر ایران دو دولت وجود دارد؛ یکی «اسلحه و زور دارد» و اقداماتش بر معیشت مردم اثرگذار است و دیگری اصلا «قدرتی ندارد.»