لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۵۲

پوتین استقلال مناطق جدایی‌طلب شرق اوکراین را به رسمیت شناخت


ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه
ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، اعلام کرد که استقلال دو منطقه شرق اوکراین را به رسمیت می‌شناسد.

پوتین در نطق تلویزیونی سراسری خود با اعلام اینکه اوکراین بخشی تاریخی از روسیه است که به‌صورت غیرقانونی جدا شده، حاکمان این کشور را آلت دست غرب و آمریکا نامید.

این درحالی است که کرملین پیشتر اعلام کرده بود که پوتین تصمیم خود را درباره درخواست جدایی‌طلبان دو منطقه شرق اوکراین - دونتسک و لوهانسک - مورد حمایت روسیه را در تماس تلفنی به رهبران آلمان و فرانسه اطلاع داده‌است.

برلین و پاریس همگام با دیگر متحدان و واشنگتن گفته‌بودند که از تمامیت ارضی اوکراین حمایت می‌کنند.

به‌رسمیت شناخته شدن استقلال این دو منطقه از سوی مسکو، می‌تواند به روسیه بهانه‌ای برای اعزام آشکار نیروهای نظامی به اوکراین را بدهد.

پیشتر آمریکا اعلام کرده بود که مسکو سعی دارد با پروپاگاندا و از جمله از طریق ساخت تصاویر ساختگی، برای حمله به اوکراین بهانه‌تراشی کند.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، پیشتر به پوتین هشدار داده بود که مناطق اوکراین را ضمیمه خاک خود نکند و یا استقلال آنها را به رسمیت نشناسد. وی تهدید کرد که اگر روسیه چنین کند با تحریم‌های اتحادیه ۲۷ عضوی اروپا مواجه می‌شود.

در همین حال، رویترز می‌نویسد که مسکو ارتش اوکراین را متهم کرده که سعی داشته است با خودروهای مسلح وارد خاک روسیه شود که این امر به کشته شدن پنج نفر از نیروهای اوکراینی منجر شد. کی‌یف این اتهام را رد کرد و آن را «خبر جعلی» خواند.

خبرگزاری فرانسه نیز روز دوشنبه به نقل از پلیس اوکراین نوشت که دو سرباز اوکراینی در گلوله‌باران کشته شدند و یک غیرنظامی نیز در حمله به مناطق تحت کنترل دولت کشته شد. ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین نیز جلسه امنیتی تشکیل داد. نیروهای اوکراینی و جدایی‌طلبان مورد حمایت روسیه بارها در روزهای اخیر یک‌دیگر را به حمله به مواضع هم متهم کرده‌اند.

پوتین در اوایل روز دوشنبه در نشست شورای امنیت این کشور که از تلویزیون پخش شد، باردیگر بر مخالفت خود از پیوستن اوکراین به ناتو تاکید کرد.

آمریکا و ناتو می‌گویند که روسیه تعیین کننده این نیست که چه کشورهایی می‌توانند عضو ائتلاف ناتو شوند.

در نشست شورای امنیت روسیه، دیمیتری مدودف، معاون رئیس این شورا، گفت: «مشخص است» که اوکراین به این دو منطقه نیازی ندارد و اکثریت روس‌های آن مناطق از استقلال حمایت خواهند کرد. روسیه پیشتر به ساکنان این دو منطقه گذرنامه داده است و مدودف گفت که اکنون ۸۰۰هزار «شهروند روسیه» در آنجا هستند.

در همین حال، در اظهاراتی سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه، گفت اوکراین - که پس از استقلال از اتحاد جماهیر شوروی از سلاح‌های هسته‌ای دست کشید- از ایران یا کره شمالی «پتانسیل هسته‌ای» بیشتری دارد.

آسوشیتدپرس می‌نویسد که رهبران این مناطق که خود مورد حمایت روسیه هستند، پیشتر در بیانیه‌های تلویزیونی از پوتین خواسته بودند این مناطق را به عنوان کشورهای مستقل به رسمیت بشناسد و معاهده‌های دوستی امضا کند که شامل کمک‌های نظامی برای محافظت از آنها در برابر آنچه که تهاجم نظامی مداوم اوکراین توصیف کرده‌اند، باشد.

قانونگذاران روسیه نیز هفته گذشته همین درخواست را مطرح کردند.

خبرگزاری فرانسه می‌نویسد که اولاف شوتلس، صدراعظم آلمان، پس از تماسی با پوتین گفت که به رسمیت شناختن استقلال شورشیان از سوی پوتین «نقض یکطرفه» توافق‌های صلح است.

در همین حال در حالی که شماری از شرکت‌های هواپیمایی به خاطر نگرانی‌ها پرواز در آسمان اوکراین را به حال تعلیق در آورده‌اند کی‌یف روز دوشنبه تاکید کرد مسیرهای هوایی این کشور همچنان باز است و پروازها به سمت این کشور اروپای شرقی امن است.

اوکراین اعلام کرد که حدود ۱۰ شرکت هواپیمایی در بحبوحه هشدارهای ایالات متحده در مورد حمله نیروهای روسی که در مرزهایش جمع شده‌اند پرواز خود را به آنجا متوقف کردند.

در حالی که روسیه می‌گوید قصد حمله نظامی به اوکراین را ندارد، سه مقام غربی که نخواستند نامشان فاش شود، به رویترز گفتند که یگان‌های نظامی روسیه که در اطراف مرز اوکراین جمع شده‌اند اکنون «آماده» تهاجم هستند در حالی که قبلا برای تهاجم چیده شده بودند.

آمریکا می‌گوید روسیه با احتساب نیروهای جدایی طلب، بین ۱۶۹هزار تا ۱۹۰هزار نیرو در منطقه دارد که شماری از آنها نیز در بلاروس، متحد روسیه، مستقر شده‌اند.

کرملین روز دوشنبه اعلام کرد که هیچ برنامه مشخصی برای نشست سران آمریکا و روسیه بر سر اوکراین وجود ندارد.

بیانیه کرملین پس از داده شد که امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، پس از تماس‌های پیاپی با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، گفت رهبران دو کشور بر سر یک دیدار به توافق اولیه‌ای رسیده‌اند و چنین دیداری تنها در صورتی برگزار می شود که تا آن زمان روسیه به اوکراین حمله نکرده باشد.

دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، روز دوشنبه گفت که تماس بین پوتین و بایدن و یا دیداری بین آنها هر زمانی می‌تواند انجام شود، اما برای برگزاری نشست سران فعلا برنامه محکمی وجود ندارد.

او گفت اما امکان برگزاری یک دیدار بین وزیران خارجه آمریکا و روسیه در این هفته وجود دارد.

XS
SM
MD
LG