رئیس جمهوری روسیه روز سهشنبه در سخنرانی سالانه خود با متهم کردن غرب به دخالت مستقیم در تلاش برای حمله به پایگاههای هوایی استراتژیک کشورش گفت که مشارکت در پیمان «استارت جدید» با آمریکا را به حال تعلیق درمیآورد.
ادعای پوتین فورا با واکنش جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا روبرو شد.
آقای بایدن تصمیم پوتین برای خورج از پیمان استارت جدید را اشتباه دانست.
روسیه در اواخر دیماه گفته بود بهرغم آنچه که «رویکرد مخرب ایالات متحده برای کنترل تسلیحات» نامید، قصد دارد پیمان را حفظ کند اما اکنون نظرش عوض شده است.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، اقدام پوتین را «عمیقاً تاسفبار و غیرمسئولانه» خواند و خاطر نشان کرد که «ما با دقت اوضاع را زیر نظر داریم تا ببینیم روسیه واقعا چه میکند ... ما- صرفنظر از هر رویدادی در جهان یا در روابط دو کشور – همچنان آماده گفتگو با روسیه در زمینه محدود کردن تسلیحات استراتژیک هستیم.»
پیمان استارت جدید چیست
پیمان استارت جدید یا پیمان کاهش تسلیحات هستهای دوجانبه، در زمان باراک اوباما و دیمیتری مدودف، رؤسای جمهوری وقت آمریکا و روسیه، در سال ۲۰۱۰ میان دو کشور امضا شد. این پیمان، آخرین پیمان کنترل تسلیحات هستهای میان دو کشور است.
براساس این پیمان، تعداد کلاهکهای هستهای استراتژیکی را که دو کشور میتوانند مستقر کنند، محدود میکند.
این پیمان در سال ۲۰۱۱ لازمالاجرا شد و در سال ۲۰۲۱ پس از روی کار آمدن جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا، برای پنج سال دیگر تمدید شد، و به بازرسان آمریکایی و روسی اجازه میدهد تا اطمینان حاصل کنند که هر دو طرف از این پیمان پیروی میکنند.
آمریکا و روسیه در مجموع در حدود ۹۰ درصد از کلاهکهای هستهای جهان را در اختیار دارند، و هر دو طرف تاکید کرده اند که باید از جنگ بین قدرتهای هستهای به هر قیمتی اجتناب شود.
مذاکرات بین مسکو و واشنگتن بر سر از سرگیری بازرسیها قرار بود در آذر ماه گذشته در مصر انجام شود، اما روسیه آنها را به تعویق انداخت و هیچ یک از طرفین تاریخ جدیدی را تعیین نکردند.
با این حال، تهاجم روسیه به اوکراین، دو کشور را بیش از هر زمان دیگری در ۶۰ سال گذشته به رویارویی مستقیم نزدیک کرده است.
مسکو هشدار داده که عزم غرب برای تحمیل «شکست راهبردی» به روسیه میتواند مانع از تمدید پیمان در زمان انقضای آن در سال ۲۰۲۶ شود.