در حالی که گفته میشود گفتوگوها برای نجات توافق هستهای ایران وارد مراحل پایانی خود شده است، تماسها میان مقامات ایران و طرفهای اروپایی افزایش یافته است.
رافائل گروسی، رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی، روز سه شنبه با علی باقریکنی، مذاکرهکننده ارشد ایران در گفتوگوهای برجام، مذاکرات «مهمی» داشت. گروسی میگوید این گفتوگو درباره مسائل دوجانبه جاری بین آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران و همچنین در مورد بحثهای جاری برجام بوده است.
این در حالی است که لیز تراس، وزیر خارجه بریتانیا، روز دوشنبه در گفتوگو با همتای ایرانیاش حسین امیرعبداللهیان گفت زمان برای اتخاذ «تصمیمات نهایی» در مذاکرات احیای برجام فرا رسیده است.
خانم تراس در این گفتوگو ضمن تاکید بر عزم کشورش به آزادی شهروندان بریتانیایی زندانی در ایران گفت دولتش متعهد به بازپرداخت یک بدهی تاریخی به ایران است و در حال حاضر گزینههای انجام این کار را به شیوهای اضطراری بررسی میکند.
در همین روز جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در تماسی تلفنی با حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، به وی گفت زمان آن رسیده است که با تمامی توان برای رسیدن به توافق تلاش شود؛ چرا که او اعتقاد دارد رسیدن به توافق امکانپذیر است.
در همین حال ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، میگوید مواضع مسکو و برلین در مورد برنامه هستهای ایران «نسبتا نزدیک» است.
رئیس جمهوری روسیه روز سه شنبه در کنفرانس خبری مشترک با اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، در مسکو گفت: «ما درباره این موضوع، در سطح وزیران خارجه در ارتباط دائم هستیم و باید بگویم که مواضعمان نسبتا نزدیک هستند.»
همزمان میخاییل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات احیای برجام، تصویری از دیدار یک هیئت اسرائیلی با هیئت روسی را توییت کرده و نوشته که «مسائل مربوط به سازمان بینالمللی انرژی اتمی» را با یکدیگر به بحث گذاشتهاند.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در کنفرانس خبری روز دوشنبه، ۲۵ بهمن، گفت دلیل کند شدن روند پیشرفت گفتوگوها این است که ما «در مراحل نهایی مذاکراتی پیچیده هستیم.»
به گفته او، آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، آلمان، بریتانیا، و اتحادیه اروپا همه میخواهند هر چه زودتر مذاکرات به نتیجه برسد، چرا که بهزودی پیشرفتهای هستهای ایران دیگر مزایای توافق سال ۲۰۱۵ برجام را نخواهد داشت.
شبکه خبری «سیانان» هفته پیش به نقل از مقامات آمریکایی نوشت که، دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، معتقد است که با توجه به سرعت پیشروی برنامه هستهای ایران، واشنگتن تا پایان فوریه فرصت دارد تا توافق هستهای ایران را نجات دهد، در غیر این صورت آمریکا باید مسیر خود را تغییر دهد و تلاشهای تهاجمی را برای جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح هستهای آغاز کند.
مذاکرات غیرمستقیم دولت آمریکا با جمهوری اسلامی در وین از چند ماه پیش در جریان بوده است. جو بایدن بعد از خروج دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا از برجام، گفت اگر ایران به تعهدات خود در برجام بازگردد، او نیز آمریکا را به توافق هستهای باز میگرداند.