انجمن خانوادههای قربانیان پرواز پیاس ۷۵۲ روز چهارشنبه ۲۶ دیماه در بیانیهای اعلام کرد برای تکمیل مراحل بررسی سرنگونی این پرواز در حال تشکیل پرونده کیفری و جنایی در پلیس فدرال کانادا است.
این انجمن در بیانیه خود اعلام کرد «با گذشت پنج سال از جنایت هجدهم دیماه ۱۳۹۸ و تشکیل انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز، تا امروز» تلاشهایی همچون ارجاع پرونده به دیوان بینالمللی دادگستری و سازمان جهانی هوانوردی غیرنظامی به ثمر نشسته است.
انجمن خانوادههای قربانیان پرواز پیاس ۷۵۲ همچنین تصریح کرد قرار دادن سپاه در لیست سازمانهای تروریستی کانادا و اخراج مقامات جمهوری اسلامی از این کشور و همچنین ثبت شکایت در دیوان بینالمللی کیفری از دیگر اقدامات این انجمن در پنج سال گذشته بوده است.
این انجمن در پنجمین سالگرد «جنایت شلیک به هواپیمای مسافربری» در بیانیهای تأکید کرده بود خانوادهها «لحظهای از دادخواهی» دست برنمیدارند و یک روز عوامل آن در دادگستری مستقل در ایران محکوم و مجازات میشوند.
در بیانیه این انجمن که روز سهشنبه ۱۸ دی در پنجمین سالگرد سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی با شلیک موشکهای سپاه پاسداران منتشر شده، آمده است: «روزی عدالت در ایران جاری خواهد شد. روزی جنایتکاران در دادگستری مستقل در این کشور محکوم و مجازات خواهند شد. ما مصمم و امیدوار هستیم و لحظهای از دادخواهی عزیزانمان پا پس نمیکشیم. تا آن روز قاتلین فرزندان ایران را نه فراموش میکنیم و نه میبخشیم.»
در این بیانیه همچنین با یادآوری این که «پنج سال از سرنگون کردن هواپیمای مسافربری بر فراز فرودگاه تهران» و «موشکباران» سرنشینان آن گذشت، آمده است که «پنج سال از جنایت سرنگون کردن پرواز پیاس ۷۵۲ توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و به قتل رسیدن ۱۷۶ انسان و کودکی به دنیا نیامده گذشت» و در این سالها «پرونده این جنایت توسط چهار دولت متضرر کانادا، بریتانیا، اوکراین، و سوئد به دیوان بینالمللی دادگستری و سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی ارجاع شد.»
انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز پیاس ۷۵۲ با قدردانی از تعهد این دولتها به بازماندگان، اعلام کرده است: «انتظار ما از این روند حقوقی روشن شدن حقیقت و اجرای عدالت است. در ماههای آینده پاسخ ایکائو و تشکیل جلسه اولیهای را در لاهه متصوریم و امیدواریم مسیر حقیقتیابی بهدرستی طی شود.»
این انجمن همچنین «قرار گرفتن نام سپاه پاسداران در لیست گروههای تروریستی در کانادا» را «بسیار مهم» دانسته و ابراز امیدواری کرده که «سایر کشورها هم در این مورد از امریکا و کانادا تبعیت کنند.»
به تأکید این انجمن، «همین امروز واضح است و از روز اول هم مشخص بود جمهوری اسلامی هیچ مستنداتی مبنی بر خطای انسانی در اختیار ندارد» و «از طرف دیگر فشار فزایندهی جمهوری اسلامی به خانوادههای جانباختگان در هر جای دنیا به ویژه در ایران افزایش پیدا کرده است.»
انجمن خانوادههای پرواز در این بیانیه همچنین خواهان «بررسی ویژه پرونده در دادگاه لاهه با توجه به رفتار جمهوری اسلامی با خانوادهها» و «باز شدن پرونده جنایی در کانادا توسط پلیس فدرال و حمایت چهار کشور از طرح پرونده در دیوان بینالمللی کیفری» شده است.
انجمن خانوادههای پرواز پیاس ۷۵۲ همچنین با یادآوری همزمانی «سالگرد قتل عمدی بکتاش آبتین و قتل حکومتی محمدمهدی کرمی و محمد حسینی» با شلیک موشکهای سپاه به هواپیمای اوکراینی، تأکید کردهاند: «ستونهای پوسیده جمهوری اسلامی بر مزار هزاران قربانی ایستاده است که یادشان را گرامی میداریم.»
به تأکید این انجمن، «دادخواهی خانوادههای پرواز که بخشی از جنبش بزرگ دادخواهی در ایران است میتواند یاریگر جنبش ایرانیان برای عبور از این کابوس و رسیدن به عدالت و آزادی باشد» چرا که «مسیر دشوار ما برای رسیدن به عدالت همچنان ادامه دارد و در این راه خود را مدیون میلیونها انسان آزادهای میدانیم که در ایران و سراسر جهان همراه ما بودهاند.»
در پنجمین سالگرد سرنگونسازی هواپیمای پیاس۷۵۲ که با شلیک موشکهای سپاه انجام شد، خانوادههای قربانیان با حضور در شاهدشهر، شخص خامنهای و مقامات ارشد جمهوری اسلامی را عامل این جنایت دانستند.
پرواز شماره ۷۵۲ هواپیمایی اوکراین بامداد ۱۸ دی ۱۳۹۸، کمتر از سه دقیقه پس از برخاستن از فرودگاه بینالمللی تهران هدف دو موشک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفت و تمامی ۱۷۶ سرنشین آن کشته شدند.
مقامهای جمهوری اسلامی پس از سه روز انکار، سرانجام شلیک موشک به هواپیما را پذیرفتند، اما آن را به «خطای انسانی» نسبت دادند.
کانادا، سوئد، اوکراین، و بریتانیا ۱۴ تیر ۱۴۰۲ از دیوان بینالمللی دادگستری خواستند دادگاه رسیدگی به پرونده جمهوری اسلامی در سرنگونی هواپیمای اوکراینی را آغاز کند. این کشورها، حکومت ایران را به نقض کنوانسیون مونترال و سرنگونی عمدی هواپیمای مسافری اوکراین متهم کردند.