اعتراضات معیشتی در ایران با گذشت تنها ۲۰ روز از سال نو شدت گرفته و روز دوشنبه بیستم فروردین اعتراضات معیشتی بازنشستگان، کارگران، پرستاران، و کشاورزان در شهرهای متعدد جریان داشت.
بر اساس گزارشهای رسیده به صدای آمریکا و منتشر شده توسط منابع خبری در ایران، در روز دوشنبه ۲۰ فروردین علاوه بر تداوم تجمعات گسترده بازنشستگان مخابرات در چندین شهر، پرستاران نیز در چند شهر استانهای فارس و کهگیلویه و بویراحمد تجمع کردند، کارگران شرکت سیمان لردگان و شهرداری سربندر (بندر خمینی) اعتصاب کردند و تحصن کشاورزان اصفهان نیز همچنان ادامه دارد.
- تجمع همزمان بازنشستگان مخابرات در چند شهر
بر اساس گزارش منابع خبری و صنفی، اعتراضات بازنشستگان شرکت مخابرات که در طول سال گذشته دوشنبههای هر هفته جریان داشت، در سال نو نیز از سر گرفته شده است و این هفته دستکم در شهرهای خرمآباد، اردبیل، سنندج، کرمانشاه، رشت، همدان، شیراز، مریوان، ارومیه، بندرعباس، و تهران جریان داشت.
بازنشستگان معترض در این تجمعها شعارهایی از جمله «کو مهار تورم، دروغ نگید به مردم»، «بیمه بی فرانشیز، حق مسلم ماست»، «اجرای آییننامه، حق مسلم ماست»، «سهامدار عمده، حق ماها را خورده»، «ستاد اجرایی، حق ماهارا خورده»، «بنیاد تعاون، حق ماها را خورده»، و «مدیر بی لیاقت، استعفا استعفا» سر داده شد.
بهروز نشدن کمک هزینههای رفاهی در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، بیتوجهی مدیریت به آییننامه ۸۹، مشکلات بیمه تکمیلی، و پرداخت نشدن مطالبات سالهای گذشته به نرخ روز، از جمله دلایل اعتراضات بازنشستگان معترض مخابرات است.
آییننامه اجرایی ماده ۲۴ قانون خدمات کشوری مصوبه سال ۱۳۸۹ در خصوص وظایف قابل واگذاری و نحوه خرید خدمات از بخش خصوصی است که به موجب آن «تا برطرف شدن موانع واگذاری»، ارائه خدمات به نیروی کار کماکان به عهده دستگاه اجرایی، یعنی دولت، است. اما با گذشت ۱۳ سال از تصویب این آییننامه، و با توجه به اعتراضات مکرر و مداوم این بازنشستگان، به نظر میرسد نه «موانع واگذاری» برطرف شده و نه دستگاه اجرایی به وظایف خود در قبال معترضان عمل کرده است.
- گزارش تصویری
تهران
گیلان
خوزستان
اردبیل
لرستان
آذربایجان شرقی و غربی
کردستان و کرمانشاه
- تجمع پرستاران در دو استان
علاوه بر اعتراضات گسترده بازنشستگان مخابرات، پرستاران چندین بیمارستان در استانهای فارس و کهگیلویه و بویراحمد به طور همزمان در روز دوشنبه تجمعات اعتراضی برگزار کردند.
در لامرد، یکی از شهرهای استان فارس پرستاران و کادر درمانی در مقابل ساختمان فرمانداری این شهر در اعتراض به «پرداخت نشدن عادلانه تعرفه، کارانه، و اضافهکار» تجمع کردند.
پرستاران و کادر درمان شیراز نیز تجمع پرشماری برگزار کردند و به وضعیت معیشتی و رسیدگی نشدن به مطالباتشان اعتراض کردند.
معترضان در این تجمع معیشتی از جمله شعار دادند: «وعده وعید کافیه، سفره ما خالیه.»
اعتراض مشابهی نیز توسط پرستاران و کادر درمان در استان کهگیلویه و بویر احمد برگزار شد.
- اعتصاب کارگران سیمان لردگان و شهرداری سربندر
بر اساس گزارش کانال تلگرامی شورای بازنشستگان ایران، کارگران کارخانه سیمان لردگان برای دومین روز متوالی در اعتراض به «تبعیض، بیعدالتی، و عدم پرداخت حقوق» خود، اعتصاب کردند.
بر اساس گزارش دیگری از این کانال تلگرامی صنفی، کارگران شهرداری در سربندر (بندر خمینی) در استان خوزستان نیز از کار دست کشیدند و اعتصاب کردند.
- تداوم تحصن کشاورزان اصفهان
به گزارش کانال تلگرامی «اعتراض مدنی بازار»، کشاورزان شرق استان اصفهان برای چندمین روز متوالی در اعتراض به کمآبی و احتمال قطع شدن مجدد آب زایندهرود با پارک کردن تراکتورهایشان تحصن کردند.
این تحصن که به صورت مداوم در حال برگزاری است، در نیمه شب نیز ادامه یافته است.
شهروندان در ایران سال ۱۴۰۳ را با شوک اقتصادی تازهای آغاز کردند: افزایش بیش از ۳ درصدی قیمت دلار؛ روندی صعودی که اگرچه تازگی ندارد، اما فشاری مضاعف به سبد هزینههای نوروزی خانوادههای ایرانی وارد میکند. با این همه رهبر و رئیس جمهوری حکومت جمهوری اسلامی در پیامهای نوروزی خود، با کمترین توجه به میزان تورم و وضعیت نابسامان معیشتی، اوضاع اقتصادی کشور را امیدبخش دانستند و سال پیش رو را سال جهش تولید با مشارکت مردم نامگذاری کردند. اما گفتوگوهای اختصاصی صدای آمریکا با شهروندان داخل ایران با شعارهای حکومت فاصله بسیاری دارد.