لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۹ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۱۳

شهروند خبرنگار در کانون توجه روز جهانی آزادی مطبوعات در واشنگتن


شهروند خبرنگار در کانون توجه روز جهانی آزادی مطبوعات در واشنگتن
شهروند خبرنگار در کانون توجه روز جهانی آزادی مطبوعات در واشنگتن

سازمان ملل متحد هفته آینده را در شهر واشنگتن دی سی به روز جهانی آزادی مطبوعات اختصاص داده است. وقایع مربوط به تحولات خاورمیانه و شمال آفریقا و تاثیر شبکه های اجتماعی مجازی و به طور کلی شهروند خبرنگار در مراسم امسال مورد توجه قرار می گیرد.

يک ویديو آماتوری که در خیابان های شهر برزاه در سوریه گرفته شده و بروی اینترنت گذاشته شده است تظاهرکنندگانی را نشان می دهد که برای شماری از فعالان طرفدار دمکراسی که توسط نیروهای دولتی کشته شده اند، سوگواری می کنند. این ویديو در دمشق را شخصی فيلمبرداری کرده که توسط نیروهای سوری در جریان تظاهرات خیابانی، کشته شده است.

عادل اسکندر، متخصص امور رسانه ای در دانشگاه جورج تاون، می گوید شهروند خبرنگار توانسته نقش مهمی را در ثبت وقایع مربوط به تحولات خاورمیانه ایفا کند .

عادل اسکندر می گوید: «به طور مثال در سوریه که هیچ خبرنگاری اجازه فعالیت ندارد، شهروند خبرنگاران با دوربین های تلفن های همراه خود نقش چشم و گوش جهان را در این منطقه ايفا می کنند.»

دامنه موج دموکراسی خواهی مردم دو کشور مصر و تونس با تغییرات بنیادین همراه بود، اما این در حالی است که آینده دیگر کشورهای منطقه همچنان نامشخص است. «رتنی ردچ» از سازمان غیرانتفاعی خانه آزادی که در زمینه مسائل حقوق بشر کار می کند، معتقد است که تلفن همراه در کشورهای عربی ابزار موثری است در دست تک تک فعالان حقوق بشر برای نشان دادن آنچه که حکومت های خودکامه به دنبال سانسور آن هستند.

عادل اسکندر نيز می گوید عکس و ویديوهای مربوط به وقایع سوریه بروی وب سایت هايی نظیر فیس بوک یافت می شوند.

در حالیکه شهروند خبرنگار نقش مهمی را ایفا میکند ردچ می گوید بعید است که شهروند خبرنگار جای سیستم قدیمی خبرنگاری را بگیرد. ردچ می گوید سیستم شهروند خبرنگار تنها وقایعی را پوشش می دهد که توسط رسانه ها پوشش داده نمی شود.

گفتنی است که شهروند خبرنگار با محدودیت هایی نیز رو به روست. به طور مثال در وقایع مربوط به مصر حکومت برای مدتی اینترنت را بست و یا در تونس مقامات حکومتی پروفایل های شخصی افراد در وب سایت فیس بوک را تحت نظارت داشتند.

اما بستن اینترنت حتی برای مدت کوتاه تبعات منفی خود را دارد. به طور مثال بستن اینترنت توسط حکومت مصر هنگام برگزاری تظاهرات خیابانی ۹۰ میلیارد دلار به بازار اقتصادی آن کشور ضربه وارد آورد. از این رو عادل اسکندر می گوید هیچ راهی برای حکومت های خودکامه در خصوص بستن فضای مجازی اینترنت وجود ندارد.

XS
SM
MD
LG