لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۸ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۰۰

دادگاهی در بلژیک رای به بازگشت صدها شی تاریخی به ایران داد


عکس تزئینی است
عکس تزئینی است

دادگاهی در بلژیک به بازگشت بیش از ۳۰۰ شی باستانی ایران از این کشور رای داد.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، دادگاه استیناف شهر «لی یژ» بلژیک پس از نزدیک به ۳۵ سال پیگیری حقوقی ایران، به بازگشت اشیا تاریخی خارج شده از منطقه خوروین شهر ساوجبلاغ رای داد.

محسن محبی رئیس مرکز امور حقوقی بین‌المللی ریاست جمهوری در این باره گفت: «پلیس اجرای احکام بلژیک رای دادگاه را به اجرا گذاشته است و اشیا تاریخی به زودی به ایران بازگردانده می‌شود».

این اشیای تاریخی که قدمت برخی از آنها به دو هزار سال پیش از میلاد باز می‌گردد، سال ۱۳۴۴ توسط یک خانم فرانسوی به نام به نام «وولف کاریوس» از کشور خارج شد. این خانم فرانسوی که به خاطر ازدواج با یک ایرانی به نام پروفسور ملکی ملیت ایرانی نیز به دست آورده بود، اشیا را به کمک یکی از آشنایان دیپلمات خود از ایران خارج کرد.

دولت ایران سال ۱۳۶۰ با اطلاع از وجود این اشیا تاریخی در موزه‌ای در شهر «گنت» بلژیک، برای بازگرداندن اشیا به ایران اقامه دعوی کرد. قاضی بلژیکی در شهریور ۱۳۶۱ اشیای تاریخی را تا پایان دادرسی مطروحه و تا تعیین تکلیف مالکیت آنها در اختیار موزه «سنکانتر» بروکسل قرار داد.

پیگیری حقوقی این پرونده از آن تاریخ تا آبان ۱۳۹۳ ادامه پیدا کرد و سرانجام دادگاه استیناف شهر لی یژ ادعای خانم ملکی و ورثه او را رد کرد و حکم به بازگشت اشیای ایرانی داد.

قاچاق اشیای تاریخی ایران به خارج از کشور طی دهه‌های گذشته رایج بوده است و دولت ایران سالهاست که با پیگیری حقوقی، می‌کوشد برخی از این اشیای تاریخی را بازگردند. سال ۱۳۸۴ یونس صمدی، مدیرکل دفتر حقوقی و املاک سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به خبرگزاری میراث فرهنگی گفت از آنجا که کشورهای فرانسه و بلژیک عضو کنوانسیون ۱۹۷۰ نیستند پیگیری برای بازگرداندن اموال تاریخی در این دو کشور به دشواری انجام می‌شود. از این رو به گفته او این دو کشور مقصد بسیاری از اموال تاریخی قاچاق از ایران هستند.

یک کارشناس حقوق بین الملل در مرکز حقوقی بین المللی ریاست جمهوری ایران گفت که خانم ملکی در مقابل ادعای مالکیت ایران گفته بود که این اشیا را به طور قانونی و با اجازه دولت ایران خارج کرده و برخی از آنها را خریداری کرده است. به گفته او دادگاه در این سالها دوبار شکایت ایران را رد کرد اما سال ۱۳۹۲ دیوان عالی بلژیک بار دیگر پرونده را به دادگاه استیناف فرستاد و سرانجام این دادگاه رای به بازگشت اشیا داد.

ایران سه سال پیش نیز موفق شده بود از دادگاهی در انگلستان رای به بازگشت ۱۸ شی باستانی متعلق به تمدن جیرفت را بگیرد. این اشیا که قرار بود در گالری برکت در انگلستان به حراج گذاشته شوند، در فاصله سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴ در حفاری‌های غیرمجاز به دست آمده و از ایران خارج شده بودند.

XS
SM
MD
LG