دانشمندان دریافته اند نوزادهایی که پیش از هفته بیست و نهم بارداری و به طور زودرس متولد می شوند، به کمبود نوعی پروتئین دچار هستند. نقش این پروتئین، ایمن کردن بدن در برابر عفونت و باکتری است.
محققان به طور معمول برای پیشگیری از عفونت نوزادان، شستن دست (کارمندان اتاق عمل) و استفاده موثر از آنتی بیوتیک و اقدامات دیگر را توصیه می کردند. اما یافته های جدید نشان می دهد که ضعف سیستم ایمنی نوزادان زودرس عامل اصلی عفونت است و همین امر به کشف درمان های جدیدی کمک می کند که ممکن است در آینده نزدیک بتواند ایمنی بدن نوزدان برای مقابله با بیماری ها را افزایش دهد.
دکتر پاسکال لاویی، پژوهشگر «موسسه تحقیقاتی خانواده و کودک» بریتیش کلمبیا و همکاران وی در کانادا قصد دارند راه هایی را کشف کنند که تولید این نوع پروتئین در جنین های زودرس را به سطوح عادی افزایش دهند که بدن نوزادان طبیعی که پس از چهل هفته و یک دوره بارداری کامل به دنیا می آیند. این پروتئین « p40» نام دارد.
دکتر لاویی که متخصص اطفال «مرکز پزشکی و بیمارستان زنان» بریتیش کلمبیا است، می گوید نوزادان زودرس کمبود پروتئین « p40 » دارند و اگر سیستم ایمنی جنین بیش از حد فعال باشد، ممکن است بافت بدن مادر را نپذیرد و در نهایت مشکلات جدی برای جنین به وجود بیاورد.
وی می افزاید نوزادان زودرسی که با کمبود این پروتئین و ضعف سیستم ایمنی بدن روبرو هستند، پس از تولد در معرض انواع و اقسام باکتری و عفونت قرار می گیرند.
عفونت خون از جمله اختلالات معمولی است که در نوزادان زودروس مشاهده می شود. این عفونت از آنجا که به سرعت در جریان خون پخش شده و سراسر بدن را فرامیگیرد، بسیار خطرناک است.
عفونت مثانه، ریه و روده بزرگ از جمله عفونت های دیگری هستند که نوزادان زودروس به آن ها مبتلا می شوند. در صورتی که این عفونت ها به سرعت درمان نشوند، به مرگ و میر بیش از پنجاه درصد نوزادان زودرس منجر می شود.
با وجودی که نوزادان زودرس تب نمی کنند، اما به تورم مخاط مبتلا می شوند که این تورم در نهایت با تغییر جریان خون، ماده سفید مغز را تخریب می کند. ماده سفید مسئول ارتباط بخش های مختلف مغز است و تخریب سلول های آن، باعث نابینایی، ناشنوایی، فلج اعضا و اختلال در یادگیری می شود.
این پژوهشگر کانادایی و همکارانش که روی ٤٢٥ نوزاد تحقیق کردند، دریافته اند آن دسته از نوزادانی که پیش از هفته سی و هفتم متولد و به یک عفونت خطرناک مبتلا شده بودند، کمبود شدید پروتئین «p40» داشتند.
وی افزوده است نوزادان زودروس از جذب پادتن های محافظتی بدن مادر که معمولاً در سه ماهه سوم بارداری تولید می شوند و برای مقابله با عفونت لازم هستند، محروم می مانند.
این پژوهش بخشی از یک ابتکار ملی برای کاهش تعداد تولد نوزادان زودرس و پیشگیری از عفونت و احتمال ابتلای آن ها به فلج و عقب افتادگی جسمی و ذهنی آن ها است.