چند ساعت بعد از گزارش نشریه وال استریت ژورنال درباره ابراز نگرانی مقامات امنیتی آمریکا نسبت به نزدیکی جمهوری اسلامی و عربستان سعودی، نشریه پولیتیکو به نقل از منابع خبری خود در دولت آمریکا نوشت دولت بایدن این تحول را تهدیدی جدی نمیبیند.
پولیتیکو در گزارش تحلیلی خود نوشت هرچند آمریکا نسبت به افزایش فعالیتهای چین در خاورمیانه ابراز نگرانی کرده، اما دولت جو بایدن نسبت به میانجیگری چین و همچنین نزدیکی ایران و عربستان ابراز نگرانی نمیکند و آن را «تهدید جدی» نمیبیند.
کریس مورفی سناتور دموکرات ایالت کنتیکت و رئیس بخش خاورمیانه در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا به پولیتیکو گفته که روابط بهتر بین ریاض و تهران به معنی کاهش تنش در منطقه است و این باعث میشود که احتمال کشیدن آمریکا به نزاعها در خاورمیانه کمتر بشود. او همچنین کاهش تنش ایران و عربستان را اتفاق بدی ندانست.
گزارش پولیتیکو میافزاید مشارکت چین در مذاکرات ایران و عربستان، به آمریکا اجازه می دهد بر اولویت های خود در زمینه امنیت ملی مثل دفاع از اوکراین تمرکز کند. از سوی دیگر، مقامهای آمریکا خوشبین هستند که روابط دوستانه میان ایران و عربستان سعودی ممکن است به یک هدف دیگر آمریکا یعنی پایان جنگ هشت ساله یمن کمک کند.
در این گزارش همچنین به نقل از مارتین ایندک که در دولت أوباما نماینده ویژه در مذاکرات اسرائیلی فلسطینی بود آمده که آمریکا باید حضور چین در توافق ایران و عربستان را یک برد بازی برد برد برای منافع خود به حساب بیاورد.
گزارش پولیتیکو ساعاتی بعد از گزارش وال استریت ژورنال منتشر میشود که پنجشنبه از سفر هماهنگنشده اخیر رئیس سازمان سیا به عربستان و دیدار با مقامات این کشور و همتایان اطلاعاتی خود خبر داد.
ویلیام برنز، در سفر خود به عربستان سعودی با همتایان اطلاعاتی و رهبران عربستان در مورد موضوعات مشترک دیدار کرد. برنز در این دیدارها، نسبت به نزدیکی اخیر ریاض و ایران با میانجیگری چین و همچنین رایزنی با سوریه، ابراز نگرانی کرده است.
برخی کارشناسان نقش چین در توافق میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان را نشانه کاهش نفوذ آمریکا بر عربستان سعودی در بحبوحه تنش بین واشنگتن و ریاض بر سر تعدادی از مسائل از جمله حقوق بشر و کاهش تولید نفت عربستان میدانند.
ایالات متحده و عربستان سعودی برای چندین دهه در زمینه مبارزه با تروریسم و سایر موارد اطلاعاتی همکاری نزدیک داشتهاند.
سفر برنز در حالی اعلام شد که وزیر امور خارجه عربستان با همتای ایرانی خود در پکن گفتوگو کرد و این اولین دیدار دیپلماتهای ارشد این رقبای منطقهای در طول هفت سال گذشته بود.
گفتنی است وزارت امور خارجه ایالات متحده هنوز درباره این سفر اظهار نظری نکرده است.