لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۲۳

همزمان با آغاز «طرح پلیس» برای اجرای «قانون» حجاب؛ برخی رسانه‌ها در ایران: برخورد براساس کدام قانون؟


مقاومت مدنی زنان ایران - حضور در شهر بدون حجاب اجباری
مقاومت مدنی زنان ایران - حضور در شهر بدون حجاب اجباری

در حالی که طبق گزارش‌ها از امروز شنبه ۲۵ فروردین پلیس جمهوری اسلامی طرح تشدید برخورد با حجاب اختیاری را در دستور کار قرار داده است، برخی از رسانه‌ها در ایران از این رویکرد انتقاد کرده و معتقدند که لایحه «عفاف و حجاب» هنوز به قانون تبدیل نشده و استناد نیروی انتظامی به آن مبنای قانونی ندارد.

روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت که نیروی انتظامی «عزم راسخ» برای اجرای «قانون حجاب» دارد «اما مشخص نکرده وقتی قانون حجاب و عفاف، در شورای نگهبان تایید نشده، کدام قانون مرتبط با حجاب اجرایی خواهد شد.»

به نوشته این روزنامه مشخص نیست آیا استناد مسئولان نیروی انتظامی به بخشنامه خیلی «محرمانه‌ و حاشیه ساز وزارت کشور» است یا پای مصوبه دیگری در میان است که افکار عمومی و رسانه‌ها از آن بی‌خبر هستند؟

این گزارش در واکنش به اظهارات فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی است که یک روز پس از تاکید علی خامنه‌ای بر لزوم فشار بیشتر برای اجبار در آنچه «رعایت موازین اسلامی»‌ نامید، اعلام کرد از روز شنبه ۲۵ فروردین، سخت‌گیری‌ها برای اعمال حجاب اجباری افزایش خواهد یافت.

برهمین اساس فرماندهی انتظامی استان‌هایی از جمله تهران، اصفهان، بوشهر، آذربایجان شرقی، سمنان، و کرمانشاه، در بیانیه‌هایی جداگانه اعلام کردند طرح «عفاف و حجاب» از روز شنبه «در همه معابر و اماکن عمومی با جدیت بیشتری دنبال خواهد شد.»

همزمان، مهدی باقری عضو کمیسیون بررسی لایحه «عفاف و حجاب» نیز درباره جریمه‌های ذکر شده لایحه گفته است که تخطی از قانون به عنوان «سوء پیشینه» فرد تلقی خواهد شد، علاوه بر این فردی که قانون حجاب تخطی کرده از خدماتی که در کشور می‌گیرد، محروم می‌شود که یکی از آنها سفر خارجی است.

اردشیر گراوند، جامعه شناس نیز در همین رابطه به وب‌سایت «خبرآنلاین» گفته است که «حجاب در جامعه امروز ایران تبدیل به یک امر اقناعی شده است، مادامی که زنان ایران با این ویژگی باسوادی و تحصیل‌کردگی درباره حجاب اقناع نشوند امکان اعمال آن وجود ندارد.»

پیش از این نیز، غلام‌حسین محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضاییه، گفته بود که جمهوری اسلامی در آنچه «قضیه حجاب و عفاف» خواند، وضع خوبی ندارد.

تشدید فشار بر شهروندان و نقض آزادی‌های فردی و اجتماعی آنان توسط جمهوری اسلامی، واکنش‌هایی را در شبکه‌های اجتماعی در پی داشته است.

برخی کاربران، اعمال این فشارها را «انتقام سخت» حکومت از مردم ایران به دلیل ناکامی‌های منطقه‌ای می‌دانند و گروهی نیز گسترش فساد مالی حکومتی‌ها و افزایش فشارهای اجتماعی بر مردم را مورد انتقاد قرار داده‌اند.

علی خامنه‌ای اما بی توجه به شرایط جامعه و خواست مردم در روزهای گذشته برداشتن حجاب را به منزله بازگشت به دوره پهلوی دانسته و آن را «برگشت به وضعیت فضاحت‌بار طاغوت» نامیده بود.

اظهاراتی که کارشناسان آن را نشانه از هم گسیختگی جامعه و حاکمیت ارزیابی کرده و معتقدند که «راه جمهوری اسلامی به طور کلی از مردم جدا شده است و مطالبات کف خیابان حقوق شهروندی و برابری است و نه خواسته‌های جمهوری اسلامی.»

در همین رابطه سحر ناصری، فعال سیاسی و کنشگر حقوق بشر به صدای آمریکا گفته که «مبارزه زنان در ایران تنها علیه حجاب اجباری نیست، بلکه برای برابری و عدم تبعیض است.»

XS
SM
MD
LG