لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۳۹

ابن سینا و پیروانش؛ به بهانۀ روز پزشک


چهارشنبه اول شهریور، سالروز تولد ابن سیناست که در ایران روز پزشک نام یافته.

فیلم تاریخی موسوم به مدیکوس که در آلمان در حال ساخت است، به تواناییهای شگرف ابن سینا-پزشک، دانشمند، فیلسوف و شاعر بی بدیل ایرانی می پردازد؛ هرچند موضوع اصلی فیلم، ابن سینا نیست.

ابن سینا- یا پورسینا- زادۀ بخارا بود و درهمدان درگذشت. وی چهارصد و پنجاه جلد کتاب در عرصه های گوناگون تألیف کرده که بسیاری از آنها به پزشکی تخصیص یافته اند. مشهورترین این کتابها؛ شفاست در فلسفه و منطق، و قانون در پزشکی.

آنان که با فرهنگ ایرانیان آشنایند، می دانند که بسیاری از خانواده های ایرانی خواهان آنند که فرزندشان پزشک شود. پزشکی همواره در میان رشته های بسیار پرطرفدار دانشگاهی بوده است. پزشکان ایرانی، در دوران هشت سالۀ جنگ با عراق، با فداکاریهای فراوان، تحسین انگیز و سبب شگفتی شدند. پس از آن نیز، پزشکانی که منفعت مادی و ثروت اندوزی را فدای کمک به هم وطنانشان کرده اند، بسیارند.

پزشکان ایرانی و بیمه

شماری از پزشکان ایرانی- که کم هم نیستند- با نپذیرفتن بیمه های درمانی، کار پرداخت حق ویزیت را برای قشرمتوسط دشوار می کنند. طی دهۀ هفتاد خورشیدی، سخن از آن بود که آمار غیر رسمی حاکی از آن است که هشتاد درصد بیماران، به بیست درصد پزشکان مراجعه می کنند. پزشکانی که به سبب حاذق بودن یا اقبال کاری یا آمیزه ای از این دو، مراجعان بسیاری یافته اند؛ طبیبان شناخته شده ای هستند که اغلب بیمه نمی پذیرند؛ چون پذیرفتن بیمه معادل کاهش چشمگیر میزان حق ویزیت یا حق العمل آنهاست.

از سوی دیگر، بسیاری از ایرانیان ساکن پایتخت مایلند حتی برای بیماریهایی که آسانتر درمان می شوند و با مراجعه به طبیب عمومی هم قابل درمانند، سراغ متخصصان و فوق متخصصان می روند و گاه ماهها تا رسیدن نوبت، در صف طولانی متقاضیان مراجعه به پزشکان نام آشنا می مانند.

با اجرایی شدن طرح تازۀ پزشک خانواده اما، شاید نقش مهم و حضور ضروری پزشکان عمومی بهتر تشخیص داده شود و شیوۀ مراجعۀ مردم به پزشکان هم دست کم تا اندازه ای تغییر یابد.

مردم، گاه به ناگزیر، به هر شیوۀ ممکن راه طولانی و مبلغ کلان حق الزحمه را تاب می آورند و عده ای از آنان از شهرستانهای کوچک به تهران می آیند تا بلکه بیمارشان درمان شود.


در آمریکا، یافتن زمانی برای مراجعه به مطب پزشک معادل تقاضای چند ساعت مرخصی از کار روزانه است. پزشکان نیز چون کارمندان، بین ساعت هشت یا نه صبح تا پنج یا شش عصر فعالند. درایران اما، اغلب پزشکان عصر فعالترند و آنها که جراح هم هستند، صبح را در بیمارستان مشغول کارند و عصر را در مطب. عصری که گاه تا پاسی از شب گذشته، با کار سخت و خسته کننده، ادامه می یابد.

جایگاه بهداشت و درمان ایران در سطح جهانی

سازمان بهداشت جهانی گزارش می دهد که عملکرد بهداشتی ایران درسطح جهان، امسال درردۀ نود و سوم ارزیابی شده است. این درحالی است که برمبنای گزارش همین سازمان، سطح و وضع بهداشت ایرانیان طی دو دهۀ اخیر پیشرفت کرده است. مرگ و میر نوزادان به میزان شایان توجهی کاهش یافته و عمر متوسط افزایش پیدا کرده است. امکان واکسیناسیون نیز برای اغلب کودکان ساکن مناطق شهری و حومۀ آنها فراهم است.

در موارد بسیاری، بیمارانِ مبتلا به بیماریهای حاد یا صعب العلاج، در پی گرفتاری فراوان و هزینه های سرسام آور، به خارج از ایران سفر می کنند؛ به این امید که راه بهتری برای درمانشان پیدا شود. اما در اغلب موارد، به آنها گفته می شود که پزشکان ایران، در میان حاذق ترین طبیبان جهانند و به لحاظ تشخیص، درمان و هوشمندی در انجام جراحی، درسطح پزشکان کشورهای پیشرفته اند.

با این همه، مهجور بودن ایران در دنیای امروز، بسیاری از پزشکان آن کشور را هم از اقبال خودنمایی علمی و عملی در سطح بین المللی، محروم کرده است؛ سپیدپوشانی را که حرفه شان، اگر نه حساسترین، در میان حساسترین، دشوارترین و پرتنشترین مشغولیتهای ممکن است.

روز پزشک برپزشکان ایران مبارک باد.
XS
SM
MD
LG