دبیرکل سازمان ملل در پیامی به مناسبت روز جهانی بزرگداشت قربانیان ناپدیدسازی قهری، همکاری جهانی برای پایان دادن به «این نقض جدی حقوق بشر» را خواهان شد.
آنتونیو گوترش، روز دوشنبه ۸ شهریور (۳۰ اوت) گفت: «به کمک هم میتوانیم و باید به ناپدیدسازی قهری پایان دهیم.»
جمهوری اسلامی ایران یکی از کشورهایی است که نامش با ناپدیدسازی قهری پیوند خورده است. از جمله پروندههای مرتبط با ناپدیدسازی قهری در ایران پرونده باب لوینسون، شهروند آمریکایی است که پس از سفر به جزیره کیش، ناپدید شد.
اطلاعیه سازمان ملل حاکی است ناپدیدسازی قهری به بازداشت، حبس یا ربایش شهروندان توسط ماموران دولت یا عوامل آنها گفته میشود، که روزگاری استفاده از آن به دیکتاتوریهای نظامی محدود میشد، اما حالا به یک مشکل جهانی تبدیل شده است، به طوری که در ۸۰ کشور جهان، عوامل صدها هزار مورد ناپدیدی قهری، در برابر مجازات، از مصونیت گسترده برخوردار هستند.
دبیرکل سازمان ملل گفت ناپدیدسازی قهری، هر چند اکیدا ممنوع است، ولی در سراسر جهان به عنوان ابزاری برای سرکوبی، ایجاد وحشت و خفه کردن مخالفت، به کار میرود.
سازمان ملل در بیانیه خود در این باره مینویسد قربانیان ناپدیدسازی قهری از همه حقوق مدنی خود محروم میشوند.
در همین حال، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نیز در یک بیانیه گفت آمریکا در همبستگی با قربانیان این جنایات شوک آور و عزیزان آنان، کنار آنها میایستد.
آقای بلینکِن اضافه کرده است که همه ساله دوستان و بستگان بسیاری در پی دستگیری و بازداشت یا ربوده شدن توسط مقامات دولتی یا همیاران آن مقامات، مفقودالاثر میشوند. وزیر خارجه آمریکا اشاره کرده است که مدافعان حقوق انسانی و فعالان سیاسی و مدافعان محیط زیست و روزنامه نگاران پیوسته آماج چنین جنایاتی هستند.
به گفته آقای بلینکِن، آمریکا تمامی موارد ناپدید شدنهای اجباری را قویا محکوم میکند و از دولتها میخواهد امر بازگشت قربانیان و فراهم آوردن اطلاعات پیرامون تمامی آنان را تسهیل کند.