چندین گروه قدرتمند طرفدار ایران در عراق روز سه شنبه ۵ مرداد از تصمیم واشنگتن برای پایان دادن به عملیات رزمی خود در این کشور استقبال کردند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، دوشنبه در ملاقات با مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق، در کاخ سفید گفت که ایالات متحده تا پایان سال میلای جاری به عملیات رزمی خود در عراق پایان میدهد.
این در حالی است که به رغم مخالفت گروههای طرفدار ایران، نیروهای آمریکایی به آموزش و کمک به ارتش عراق ادامه خواهند داد و در زمینه اطلاعاتی با دولت عراق همکاری میکنند.
ائتلاف فتح، شاخه سیاسی شبکه شبه نظامی حشدالشعبی عراق که تحت کنترل گروههای طرفدار ایران است، گفت که اقدام بایدن را «گامی مثبت در جهت حاکمیت کامل عراق» میداند.
نیروهای آمریکایی در سال ۲۰۱۴، سه سال پس از پایان دادن به حضور هشت ساله نظامی خود در عراق که با هدف سرنگونی صدام حسین انجام شد، بار دیگر به دعوت دولت عراق و برای مقابله با دولت اسلامی، یا داعش، به آن کشور رفتند.
دولت عراق در اواخر سال ۲۰۱۷ شکست کامل داعش را اعلام کرد. اما چنین گروههایی با حفظ هستههای مخفی خود، همچنان به حملات انتحاری دورهای ادامه میدهند.
آمریکا و ایران هر دو از متحدان اصلی عراق هستند و داعش دشمن مشترک آنها محسوب میشود. با این حال جمهوری اسلامی، آمریکا را دشمن اصلی خود میداند و خواستار خروج نیروهای آمریکایی از کشور همسایهاش است.
گروههای مسلح طرفدار ایران به انجام حدود ۵۰ حمله موشکی و پهپادی در سال جاری علیه منافع آمریکا در عراق متهم هستند.
از سال گذشته که به فرمان دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، اکثر نیروهای نظامی ایالات متحده از عراق خارج شدند، وظیفه اصلی ۲۵۰۰ نفر باقیمانده در آن کشور آموزش، مشاوره، و حمایت از ارتش عراق در مبارزه با داعش بوده است. به عبارت دیگر، این تصمیم جو بایدن تغییری جزئی در سیاست کلی آمریکا در عراق محسوب میشود.
به عقیده کارشناسان، سفر مصطفی الکاظمی به واشنگتن و ملاقات با جو بایدن در کاخ سفید، پوششی سیاسی برای نخست وزیر عراق است. او که حدود یک سال پیش به این سمت منصوب شد، در رابطه ادامه حضور نیروهای آمریکایی در عراق تحت فشار شدیدی قرار داشت.
چندین گروه و شخصیت دیگر طرفدار ایران در عراق، از جمله گردانهای امام علی (کتائب امام علی)، و مقتدی الصدر، روحانی بانفوذ شیعه، نیز از پایان یافتن عملیات رزمی آمریکا در این کشور استقبال کردند. اما گروههای تندروی طرفدار ایران در عراق هنوز واکنشی در این زمینه نداشتند.