کارزار عظیمی که در فضای مجازی همراه با توفان توئیتری در اعتراض به تایید حکم اعدام برای سه جوان معترض ایرانی به راه افتاده، بازتاب جهانی گستردهای داشته است.
دونالد ترامپ، رئيس جمهوری ایالات متحده، روز چهارشنبه در توئیتی فارسی به صدور حکم اعدام برای سه جوان معترض در ایران واکنش نشان داد و گفت: «سه نفر در ایران برای شرکت کردن در تظاهرات محکوم به مرگ شده اند. اعدام آنها در هر لحظه قابل انتظار است. اعدام این سه نفر پیامی اسفناک به دنیا می فرستد و نباید انجام شود. #اعدام_نکنید»
امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی، و محمد رجبی سه جوان معترض آبان ماه، پیشتر به اعدام محکوم شده بودند و دیوان عالی رای آنها را تایید کرده بود. مصطفی نیلی، وکیل دادگستری، روز جمعه ۲۰ تیرماه فاش کرده بود که تا این مرحله، او هنوز به عنوان وکیل اجازه ورود به پرونده را نداشته است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا چندی پیش تایید احکام اعدام سه تن از بازداشتشدگان اعتراضات مردمی آبان سال ۱۳۹۸ در ایران توسط دیوان عالی کشور را محکوم کرد. مورگان اورتگاس در پیامی در توئیتر نوشت: «گزارش شده است که این معترضان مورد ضرب و شتم قرار گرفته، از داشتن وکیل محروم بوده، و تحت فشار وادار به اعترافات اجباری شدهاند.» وی تاکید کرد که ایران باید حقوق بشر را محترم شمرده و به این اعدامها پایان دهد.
با گذشت تنها ۲۴ ساعت از این کارزار توئیتری بیش از ۶ میلیون نفر در توئیتر با هشتگهای #StopExecutionsInIran #اعدام_نکنید به صدور این احکام اعتراض کردند. این خبر بازتاب گستردهای در رسانههای خارجی داشت.
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت، ایرانیها از هر قشر و طبقهای با این پیام به حکومت به شبکههای اجتماعی سرازیر شدند: اعدامها را متوقف کنید.
به نوشته این روزنامه آمریکایی، این کارزار همبستگی ایرانیها را به نمایش گذاشته است و تحلیلگران گستره و میزان حمایت از آن را چشمگیر توصیف کردهاند.
گاردین نیز نوشت، تایید حکم اعدام سه تن از معترضان به وضعیت اقتصادی ایران، موجی از انتقادهای کاربران شبکههای اجتماعی و فعالان حقوق بشر را در پی داشت.
این روزنامه بریتانیایی در ادامه افزود، گروههای مدافع حقوق بشر میگویند که این سه مرد جوان در طول بازداشت مورد ضرب و شتم قرار گرفته و شکنجه شدهاند.
هفته نامه نیوزویک با بیان این که هشتگ «اعدام نکنید» روز سهشنبه ترند توئیتر شد، نوشت که در پی تشدید این کارزار رژیم ایران دسترسی به اینترنت در آن کشور را محدود کرد.
این گزارش به طیف گسترده منتقدان صدور احکام اعدام در ایران اشاره کرده و نوشته است، شاهزاده رضا پهلوی، فرزند پادشاه فقید ایران، نیز در میان منتقدان است.
روزنامه جروزالم پست هم نوشت، به دنبال محکومیت گسترده تایید احکام اعدام سه معترض آبان ماه، خبر اخلال عمده در ارائه خدمات اینترنتی در ایران تایید شد.
به نوشته این روزنامه اسرائیلی، برخی کاربران شبکههای اجتماعی در پیامهایی به زبانهای فارسی و انگلیسی، اتهامهای مطرح شده علیه این سه تن را رد کردهاند.
آبانماه گذشته مردم در شهرهای مختلف ایران در اعتراض به گران شدن ناگهانی بنزین به خیابان آمدند. به نوشته خبرگزاری رویترز، با دستور خامنهای حدود ۱۵۰۰ نفر از معترضان کشته شدند. حکومت ایران عوامل سرکوب را مجازات نکرد و به جای آن معترضان را بازداشت و محکوم کرد.