همزمان با برگزاری نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا، جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی این اتحادیه تائید کرد که «تماسهای دیپلماتیک مهمی» با هدف حفظ توافق هستهای با ایران در جریان است. همزمان آنتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده صبح روز دوشنبه به وقت شرق آمریکا به طور مجازی در نشست وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا شرکت کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، هایکو ماس وزیر خارجه آلمان نیز روز دوشنبه گفت، از ایران انتظار پیروی کامل، شفاف و همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی را دارد.
آقای ماس با اشاره به تمایل ایالات متحده برای بازگشت به توافق هستهای گفت این بهترین فرصت برای ایران است که قبل از آسیب بیشتر به توافق هستهای، مسیر خود را تغییر دهد.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس که روز یکشنبه برای دیدار با مقامات ایران به تهران سفر کرده بود، پس از بازگشت به وین گفت ایران توافق کرده است تا سه ماه اجازه «راستی آزمایی» و «نظارت ضروری» به آژانس بینالمللی انرژی اتمی بدهد.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده سه شنبه ۲۸ بهمن گفته بود راه دیپلماسی با ایران باز است و اگر در نخستین گام جمهوری اسلامی به تعهداتش در توافق هستهای بازگردد، زمینه برای مذاکرات در سایر حوزهها نیز فراهم میشود.
آمریکا پیشتر ابراز تمایل کرد که با دعوت اروپا در نشست آتی برجام شرکت کند. این نخستین حضور آمریکا در برجام بعد از خروج از آن در دولت قبل آمریکا است. ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پنجشنبه ۳۰ بهمن گفت دولت ایالات متحده دعوت نماینده عالی اتحادیه اروپا را برای شرکت در نشست نمایندگان کشورهای عضو گروه ۱+۵ و ایران، جهت بحث درباره حرکت در یک مسیر دیپلماتیک در قبال برنامه هستهای ایران، پذیرفته است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه ۴ اسفند گفت پیشنهاد جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای حضور آمریکا در نشست غیر رسمی کشورهای عضو برجام همچنان در حال «بررسی» از سوی ایران است.
در واکنش به سفر مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران و توافق جدید برای ادامه راستی آزمایی برنامه هستهای تهران، نمایندگان مجلس شورای اسلامی که در اختیار اکثریت محافظهکار است، روز دوشنبه توافق دولت ایران با مدیرکل آزانس را «خلاف قانون» دانستند و با شکایت به قوه قضائیه خواستار رسیدگی به آنچه تخلف حسن روحانی رئيس جمهوری ایران نامیدند، شدند.
در ایران مسایل مربوط به برنامه هستهای، عموما زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی اجرا میشود.
از سوی دیگر، بیش از ۲۰۰ عضو انجمن و جامعه ایرانی در اروپا و آمریکا در یک بیانیه مشترک به رهبران اتحادیه اروپا خواستار آنچه یک «سیاست قاطع» نامیدند، در قبال رژیم ایران شدند. آنها در بیانیهای که نسخهای از آن در اختیار صدای آمریکا قرار گرفته، ضمن اشاره به حکم دادگاه یک دیپلمات ایرانی به اتهام اقدام تروریستی در اروپا، خواستار تعطیلی سفارتهای جمهوری اسلامی ایران، تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات ایران و همچنین ارجاع پرونده نقض حقوق بشر ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد شدند.