تحولات در افغانستان با واکنش های بسیاری در میان مقامات و شخصیت های مختلف در گوشه و کنار جهان همراه بوده است.
به نوشته رویتر زآلبانی و کوزوو به درخواست آمریکا برای پذیرش موقت پناهجویان افغان پاسخ مثبت دادند. به این ترتیب پناهندگانی که تقاضای ورود آنها به آمریکا در حال بررسی است، بصورت موقت راهی این دو کشور اروپایی میشوند. اکثر این افراد در طول مأموریت نظامی آمریکا در افغانستان با نیروهای ایالات متحده همکاری داشتنند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، از طالبان خواست به قوانین بشردوستانه بین المللی احترام بگذارند.
سازمان ملل ۷۲۰ کارمند بین المللی و سه هزار کارمند محلی در افغانستان دارد و دبیرکل آن سازمان در جلسه اضطراری شورای امنیت که روز دوشنبه برگزار شد از طالبان خواست به هنجار های بین المللی احترام بگذارند.
آنتونیو گوترش گفت :«جامعه بین الملل باید به شکل متحد و با استفاده از تمام ابزارهای در دسترس در مورد ضرورت حفاظت از حقوق انسان ها در افغانستان اقدام کند. از طالبان می خواهم به قوانین انسان دوستانه بین المللی و آزادی تمام انسان ها احترام بگذارند. اخبار دلسرد کننده ای از نقض حقوق انسان ها به ویژه زنان و دختران در افغانستان دریافت کرده ایم، که در وحشت از بازگشت سال های تاریک گذشته به سر می برند.»
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، ساعاتی پس از سقوط کابل به دست شبهنظامیان طالبان از آنها و همه گروههای درگیر خواست برای محافظت از جان شهروندان نهایت خویشتنداری را به خرج دهند.
سخنگوی آقای گوترش شامگاه یکشنبه گفت دبیرکل سازمان ملل متحد از طالبان و دیگر طرفین منازعه خواسته است نسبت به اجرای ضوابط بینالمللی بشردوستانه اطمینان حاصل کنند و به حقوق و آزادیهای مردم احترام بگذارند.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، خواستار تامین امنیت و حفاظت از جان انسانها در افغانستان شد و گفت مردم این کشور سزاوار زندگی به همراه امنیت و منزلت هستند.
وی افزود جامعه جهانی از همه طرفها در افغانستان میخواهد خروج ایمن اتباع خارجی و آن دسته از افغانها را که مایل به ترک کشورشان هستند تسهیل کنند.
جوزپ بورل گفت وزرای خارجه اتحادیه اروپا روز سهشنبه ۲۶ مرداد جلسهای یدئویی برای بحث در مورد وضعیت افغانستان برگزار میکنند.
آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، وضعیت افغانستان را «تلخ» توصیف کرد و گفت تحولات افغانستان برای تمامی افرادی که در مسیر آزادی این کشور و بهبود وضعیت زنان آن تلاش کردهاند بسیار تلخ است. صدراعظم آلمان وعده داد تمام تلاش خود را برای حمایت از افرادی که قصد ترک افغانستان را دارند، انجام دهد.
وزارت خارجه چین هم اعلام کرده که آماده گسترش روابط «دوستانه» با افغانستان است.
هوا چونیینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین به خبرنگاران گفت: «طالبان بارها ابراز امیدواری کردهاند که روابط خوبی با چین داشته باشند و در انتظار همکاری چین در بازسازی و توسعه افغانستان هستند..» وی افزود چین به حق مردم افغانستان برای تعیین مستقل سرنوشت خود احترام میگذارد.
وزارت خارجه روسیه نیز تاکید کرد ایران، روسیه، چین و پاکستان کشورهایی هستند که میتوانند در آینده افغانستان نقش داشته باشند. از یک دیپلمات روس نقل شده که سفیر روسیه در افغانستان روز سه شنبه با طالبان دیدار خواهد کرد.
همچنین، محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر خارجه قطر بر تلاش برای انتقال مسالمتآمیز قدرت، برقراری ثبات و هموار کردن راه برای ایجاد یک راهکار سیاسی جامع در افغانستان تأکید کرد.
روز یکشنبه ملاله یوسفزی، برنده جایزه صلح نوبل که خود یکی از قربانیان اقدامات تروریستی تندروهای اسلامگرا بوده است، نسبت به وضعیت زنان و اقلیتها در افغانستان ابراز نگرانی کرد. او در توئیتی نوشت: در کمال ناباوری شاهد قدرت گرفتن طالبان در افغانستان هستیم.