لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۳۶

واکنش اینستاگرامی رئیس مجلس ایران به محدود کردن اینترنت؛ قالیباف می‌گوید «مسدود سازی» در دستور کار نیست


آرشیو
آرشیو

محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران، روز پنجشنبه ۷ مرداد تاکید کرد «مسدود سازی پلتفرم‌های پرکاربرد مانند اینستاگرام و واتساپ» در دستور کار مجلس شورای اسلامی نیست اما او از کارشناسان خواست در مورد طرح بحث برانگیز «صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیام‌رسان‌های اجتماعی» که روز چهارشنبه یک گام دیگر به اجرا نزدیک شد، «تحت تأثیر فضاسازی‌ها» قرار نگیرند.

نمایندگان مجلس در ایران روز چهارشنبه با بررسی طرح «صیانت...» بر اساس اصل ۸۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی موافق کردند؛ طرحی که هدف آن، به گفته منتقدان، اعمال محدودیت شدید در دسترسی کاربران داخل کشور به اینترنت است.

قانون‌گذاران به یک کمیسیون مشترک مجلس شامل کمیسیون فرهنگی اجازه دادند این طرح را بررسی و «برای اجرا در مدت آزمایشی ۳ تا ۵ سال» تصویب کند.

آقای قالیباف روز چهارشنبه در مجلس حضور نداشت و در سوریه سرگرم گفت وگو با مقامات این کشور در زمینه های مختلف بود. او روز پنجشنبه و به دنبال واکنش های گسترده به این طرح، با به اشتراک گذاشتن مطلبی در صفحه اینستاگرام خود مدعی شد: «عمده ادعاهای مطرح شده درباره طرح مطابق واقع نیست.» او در عین حال گفت: «به نظر می‌رسد ابهامات و اشکالاتی در این زمینه وجود داشته باشد.»

گروهی از مدیران شرکت‌های اینترنتی مانند دیجی‌کالا، علی‌بابا، آپارات، فیلیمو، و دیوار روز یک‌شنبه در نامه‌ای به رئیس مجلس با ابراز نگرانی از تصویب طرح صیانت از فضای مجازی تاکید کرده بودند «نارضایتی و بی اعتمادی کاربران» به خدمات‌دهندگان، موجب فشار به کسب و کارهای کوچک خواهد شد.

قالیباف در مطلبی که روز پنجشنبه به اشتراک گذاشت به این موضوع اشاره کرده و نوشته است: «تصمیم‌گیری درباره این پلتفرم‌ها مانند اینستاگرام و واتساپ که ده‌ها میلیون نفر از آنها استفاده می‌کنند و هزاران کسب و کار در آنها جریان دارد از اهمیت زیادی برخوردار است.» به گفته رئیس مجلس شورای اسلامی، طرح صیانت «باید به گونه‌ای اصلاح شود که تصمیم‌گیری نهایی درباره این پلتفرم‌ها مبتنی بر منطقی عقلانی» باشد.

قالیباف در حالی در مورد مسدود نشدن پلتفرم‌های پرکاربرد مانند اینستاگرام وعده داده است که برخی نمایندگان مجلس نظری مخالف او دارند. به گفته غلامرضا نوری قزلجه، نماینده بستان آباد در مجلس «تا ۴ یا ۵ ماه آینده پلتفرم های خارجی مسدود می شوند.»

در عین حال، روح الله حضرت پور، نماینده ارومیه گفته است طرح صیانت «میلیون‌ها کسب و کار اینترنتی را با بحران روبرو می کند.»

در جریان رای‌گیری برای درخواست بررسی طرح صیانت بر اساس اصل ۸۵ قانون اساسی، ۱۲۱ نفر از نمایندگان با این درخواست موافقت کردند. پیش از تصویب طرح صیانت، بسیاری از منتقدان هشدار داده بودند که این طرح موجب فیلترینگ گسترده و جایگزینی برخی اپلیکیشین‌های پرکاربرد خواهد شد.

همزمان، خبرگزاری های ایران روز پنجشنبه ۷ مرداد پاسخ‌های مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی به سوالات و ابهام‌ها در مورد طرح «صیانت...» را منتشر کردند. آنطور که این مرکز می گوید طرح صیانت «نه تنها مشکلی برای کسب و کارها ایجاد نخواهد کرد» بلکه از این کسب و کارها در مواردی مانند «ارائه معافیت‌های مالیاتی» حمایت خواهد کرد.

بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی به تصویب این طرح واکنش منفی نشان داده اند. از جمله هانیه توسلی،‌ بازیگر ایرانی، که با اشاره به مشکلات بی‌آبی،‌ قطعی برق و تورم در اینستاگرام خود نوشت: «فیلتر کنید که مشکلات بدبختی‌ها و فلاکت‌ها جایی درز نکنه! آفرین به این همه تدبیر و درایت و دلسوزی.»

گزارش شده‌ در پی جلورفتن طرح محدودسازی دسترسی به اینترنت در مجلس شورای اسلامی، جستجوی کاربران ایرانی در اینترنت برای «مهاجرت» از کشور نیز افزایش یافته است.

با وجود فیلترینگ گسترده و محدودیت‌های شدید در زمینه استفاده از اینترنت در ایران، آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی پیش از این فضای مجازی در ایران را «واقعا ول» و «رها و بدون قید و بند» توصیف کرده بود.

طرح «صیانت...» در شرایطی توجهات را بیشتر به خود جلب کرده است که تصاویر اعتراضات اخیر در استان‌های مختلف ایران و برخوردهای نیروهای امنیتی با معترضان، در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است.

XS
SM
MD
LG