مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت ایران روز دوشنبه هشتم شهریور اعلام کرد ۶۶۹ نفر در یک شبانه روز گذشته در این کشور بر اثر ابتلا به کرونا فوت کردند و به این ترتیب تعداد رسمی قربانیان کرونا در ایران به ۱۰۷ هزار و ۱۵۱ نفر رسید.
بالا بودن آمار مرگ ومیرهای ناشی از کرونا در ایران در شرایطی است که برنامه واکسیناسیون عمومی دولت با انتقادهای فراوانی روبرو بوده و این انتقادها در برخی موارد با برخورد قهرآمیز حکومت همراه شده است.
ماه گذشته شماری از وکلای دادگستری و فعالان مدنی منتقد سوء مدیریت کرونا پس از برنامه ریزی برای شکايت از برخی مسئولان بلند پایه جمهوری اسلامی از جمله آیت الله خامنهای که ورود واکسن به کشور را محدود کرد، بازداشت شدند.
سایت حقوق بشری هرانا روز دوشنبه هشتم شهریور نوشت شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران با انتشار بیانیهای به این بازداشتها اعتراض و ممنوعیت ورود واکسن آمریکایی و انگلیسی توسط رهبرجمهوری اسلامی را «قتل عام مردم» توصیف کرده است.
در این میان خبرگزاری ایسنا روز دوشنبه نوشت با تزریق ۷۶۵ هزار و ۱۳۴ دز واکسن کرونا در شبانه روز گذشته، «رکورد تزریق روزانه واکسن در کشور شکسته» شده است. ایسنا می نویسد: «مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۲۶ میلیون و ۹۴۱ هزار و ۲۶۰ دز» رسیده است.
در همین حال بیژن سلیمانپور، معاون استاندار قم مدعی شده است که واکسیناسیون در این استان « با استقبال پایین مواجه شدهاست.» این مقام مسئول میگوید «تبلیغات رسانهای گستردهای برای واکسن هراسی توسط رسانههای خارجی» دلیل استقبال پایین از واکسیناسیون در قم بوده است.
در ماههای گذشته برخی مداحان و شخصیتهای دینی در ایران با ادعای موثر بودن مناسک و مراسم مذهبی در مقابله با بیماریها از جمله کرونا ادعاهای مختلفی مطرح کرده اند. با این حال معاون استاندار قم به تاثیر این رویکرد در عدم تمایل به واکسیناسیون در قم اشاره نکرده است. همچنین رسانههای دولتی ایران پیشتر آنچه را «طب سنتی» و یا «طب اسلامی» خواندهاند، ترویج کردهاند.
در استان تهران، علیرضا زالی، فرمانده عملیات ستاد مقابله با کرونا در این استان میگوید در «استان تهران آمادگی لازم برای راه اندازی مراکز واکسیناسیون و افزایش شیفتهای کاری برای سرعت بخشیدن به روند واکسیناسیون وجود دارد.» اما به گفته زالی، «نگرانی در حوزه زنجیره تامین واکسن وجود دارد که واردات واکسن دچار خدشه نشود.»
برنامه پرانتقاد واکسیناسیون و ادامه مرگ و میرها در حالی است که به نوشته ایسنا «هنوز نمیتوان قلهای برای پیک پنجم کرونا متصور شد و از طرفی خطر بروز پیک ششم کرونا با جهش لامبدا بیخ گوش کشور است.»
در حال حاضر ۳۰۶ شهر ایران از نظر خطر ابتلا به کرونا در وضعیت قرمز، ۱۱۰ شهر در وضعیت نارنجی و ۳۲ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.