لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۲۳

روحانی از همسایگان ایران خواست «در تصرف آب رودخانه‌ها عدالت را رعایت» کنند


آرشیو
آرشیو

همزمان با افزایش انتقاد مردم و کارشناسان از عملکرد چهار دهه گذشته مسئولان جمهوری اسلامی در حوزه منابع آبی، حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران روز دوشنبه ۴ مرداد بدون نام بردن از کشوری خاص از اقدام همسایگان ایران در ارتباط با رودخانه های واقع در خاک این کشورها انتقاد کرد و خواهان آن شد که این کشورها «در تصرف آب رودخانه‌ها عدالت را رعایت» کنند.

به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، روحانی گفت: «اینکه دو رودخانه بزرگ و مهم دجله و فرات را فقط یک کشور استفاده کند و کشور پایین‌دستی خشک شود، آثار آن به کشورهای همسایه که ما هستیم بر می‌گردد.»

دجله و فرات از کوهستان های ترکیه سرچشمه می‌گیرند و آب این دو رودخانه به سوی سوریه، عراق و خلیج فارس روان است. معلوم نیست انتقاد آقای روحانی در این ارتباط دقیقا متوجه کدام یک از همسایگان ایران است.

بسیاری از کارشناسان می‌گویند خشک شدن مناطق مختلف ایران بیش از هر عامل دیگری، نتیجه مدیریت بد منابع است.

کاوه مدنی، استاد دانشگاه و متخصص امور محیط زیست، پیشتر به بخش فارسی صدای آمریکا اعلام کرد «مدیریت بد منابع آب، فقدان آینده نگری و عدم احترام به اصول بدیهی توسعه پایدار طی چند دهه» از دلایل مشکلات جاری است. او گفت ایران در یک منطقه خشک از جهان قرار دارد اما این یک مشکل جدیدی نیست، بلکه « مشکل این است که فکر می کردیم با پول و تکنولوژی» می‌توان با این محدودیت مبارزه کرد و «وضعیت کنونی نتیجه این توهم است.»

رئیس جمهوری ایران به دریاچه هامون نیز که دریاچه ای مشترک میان ایران و افغانستان است اشاره کرد و گفت: «اینکه در کشور شرقی ما سدها ساخته شود و آب به اندازه کافی وارد دریاچه هامون نشود یعنی محیط زیست دچار مشکل می‌شود. »

تالاب هامون از سه دریاچه کوچک به نام های هامون پوزک (میانی)، هامون صابوری (شمالی) و هامون هیرمند تشکیل شده است که در زمان وفور آب به هم متصل می شوند و دریاچه هامون را تشکیل می دهند.

این تالاب پنج سال قبل در فهرست تالاب های بین المللی یونسکو به ثبت رسید که می توانست به معنی همکاری بیشتر این نهاد بین المللی با ایران و افغانستان برای حفاظت از آن باشد. ولی به نظر می رسد ایران نتوانسته است از این فرصت برای نجات تالاب هامون استفاده کند.

در خبری دیگر، حبیب آقاجری، نماینده ماهشهر در مجلس شورای اسلامی به خبرگزاری مهر گفت: «مردم جنوب خوزستان در فصل زمستان غرق فاضلاب می‌شوند و تابستان هم از کیفیت بد آب شرب رنج می‌برند.»

به گفته آقاجری، برای رودخانه زهره «تونل احداث کردند تا آب را به استان مجاور انتقال دهند؛ آن هم استانی که فقط یک کیلومتر تا آب دریا فاصله دارد.»

نماینده ماهشهر پرسیده است چرا «به جای هزینه‌های هنگفت انتقال آب» رودخانه زهره، در آن منطقه آب شیرین کن ساخته نشده است؟

رودخانه زهره در استان های فارس، کهگیلویه و بویراحمد، و خوزستان جریان دارد.

XS
SM
MD
LG