لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۴۶

انفجارهای اخیر در ایران عمدی است یا غیرعمدی؟ گفتگو با علیرضا نوری‌زاده و مهرداد خوانساری


عصر روز چهارشنبه، یازدهم خرداد، یک پالایشگاه نفت در تهران دچار آتش‌سوزی گسترده شد. (آرشیو)
عصر روز چهارشنبه، یازدهم خرداد، یک پالایشگاه نفت در تهران دچار آتش‌سوزی گسترده شد. (آرشیو)

بروز چندین فقره آتش‌سوزی گسترده در مناطق مختلف ایران و نیز غرق‌شدن کشتی خارک در روزهای اخیر، این پرسش را در ذهن بسیاری ایجاد کرده است که آیا این موارد اتفاقی بوده یا خیر.

بسیاری در رسانه‌های فارسی و عربی احتمال دست ‌داشتن اسرائیل را مطرح کرده‌اند، اما مقامات جمهوری اسلامی می‌گویند همه اینها حادثه هستند.

در همین ارتباط، علیرضا نوری‌زاده، روزنامه‌نگار و تحلیلگر مسائل سیاسی، به بخش انگلیسی صدای آمریکا گفته است احتمالا آتش‌سوزی‌های اخیر در اهواز خرابکاری نبوده‌اند زیرا هر ساله در فصل تابستان در میادین نفتی اهواز اتفاق می‌افتند. آقای نوری‌زاده، اما، غرق‌شدن کشتی خارک و آتش‌سوزی پالایشگاه تهران را به احتمال زیاد عمدی می‌داند.

به گفته علیرضا نوری‌زاده، آتش‌سوزی پالایشگاه تهران «یک آتش‌سوزی عادی نبود. بسیار دقیق و با جزئیات بود و موجب خسارت عظیمی شده است.»

آقای نوری‌زاده یکی از مشکلات بزرگ نظام جمهوری اسلامی را گماشتن «افراد بی‌کفایت و بدون هیچ تجربه فنی در راس تاسیسات نفتی و سایر زیرساخت‌های عمده» ایران می‌داند.

مهرداد خوانساری، دیپلمات پیشین، نیز به بخش انگلیسی صدای آمریکا گفته است دلیل انکار دست‌داشتن قدرت‌های خارجی در حوادث اخیر در ایران از سوی مقامات جمهوری اسلامی، شرمساری آنها از اذعان به این نکته است که قادر به محافظت از زیرساخت‌های حساس کشور نیستند.

آقای خوانساری می‌افزاید: «طرف‌های زیادی هستند که علاقه دارند به ایرانی‌ها بگویند آنچه ایران در منطقه انجام می‌دهد — همانند تامین موشک‌هایی که به سمت اسرائیل شلیک می‌شوند، یا حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی، و یا آسیب‌رساندن به کشتی‌های اسرائیلی از راه مین‌گذاری در خلیج فارس — بدون هزینه نخواهد بود.»

مهرداد خوانساری در ادامه به نقل از یک کاپیتان پیشین کشتی خارک که هفته پیش در آب‌های عمان غرق شد می‌گوید، چنین کشتی‌ای غرق نمی‌شد «مگر آنکه توسط اژدر و یا وسیله انفجاری دیگری از زیر آب هدف قرار بگیرد.» به گفته آقای خوانساری، تعداد اندکی از کشورها از لحاظ فنی قادر به انجام چنین عملی هستند.

XS
SM
MD
LG