چند ساعت بعد از نشست طرفهای باقیمانده در توافق هستهای موسوم به برجام و اعلام اروپا مبنی بر اینکه «چشمانداز بازگشت کامل واشنگتن به رسمیت شناخته شد»، محمدجواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت که در نشست آینده دیداری میان ایران و آمریکا وجود نخواهد داشت و او چنین دیداری را «غیرضروری» خواند.
در پی برگزاری نشست مجازی کمیسیون مشترک طرفهای باقیمانده در توافق هستهای برجام که به منظور بررسی بازگشت آمریکا به این توافق برگزار شد، جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، میگوید که در جلسه مجازی روز جمعه توافق شد که این گفتوگوها سهشنبه هفته آینده در اتریش ادامه یابد.
جواد ظریف روز جمعه ۱۳ فروردین در توئیتر نوشت که هدف آن نشست، نهایی کردن سریع تدابیر مربوط به لغو تحریمها و اقدامات هسته ای، و سپس لغو برنامهریزی شده همه تحریمها، و به دنبال آن «متوقف کردن اقدامات چارهساز» از سوی ایران است. ظاهرا منظور ظریف از «اقدامات چارهساز» اقداماتی است که تهران با انجام دادن آنها محدودیتهای هستهای در نظر گرفته شده در برجام را نقض کرده است.
جواد ظریف در ادامه این توئیت با تصریح این موضوع که دیداری میان ایران و آمریکا وجود نخواهد داشت، چنین دیداری را «غیرضروری» خوانده است. وال استریت ژورنال پیشتر گزارش داده بود که قرار شد در نشست هفته آینده، نمایندگان آمریکا در جلسات مربوط به برجام حضور داشته باشند، ولی مذاکرات مستقیمی بین دو طرف فعلا صورت نمی گیرد.
پیشتر اتحادیه اروپا با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که یک نشست مجازی با شرکت طرف های باقیمانده در توافق هسته ای برجام، روز جمعه ۱۳ فروردین، برگزار شد و قرار است جلسه ای درباره برجام هفته آینده به منظور روشن کردن تدابیر برداشتن تحریم ها و انجام اقدامات هسته ای، در وین ادامه یابد.
در نشست روز جمعه نمایندگانی از اتحادیه اروپا از جمله جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه و همچنین نمایندگان چین، فرانسه، آلمان، روسیه، بریتانیا، و ایران شرکت داشتند.
پیشتر رسانه ها گزارش داده بودند که این نشست با هدف بررسی بازگشت آمریکا به این توافق برگزار می شود. ایالات متحده نیز یک روز قبل از برگزاری این نشست استقبال کرده بود.
بیانیه اتحادیه اروپا می گوید در نشست روز جمعه چشم انداز بازگشت کامل آمریکا به برجام به رسمیت شناخته شد و شرکت کنندگان در این نشست بر آمادگی خود برای انجام «تلاشی مشترک» به منظور رسیدگی مثبت به موضوع بازگشت آمریکا، تاکید کردند. این بیانیه می گوید که شرکت کنندگان در جلسه همچنین بر تعهد خود برای حفظ برجام تاکید کردند و درباره روش ها به منظور اجرای کامل تعهدات آن، گفتگو کردند.
در نشست هفته آینده، قرار است گروه های کارشناسی برای برداشتن تحریم ها و اجرای تعهدات هستهای، تشکیل شود و هماهنگکننده جلسات نیز تماس های جداگانه ای در وین با همه طرفهای حاضر در برجام و آمریکا، خواهد داشت.
روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال نیز به نقل از دیپلمات های ارشد غربی گزارش داده است که مذاکرات برای احیای توافق سال ۲۰۱۵ برجام بین همه طرفها هفته آینده در وین، پایتخت اتریش، برگزار می شود. به نوشته این روزنامه، این اولین گام جدی برای نجات این توافق از زمان آغاز ریاست جمهوری جو بایدن، در ماه ژانویه است.
تلاش ها برای احیای برجام برای آن است که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا، ایالات متحده را در سال ۲۰۱۸ از این توافق خارج کرد و تحریم ها را برگرداند و سپس ایران نیز محدودیت های هسته ای لحاظ شده در آن توافق را نقض کرد.
وال استریت ژورنال به نقل از دیپلمات های ارشد اروپایی می نویسد که مقامات ارشد ایران، فرانسه، آلمان، بریتانیا، روسیه، چین، و مقامات بلندپایه آمریکا هفته آینده در پایتخت اتریش گرد هم میآیند.
خبرنگار وال استریت ژورنال نیز که اخبار مذاکرات برجام را دنبال می کند، نوشته است که به گفته یک دیپلمات ارشد، جلسه هفته آینده در وین قرار است روز سه شنبه برگزار شود.
کشورهای اروپایی که امضا کنندگان برجام بودند، اواسط ماه فوریه پیشنهاد داده بودند که مذاکراتی برگزار شود که در آن، مقامات ایرانی و آمریکایی رو در روی هم باشند. به نوشته وال استریت ژورنال، مقامات آمریکایی ابراز امیدواری کرده بودند که چنین حرکتی برجام را در مسیری قرار دهد که دو طرف به اجرای تعهدات آن عمل کنند. اما ایرانی ها با ملاقات با آمریکایی مخالفت کردند و گفتند که بر سر گام های اولیه برای احیای برجام باید توافق بگیرد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده روز پنجشنبه ۱۲ فروردین در واکنش به خبر دیدار نمایندگان عضو توافق هستهای برجام به میزبانی اتحادیه اروپا، آن را گامی مثبت دانست.
دولت پرزیدنت بایدن از زمان شروع کار خود گفته است اگر ایران به اجرای تعهدات خود در قابل توافق هستهای موسوم به برجام بازگردد، آمریکا هم به این توافق بازخواهد گشت. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا، واشنگتن را در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج کرد و تحریم هایی را که تحت آن توافق برداشته شده بود، دوباره برگرداند.
آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، اخیرا اعلام کرده بود که تهران برای احیای برجام «عجلهای» ندارد. او همچنین گفت ایران حاضر است به توافق اصلی برگردد در صورتی که آمریکا تحریم ها را به طور ملموس بردارد و تهران این امر را «راستی آزمایی» کند.