لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۰۳

ویژه تحلیف ۲۰۲۱ | گزیده‌ای از صحبت‌های جو بایدن در مورد ایران


پرزیدنت بایدن، رئیس جمهور آمریکا
پرزیدنت بایدن، رئیس جمهور آمریکا

جو بایدن، پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از روز چهارشنبه یکم بهمن ماه پس از مراسم تحلیف به صورت رسمی کار خود را به عنوان چهل و ششمین رئیس جمهور ایالت متحده آمریکا آغاز خواهد کرد. از این روی صدای آمریکا نگاهی دارد به برخی از مواضع جو بایدن درباره ایران.

  • پایان تحریم ایران در ازای بهبود حقوق بشر و آزادی زندانیان آمریکایی:

پرزیدنت جو بایدن شهریور ماه سال جاری، در زمان رقابت خود با دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا، با اشاره به اعدام نوید افکاری، کشتی گیر جوان ایرانی و بازداشت برخی از فعالانی مدنی از جمله نسرین ستوده، وکیل دادگستری زندانی، وعده داد در صورت پیروزی در انتخابات، جمهوری اسلامی را وادار به پاسخگویی نقض مداوم حقوق بشر در ایران کند.

از سوی دیگر فروردین ماه سال جاری با افزایش شیوع و گسترش کرونا در ایران، جو بایدن که در آن زمان کاندیدای پیشتاز حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری بود، از دولت آمریکا خواست فشار تحریم‌ها را برای مقابله با شیوع ویروس کووید-۱۹ را کاهش دهد و ایران هم در مقابل، آمریکایی‌های زندانی در ایران را آزاد کند. او همچنین از ایران خواست تضمیمن بدهد که گروه‌های امدادی و پزشکی در ایران مجازات نمی‌شوند.

  • قاسم سلیمانی:

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا پس از بین بردن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران پس از خروج از فرودگاه بین‌المللی بغداد در تاریخ ۱۲ دی ماه، در یک سخنرانی گفت، ژنرال سلیمانی معمار پشت سر کشتار انسان‌های بی‌شماری در منطقه بود. دستان او به خون سربازان آمریکایی آغشته بود و هیچ فرد آمریکایی از مرگ او متاسف نیست.

وی همچنین کشته شدن قاسم سلیمانی توسط پهپادهای نیروی هوایی آمریکا را یک حرکت تنش‌زا در یک منطقه خطرناک دانست و گفت «این کار ترامپ همچون انداختن دینامیت در جعبه احتراق است»؛‌ وی در ادامه گفت این کار دولت قطعا نتیجه معکوس خواهد داشت.

جو بایدن در مناظره انتخاباتی مقدماتی حزب دموکرات برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ که در نیوهمشایر برگزار شده بود نیز گفت، مجوز حمله نظامی برای کشتن قاسم سلیمانی را صادر نمی‌کرد و «دلیل آن که فرمان حمله را نمی‌دادم این است که هنوز مدارکی که نشان دهد یک حمله قریب الوقوع از ناحیه او علیه ما در کار بود، وجود ندارد.»

  • برجام و توافق هسته‌ای با ایران:

بایدن که معاون اول رئیس‌جمهور در زمان انعقاد توافق هسته‌ای کشورهای ۵+۱ با جمهوری اسلامی بود، در جریان رقابت‌های انتخاباتی به مراتب نگاه مثبتش به برجام را نشان داد. ‌او معتقد است خروج از برجام توسط دونالد ترامپ و دولتش شرایط را به صورت نسبی بدتر کرده است.

بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، پیش از این اعلام کرده بود اگر ایران به اجرای دقیق توافق هسته‌ای بازگردد، آمریکا نیز به عنوان نقطه‌‌ای برای شروع مذاکرات بعدی، برای محدود کردن فعالیت‌های هسته‌ای ایران، به آن ملحق می‌شود.

جو بایدن،‌ اواسط آذر ماه نیز در گفت‌وگوی خود با توماس فریدمن، از ستون‌نویسان نیویورک تایمز در رابطه با تولید سلاح هسته‌ای توسط ایران گفت: «ما، با رایزنی با متحدان و شرکایمان، درگیر مذاکرات و توافق‌نامه‌های بعدی برای شدیدتر کردن و طولانی‌تر کردن محدودیت‌های هسته‌ای ایران و همچنین رسیدگی به برنامه موشکی [ایران] خواهیم شد.» وی افزود که ایالات متحده همیشه این گزینه را دارد که در صورت لزوم تحریم‌ها را بازگرداند، و ایران این را می‌داند.

  • لغو ممنوعیت سفر از کشورهای عمدتا مسلمان از جمله ایران:

رئیس جمهور منتخب آمریکا قصد دارد یکم بهمن ماه پس از مراسم تحلیف ده‌ها فرمان اجرایی از جمله فرمان دولت ترامپ، در اولین روزهای ریاست جمهوری خود مبنی بر ممنوعیت ورود شهروندان کشورهای عمدتا مسلمان را لغو کند.

فرمان اجرایی که بر اساس آن صدور ویزا برای شهروندان ایران، لیبی، سوریه، یمن، سومالی و سودان، متوقف و پس از آن به شهروندان این کشورها اجازه ورود به آمریکا داده نشد.

XS
SM
MD
LG