لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۵۶

عفو بین ‌الملل بار دیگر‌ خواستار آزادی زندانیان سیاسی از زندان‌های ایران شد


بالا از راست: مریم اکبری منفرد، کیوان باژن، بکتاش آبتین و رضا خندان مهابادی / وسط از راست: زینب جلالیان، علیرضا علینژاد،‌ فرهاد میثمی و منیره عربشاهی / پایین از راست:‌ حامد قره‌اوغلانی، نیلوفر بیانی، و ناهید تقوی
بالا از راست: مریم اکبری منفرد، کیوان باژن، بکتاش آبتین و رضا خندان مهابادی / وسط از راست: زینب جلالیان، علیرضا علینژاد،‌ فرهاد میثمی و منیره عربشاهی / پایین از راست:‌ حامد قره‌اوغلانی، نیلوفر بیانی، و ناهید تقوی

عفو بین‌الملل بار دیگر با انتشار اسامی و تصاویر گروهی از زندانیان سیاسی در ایران، خواستار آزادی فوری و بدون شرط زندانیان سیاسی،‌ فعالان دانشجویی، فعالان حقوق بشر، و فعالان حقوق زنان از زندان‌های ایران شد.

سازمان عفو بین‌الملل طی روزهای گذشته از مقامات جمهوری اسلامی خواست، زندانیان سیاسی از جمله «رضا خندان مهابادی، بکتاش آبتین و کیوان باژن،‌ سه عضو کانون نویسندگان ایران»، «مریم اکبری منفرد، زندانی سیاسی»، «منیره عربشاهی، فرهاد میثمی و علیرضا علینژاد،‌ از مدافعان حقوق زنان»،‌ «زینب جلالیان، زندانی سیاسی کُرد»، «ناهید تقوی، زندانی دو تابعیتی ایرانی – آلمانی»، «حامد قره‌اوغلانی، زندانی سیاسی» و «نیلوفر بیانی، فعال محیط زیست» را فورا آزاد کنند.

این نهاد حقوق بشری می‌گوید، رضا خندان مهابادی، بکتاش آبتین و کیوان باژن،‌ سه عضو کانون نویسندگان ایران،‌ که نوروز امسال را در زندان سپری می‌کنند «تنها به خاطر نوشته‌ها و فعالیت‌های مسالمت‌آمیزشان» محکوم و در زندان به سر می‌برند.

پرونده این سه عضو کانون نویسندگان اردیبهشت ۱۳۹۴ با شکایت وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی باز شد و در نهایتا دی ماه سال ۹۸ احکام این نویسندگان در دادگاه تجدیدنظر تایید و براساس آن، رضا خندان مهابادی و بکتاش آبتین هریک به شش سال و کیوان باژن به سه سال و شش ماه زندان محکوم شده‌اند.

عفو بین‌الملل ضمن درخواست آزادی منیره عربشاهی، فرهاد میثمی و علیرضا علینژاد،‌ از مدافعان حقوق زنان می‌گوید،‌ منیره عربشاهی و فرهاد میثمی «تنها به خاطر اعتراض و مخالفت با قوانین تحقیرآمیز و تبعیض‌آمیز حجاب اجباری و دفاع از حقوق زنان برای انتخاب پوشش» محکوم شده‌اند و حبس ناعادلانه علیرضا علینژاد، برادر مسیح علینژاد، خبرنگار مستقل و مجری برنامه تبلت در صدای آمریکا «بخشی از کارزار آزار و اذیت بستگان فعالان مدنی و سیاسی توسط مقامات ایران برای اجبار فعالان به سکوت و‌ توقف فعالیت‌های به حق‌شان» است.

پیشتر صدای آمریکا در گزارش‌های مجزایی اعلام کرده بود خانم عربشاهی از سوی شعبه ۵۴ دادگاه تجدیدنظر، به ۹ سال و ۷ ماه زندان محکوم شد،‌ محکومیتی که ۵ سال و ۶ ماه از آن به اتهام تشویق به فساد و فحشا قابل اجرا خواهد بود. فرهاد میثمی، نیز که اوایل مرداد ۱۳۹۷ در محل کارش بازداشت شده بود، از سوی شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به اتهام اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت ملی و تبلیغ علیه نظام به ۶ سال زندان و ۱ سال محرومیت از فعالیتهای اجتماعی محکوم شده است.

حکم ۸ سال زندان علیرضا علینژاد نیز از سوی شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران بدون توجه به اعتراض وکلای مدافع وی به صدور این حکم اواخر تیر ماه توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی تهران، عینا تایید شد.

سازمان عفو بین‌الملل در رابطه با زینب جلالیان نیز می‌گوید، او که چهاردهمین نوروز خود را در زندان سپری می‌کند که بارها مورد «شکنجه و سایر رفتارهای بیرحمانه و غیرانسانی قرار گرفته و دسترسی وی به خدمات درمانی مشروط به اعترافات اجباری» شده است .

خانم جلالیان، اسفندماه سال ۱۳۸۶ در شهر کرمانشاه بازداشت و دستگاه قضایی ایران او را به اتهام محاربه و عضویت در یکی از احزاب کرد ابتدا به اعدام و سپس در دادگاه تجدیدنظر به حبس ابد محکوم کرد.

این نهاد حقوق بشری همچنین می‌گوید ناهید تقوی، زندانی دو تابعیتی در ایران، که در تاریخ ۲۵ مهر ۱۳۹۹ در تهران توسط سپاه پاسداران دستگیر شده است اکنون در زندان اوین در بازداشت بی‌ضابطه به سر می‌برد.

مریم کلارن، فرزند خانم تقوی، پیشتر به صدای آمریکا گفته بود،‌ به وی اجازه دسترسی به وکیل مستقل و اختیاری داده نشده و بازپرس پرونده به اعضای خانواده گفته است که برای دسترسی به پرونده تنها می‌توانند از لیست وکلای تسخیری اصل ۴۸، وکیل انتخاب کنند.

سازمان عفو بین‌الملل در ادامه ضمن درخواست آزادی حامد قره‌اوغلانی، زندانی سیاسی گفته است «او در حالی که از نوع شدیدی از بیماری صرع رنج می‌برد و از خدمات درمانی مناسب محروم شده»، نوروز را در زندان می‌گذرا‌ند.

پیش از این هانیه قره‌اوغلانی خواهر این زندانی سیاسی به صدای آمریکا گفته بود،‌ وی که اوایل تیر ماه سال ۹۹ بازداشت شده است بدون اجازه دفاع از خود در دادگاه و با وجود رد اتهامات وارده، توسط شعبه ۲ دادگاه انقلاب ارومیه به ۱۴ سال و یک ماه زندان محکوم شده است.

عفو بین‌الملل در ادامه می‌گوید، مریم اکبری منفرد، سیزدهمین نوروز خود را در زندان سپری می‌کند که تنها به دلیل «دادخواهی کشتار ۶۷ مورد انتقام گیری و انواع رفتارهای بیرحمانه و غیرانسانی» قرار گرفته، در حالی که «حقیقت‌یابی و دادخواهی حق او و تمام بازماندگان اعدام‌های دهه ‌۶۰» است.

بر اساس اطلاعات موجود، خانم اکبری منفرد دی‌ماه ۱۳۸۸ بازداشت و از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به اتهام محاربه و اقدام علیه امنیت ملی به ۱۵ سال زندان محکوم و درحالی که حتی یک روز هم به مرخصی اعزام نشده است،‌ روز سه‌شنبه ۱۹اسفندماه ۹۹ از زندان اوین به زندان سمنان تبعید شد.

این نهاد حقوق بشری افزود، نیلوفر بیانی که «روند قضایی پرونده او به شدت ناعادلانه بوده و مسئولان شکنجه‌ وی از مصونیت مطلق» برخوردار بوده‌اند تنها به خاطر فعالیت‌های مسالمت‌آمیزش در دفاع از محیط زیست در زندان به سر می‌برد.

پیشتر صدای آمریکا اعلام کرده بود خانم بیانی که به همراه گروهی از فعالان محیط زیستی دیگر در بازداشت به سر می‌برد به اتهام «همکاری با آمریکا» به ده سال زندان و رد وجوه دریافتی محکوم شده است.

جمهوری اسلامی از همان ابتدای قدرت، سرکوب مخالفان و منتقدان خود را آغاز کرد و در طول ۴۳ سال گذشته، ‌فعالان سیاسی و عقدیتی بسیاری را بازداشت و با اتهامات واهی به زندان‌های طولانی مدت محکوم کرده است. نهادهای حقوق بشری می‌گویند جمهوری اسلامی به طور عادلانه به اتهامات رسیدگی نمی‌کند و بعضا افرادی بی‌گناه محاکمه و حتی اعدام شده‌‌اند.

وزارت خارجه آمریکا نیز بارها و در موارد مختلف نقض مکرر و مداوم حقوق شهروندان ایران توسط جمهوری اسلامی را محکوم کرده است.

XS
SM
MD
LG