لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۳۳

عفو بین‌الملل: محمدعلی عموری و مختار آلبوشوکه، زندانیان عقیدتی نیاز فوری به مراقبت‌های پزشکی دارند


محمدعلی عموری (راست) مختار آلبوشوکه،‌ دو زندانی عقیدتی در ایران
محمدعلی عموری (راست) مختار آلبوشوکه،‌ دو زندانی عقیدتی در ایران

سازمان عفو بین‌الملل با انتشار بیانیه‌ای و اشاره به نیاز فوری محمدعلی عموری و مختار آلبوشوکه، دو زندانی عقیدتی عرب اهوازی به مراقبت‌های پزشکی، از مقامات ایران خواست آنها را فوری و بدون قید و شرط آزاد کنند.

این نهاد حقوق بشری روز دوشنبه ۳ خرداد با انتشار این بیانیه اعلام کرد، زندانی دیگری به نام قاسم سنجر نیز به همراه این دو زندانی در تاریخ ۹ اردیبهشت ماه یا حوالی آن، توسط ماموران لباس شخصی از یک بند عمومی در زندان شیبان اهواز به مکانی نامعلوم منتقل و پیش از این انتقال، هر سه آنها توسط زندانیان مورد تعرض جسمی قرار گرفتند و ماموران زندان نیز به جای محافظت، اقدام به ضرب و جرح بیشتر آنان کرده بودند.

به گفته عفو بین‌الملل، خانواده‌ این زندانیان در تاریخ ۲۸ اردیبهشت مطلع شده‌اند که محمدعلی عموری و مختار آلبوشوکه به سلول‌های انفرادی زندان شیبان منتقل و از ۲۰ اردیبهشت در اعتراض به رفتارهای مسئولان زندان و مقامات دادستانی از جمله دادیار زندان شیبان، شرایط بازداشت و همچنین محرومیت از دسترسی به كتاب‌ دست به اعتصاب غذا زده‌اند.

بنا بر اطلاعات رسیده به این نهاد حقوق بشری، آقای آلبوشوکه در تاریخ ۲۸ اردیبهشت، با یکی از اعضای خانواده خود ملاقات داشته و در طی این ملاقات، قادر نبوده بدون كمک راه برود و گفته است از دردهای شدید کلیه رنج می‌برد و از مراقبت‌های پزشکی، از جمله داروهای لازم برای مشکل سابقه‌دار سنگ کلیه‌اش محروم بوده است.

به گفته یک منبع مطلع، محمدعلی عموری نیز در ۲۹ اردیبهشت، با ویلچر در ابتدا به کلینیک پزشکی زندان شیبان و سپس به مکانی نامعلوم انتقال یافته است، امری که به گفته سازمان عفو بین‌الملل نگرانی جدی را برانگیخته که وی مجددا در حبس انفرادی قرار گرفته و در معرض خطر بیشتر «شکنجه و سایر رفتارهای بیرحمانه، ضدانسانی و ترذیلی، از جمله محرومیت از مراقبت‌های پزشکی مناسب» قرار دارد.

سازمان عفو بین الملل ضمن درخواست آزادی فوری و بدون قید و شرط این سه زندانی،‌ نسبت به وضعیت سلامت، قاسم سنجری هشدار داد و گفت،‌ وی در صورت ابتلا به کووید-۱۹ در معرض خطر بیماری شدید یا مرگ قرار دارد.

این نهاد حقوق بشری همچنین از مقامات ایران خواست هر سه این زندانیان را از سلول انفرادی خارج و مراقبت‌های پزشکی مناسب از جمله اعزام به مراکز پزشکی خارج از زندان به منظور دریافت درمان‌های غیرقابل ارائه در زندان را در اختیار آنها قرار دهند.

علاوه بر این، گفته می‌شود در خصوص گزارشات مبنی بر اعمال شکنجه و سایر بدرفتاری‌ها علیه آن‌ها باید تحقیقات به‌هنگام، همه‌جانبه، مستقل و بی‌طرفانه‌ای انجام شود و از مسئولان این امر در دادگاه‌های منصفانه پاسخگو نگه داشته شوند.

محمدعلی عموری و مختار آلبوشوکه که به خاطر فعالیت‌های مسالمت‌آمیز خود در همکاری با گروه مدافع حقوق فرهنگی «الحوار» محکوم به حبس ابد شده‌اند از سال ۱۳۸۹ در زندان به سر می‌برند و بارها مورد شکنجه و سایر رفتارهای بی‌رحمانه و غیرانسانی قرار گرفته‌اند.

اردیبهشت ماه سال ۹۹ نیز پس از ناآرامی‌های ایجاد شده در برخی از زندان‌های ایران از جمله زندان شیبان در پی شیوع ویروس کرونا و کوتاهی مسئولان که با مداخله خشونت‌بار نیروهای امنیتی و شلیک گلوله‌های ساچمه‌ای به زندانیان خاتمه یافته تعدادی از زندانیان از جمله محمدعلی عموری، از ناحیه سر و سینه دچار آسیب شده بود.

بنا بر اطلاعات موجود آقای عموری که‌ از موسسان موسسه فرهنگی «الحوار» بود، در سال ۲۰۰۷ میلادی به عراق پناهنده و از سوی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل به عنوان پناهنده سیاسی پذیرفته می‌شود،‌ اما دولت عراق او را به دلیل ورود غیر قانونی از مرز دستگیر کرد و پس از گذاراندن،‌ بیش از ۳ سال محکومیت در زندان‌های عماره و بصره در تاریخ ۲۳ دی ۱۳۸۹ به مقامات دولت ایران تحویل داده شده است.

شعبه ۲۳ دیوان عالی در تاریخ ۲۰ دی ۱۳۹۱، حکم اعدام این زندانی عقیدتی و ۴ فعال عرب اهوازی دیگر از جمله مختار آلبوشوکه، از دیگر موسسان و اعضای فعال الحوار را به اتهام محاربه و انجام عملیات مسلحانه و اقدام علیه امنیت ملی را در حالی تایید که که در جلسات متعدد دادرسی، این فعالان اعلام کرده بوده که پس از ماه‌ها شکنجه شدید، مجبور به انجام اعترافات دروغین درباره دست داشتن در عملیات مسلحانه و براندازی نظام جمهوری اسلامی شده‌اند،‌‌این حکم نهایتا با یک درجه تخفیف به حبس ابد تغییر یافته است.

وزارت خارجه آمریکا بارها و در موارد مختلف نقض مکرر و مداوم حقوق شهروندان ایران توسط جمهوری اسلامی را محکوم کرده است.

XS
SM
MD
LG