بنا بر آمار ازدواجهای ثبت شده در ایران، کودک همسری بیش از ده درصد رشد داشته و این در حالی است که تداوم گسترش فقر، هنجارهای اجتماعی و فرهنگی، و همچنین دفاع برخی نهادهای حاکمیتی از کودک همسری، به رشد این معضل که روانشناسان از آن به عنوان «تجاوز خاموش» نام میبرند، دامن زده است.
بنا به آمار مرکز آمار ایران، در سال ۱۳۹۹، تعداد عروسهایی که عروسک به دست دارند و بدون آگاهی و رضایت و چه بسا به زور کتک والدین خود پای سفره عقد نشستهاند بیش از ده درصد افزایش داشته است، آماری که فقط ازدواجهای ثبت شده در سازمان ثبت احوال ایران را شامل میشود و هنوز معلوم نیست تعداد ازدواج زیر سن قانونی که به ثبت رسمی نرسیده چقدر است.
بر اساس گزارش وضعیت فرهنگی اجتماعی مرکز آمار ایران، ۲۰ پسر کمتر از ۱۵سال و یک دختر کمتر از ۱۰ سال طی سال ۹۹ ازدواج کردهاند و طبق این گزارش در مجموع، ازدواج دختران ۱۰ تا ۱۴ سال در بهار، تابستان، پاییز و زمستان سال ۱۳۹۹ حدود ۳۱ هزار و ۳۷۹ بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن رشدی حدود ده و نیم درصدی را نشان میدهد.
بنا به گزارشهای موجود تعدادی از موارد کودک همسری به دلیل فقر و دریافت وام ازدواج صورت گرفته است.
همچنین بر اساس تازه ترین گزارش وزارت رفاه، از هر سه ایرانی یک نفر زیر خط فقر زندگی کرده و قادر به تامین هزینههای خود نبوده و برخی خانوادهها ترجیح دادهاند برای کم کردن یک سر عائله، کودکانی که هنوز درکی از مسائل جنسی ندارند را بدون رضایت و آگاهی، مجبور به رابطه جنسی کنند.
یک معلم ورزش مدارس غیرانتفاعی لاهیجان با انتشار ویدیویی در فضای مجازی گفته قانون پناه این کودکان نیست؛ این معلم میگوید: «آخه این چه زندگیست؟ شاگرد کلاس ششم من میاد برای وسطی و استاپ هوایی غصه میخوره پا به زمین میکوبه بعد توی اون سن بچه ازدواج میکنه هنوز نمیدونه چه رویایی داره؟ فقط باید بترسه، قانون پناه این بچه ها نیست، بیایید پناهشان باشیم با آگاهی دادن.»
اگر چه مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۷۹ طرح ممنوعیت ازدواج دختران زیر ۱۵ سال و پسران زیر ۱۸ سال را تصویب کرد، اما شورای نگهبان آن را رد کرد، و ولیِ کودک میتواند به شرط رعایت «مصلحت» اجازه ازدواج را از دادگاه بگیرد. اخیر رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با مداحان، ضمن اشاره به لزوم فرزندآوری و ازدواج به هنگام، از آنها خواسته بود برای ترویج به گفته او «این دو نیاز امروز و فردای کشور» نقش آفرینی کنند.