فرزند آنوشه آشوری، مهندس ایرانی بریتانیایی زندانی در ایران، میگوید، با وجود تماسهای مکرر با سفارت بریتانیا در ایران و درخواست کمک، به خانواده گفته شده است که به دلیل آن که جمهوری اسلامی تابعیت دوگانه را قبول ندارد، آن سفارتخانه نمیتواند هیچ دخالتی در پرونده داشته باشد.
الیکا آشوری فرزند آنوشه آشوری، زندانی دوتابعیتی بریتانیایی ایرانی در گفتگوی خود به صدای آمریکا گفت، خانواده این زندانی سیاسی سالها است از سفارت انگلستان در ایران درخواست کمک برای گرفتن مرخصی پزشکی و آزادی را داشتهاند. همچنین وقتی خانواده از مبتلا شدن آقای آشوری به ویروس کرونا مطلع شدند بارها از سفارت درخواست کمک کردند تا برای مدتی کوتاه وی به مرخصی اعزام شود، درخواستهایی که تا به امروز بی نتیجه مانده است.
وی در ادامه افزود، به دلیل ممنوعیت تماس انوشه آشوری با خانواده، این زندانی سیاسی هفته گذشته توانست به کمک زندانیان دیگر با خانواده خود تماس تلفنی برقرار کند. به گفته خانم آشوری در جریان این تماس مشخص شد که شرایط پدرش وخیم بوده است و «از سرفه نمیتوانست حرف بزند، حس بویایی و چشاییش را از دست داده بود، سردرد داشت، تب داشت، و بعد از آن هم چند روز از او خبر نداشتیم. من میترسیدم جانش را از دست بدهد.»
وی با اشاره به بهبودی نسبی این زندانی دو تابعیتی به صدای آمریکا گفت، وضعیت بهداشت در زندان اوین نامساعد است، در بهداری لوازمی برای مراقبت از بیماران نیست، و تنها هفتهای یکبار به زندانیان ماسک برای پیشگیری از ویروس کرونا داده میشود.
خانم آشوری همچنین دلیل ممنوعیت تماس پدر خود را اطلاع رسانی وی از زندان عنوان کرد و گفت، این ممنوعیت از دستکم سه ماه پیش و به دلیل ارسال پیغام صوتی این زندانی دو تابعیتی برای درخواست کمک به بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، و انتشار فایل صوتی او در رابطه با وضعیت کرونا در زندان اوین آغاز شده است.
وی افزود، آقای آشوری میدانست که با ارسال این فایلهای صوتی ممکن است مقامات زندان او را از حق داشتن تماس با خانواده منع کنند، اما چون چیزی برای از دست دادن نداشت این کار را انجام داد.
فرزند این زندانی دو تابعیتی با اشاره به این که در روند پرونده هیچ تغییری صورت نگرفته و وی کماکان به ده سال زندان محکوم است به صدای آمریکا گفت، موضوع آزادی تمام زندانیان دوتابعیتیها باید از مهمترین موضوعاتی باشد که در مذاکرات وین مطرح میشود.
آقای انوشه آشوری که مهندس عمران است اواسط مرداد ماه سال ۱۳۹۶ زمانی که برای دیدار و مراقبت از مادرش به ایران رفته بود، بازداشت شد. او پس از مدتی به اتهام جاسوسی برای اسرائیل به ۱۲ سال زندان و پرداخت ۳۳ هزار یورو محکوم شد؛ اتهاماتی که اعضای خانواده آقای آشوری آن را ساختگی میدانند.
لازم به ذکر است که در حال حاضر به غیر از انوشه آشوری، چندین شهروند دوتابعیتی آمریکایی و غیرآمریکایی - از جمله سیامک و باقر نمازی، عماد شرقی، مراد طاهباز، ارس امیری، کامران قادری، جمشید شارمهد، و مسعود مصاحب - در ایران زندانی هستند.
جمهوری اسلامی ایران در چند سال اخیر بازداشت شهروندان خارجی و دو تابعیتی را تشدید کرده است. وزارت خارجه ایالات متحده بارها بازداشت بیدلیل و خودسرانه شهروندان آمریکا و کشورهای دیگر، از جمله ایرانیان دوتابعیتی، توسط جمهوری اسلامی را محکوم کرده و خواستار آزادی بلافاصله و بی قید و شرط آنها شده است.
تحلیلگران غربی میگویند جمهوری اسلامی ایران از افراد دوتابعیتی به عنوان گروگان استفاده میکند تا از دولتهای غربی پول و امتیازهای سیاسی بگیرد.