هفده سناتور آمریکا میخواهند آیت الله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، و ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری آینده ایران، بر اساس قوانین ایالات متحده در زمینه نقض حقوق بشر تحریم شوند.
تد کروز، سناتور جمهوریخواه ایالت تگزاس، شامگاه پنجشنبه ۲۴ تیر خود و به نمایندگی از ۱۶ سناتور جمهوریخواه دیگر طرح تحریم آیتالله خامنهای و ابراهیم رئیسی را به مجلس سنا ارائه کرد. هنگام ارائه این طرح ۱۷ سناتور امضاکننده آن از مذاکرات وین و احتمال این که دولت بایدن تحریمهای موجود علیه این دو مقام جمهوری اسلامی را لغو کند، انتقاد کردند.
سناتور کروز گفت: «خامنهای از طریق فساد، خشونت، و مصادره، ثروت مردم ایران را میدزدد. رئیسی، رئیس جمهوری منتخب، مسئول قصابی کردن دهها هزار ایرانی بیگناه است.»
سناتور جان باروسو از وایومنیگ نیز گفت: «آمریکا بهتر است به جای در نظر گرفتن لغو تحریمهای ناقضان بزرگ حقوق بشر، جلوی رژیم فاسد و خطرناک ایران بایستد.»
به گفته کوین کریمر، سناتور داکوتای شمالی، این طرح نخواهد گذاشت دولت بایدن تحریمهای موجود را لغو کند.
تام تیلیس، سناتور کارولینای شمالی، نیز گفت: «رژیم ایران، مردم خود را که خواهان آزادیهای اولیه هستند سرکوب میکند، و اکنون زمان آن نیست که آمریکا فشار بر مستبدانی را که به طور سیستماتیک مردمشان را سرکوب میکنند و امنیت جهان را به خطر میاندازند، کاهش دهد.»
بیل هگرتی و جان هوون، سناتورهای تنسی و داکوتای شمالی، نیز اشارههایی به حملات به کارکنان و تأسیسات نظامی آمریکا در منطقه و طرح ربودن مسیح علینژاد کردند.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز چهارشنبه ۲۳ تیر در جریان یک پرسش و پاسخ در مورد مذاکرات و قصد برداشتن برخی تحریمها و توطئه ربودن مسیح علینژاد، از عملکرد دولت بایدن دفاع کرد و گفت: «در این دولت ما تحریمهای مضاعفی را در زمینه نقض حقوق بشر علیه ایران وضع کردهایم.»
استناد سناتورهای جمهوریخواه برای وضع تحریم علیه خامنهای و رئیسی، قانون جهانی حقوق بشر مگنیتسکی است که در پایان سال ۲۰۱۲ توسط باراک اوباما، رئیس جمهوری وقت آمریکا، در تقابل با روسیه امضا شد. این قانون از سال ۲۰۱۶ به این سو برای مقابله با ناقضان حقوق بشر در سطح جهان استفاده می شود.