سخنگوی کاخ سفید با مثبت دانستن ادامه گفتوگوهای احیای برجام در وین، تاکید کرد که مذاکرات پیشرفتهای خوبی داشته است.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، روز جمعه در کنفرانس خبری روزانه در پاسخ به این سوال که کاخ سفید پس از سه دور مذاکره چه راه حلی برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلحیات هستهای در صورت شکست دپیلماسی دارد، با اشاره به سخنان جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، مبنی بر جدی بودن ایرانیها در مذاکره، گفت که ادامه مذاکرات در وین نشانه خوبی است و مذاکرات پیشرفتهایی داشته است.
خانم ساکی گفت: «ما از ابتدا میدانستیم که مذاکرات چالشی و طولانی مدت خواهند بود. ما احساس می کنیم که وقوع گفتگوهای دپیلماتیک طی هفته ای گذشته نشانه خوبی است، حتی اگر از طریق کانال غیر دیپلماتیک بوده باشد.»
سخنگوی کاخ سفید همچنین با اشاره به این که برخی پیشرفتها حاصل شده است، افزود: «حالا ایده بهتری از آن چه که ما باید برای بازگشت به پیروی کامل از برجام انجام دهیم، داریم و ایرانیها هم ایده بهتری دارند که باید چه کارهایی را برای بازگشت کامل به پیروی از برجام باید انجام دهند. بازگشت به توافق نیازمند این است که ایران به صورت چشمگیری برنامه هستهای خود را به عقب بازگرداند و هر مسیری در راه دستیابی به سلاح هستهای را مسدود کند. به هرحال ادامه گفتگوها نشانه خوبی است و نمیخواهم هم اکنون نتیجهای را پیشبینی کنم.»
خانم ساکی در پاسخ به سوال دیگری در مورد برداشتن تحریم ها توسط آمریکا گفت: «ما آماده ایم تحریم هایی را که ما را به پیروی کامل برجام بر میگرداند برداریم، البته در صورتی که ایران آماده باشد که وضعیت برنامه هستهای خود را به زمان اجرای برجام برگرداند. این رویکرد ما است و این مساله توسط رابرت مالی نماینده ما بیان شده است.»
روز جمعه همچنین، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، گفت معتقد است ایران در مذاکرات بر سر برنامه هستهای خود جدی است، اما روشن نیست که تا چه حد جدیت دارد.
دولت پرزیدنت بایدن از زمان شروع کار خود گفته است اگر ایران به اجرای تعهدات خود در قالب توافق هستهای موسوم به برجام بازگردد، آمریکا هم به این توافق بازخواهد گشت. در این راستا و در هفتههای گذشته در وین، مذاکراتی میان اعضای برجام و بدون مذاکره مستقیم ایران و آمریکا، برای بازگشت ایالات متحده به برجام انجام شده است.
ایران خواستار برداشتن همه تحریمها علیه جمهوری اسلامی است؛ اما آمریکا میگوید چنین چیزی امکان پذیر نیست.
در یک ماه گذشته، هیاتهای ایران و آمریکا مذاکرات غیر مستقیمی برای بازگشت ایران به تعهدات ذیل برجام و همچنین بازگشت ایالات متحده به این توافق هستهای داشتند. این مذاکرات همچنان ادامه دارد و رابرت مالی سرپرستی هیات آمریکا برای مذاکره غیرمستقیم با ایران را بر عهده دارد.
مذاکرات برای بررسی بازگشت آمریکا و ایران به تطابق با مفاد توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ برجام، روز جمعه از سر گرفته شد. یک روز قبل از ادامه مذاکرات، یک مقام ارشد دولت بایدن گفت که موفقیت و یا شکست گفتگوها به این بستگی دارد که ایران باید یک «تصمیم سیاسی» بگیرد که آیا امتیازاتی که تاکنون آمریکا پیشنهاد کرده را می پذیرد و تعهداتش در برجام را اجرا می کند یا خیر.