سومین دور مذاکرات برای احیای توافق هسته ای ایران، از روز سه شنبه ۷ اردیبهشت در وین در قالب کمیسیون مشترک آغاز شد.
نمایندگان بریتانیا، فرانسه، آلمان، روسیه، چین، ایران، و آمریکا در وین مذاکراتی را که از سه هفته پیش آغاز شد، پیگیری می کنند. ایران و آمریکا به طور غیرمستقیم گفتگو می کنند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس می نویسد که وزارت خارجه روسیه، تاکنون درباره اظهارات ضبط شده جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در مصاحبه با یک مرکز دولتی که به تازگی به رسانه ها درز یافته است و در آن، آقای ظریف گفته است که روسیه از برجام ناراضی بود، واکنشی نشان نداده است. این اولین نشست احیای برجام پس از آن انتشار آن اظهارات است.
انریکه مورا، نماینده اتحادیه اروپا و اداره کننده این جلسات، گفته است که دستور کار ادامه صحبت ها برای بازگشت احتمالی آمریکا به توافق هسته ای و تضمین اجرای کامل توافق توسط ایران است.
مورا روز دوشنبه در مقاله ای در نشریه اسپانیولی «پولیتیکا اکستریور»، نقض بیشتر توافق توسط ایران همزمان با مذاکرات وین را گرهی دیگر در تلاش دست اندرکاران گفتگو ذکر کرده و نوشته است: «با هر اقدام جدید ایران، هدف مذاکرات تغییر می کند.»
مورا از چند سد در این مسیر نام می برد: جو سیاسی داخلی آمریکا و ایران، عدم اطمینان دو طرف به یکدیگر، و مخالفت برخی کشورهای عرب و اسرائیل با توافق با ایران.
او یک مشکل عمده را نیز ذکر می کند: هم نظری دوباره در مورد متنی که در گذشته تدوین شده و مورد تأیید دو طرف بوده است.
هفته گذشته یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا نیز به خبرنگاران گفته بود تاکنون طرفین سرگرم تعریف آن چه دو طرف باید انجام بدهند، بودند.
مورا می گوید ایران اکنون تضمین می خواهد که دولت بعدی آمریکا دوباره از توافق خارج نخواهد شد. او ضمناً با گفته ایران که هر نقضی که تهران انجام داده، قابل بازگشت است موافق نیست. مورا می گوید دانش فنی حاصل شده است.
در این بین، در گزارش هفته گذشته اداره اطلاعات ایالتی باواریای آلمان آمده است که در سال ۲۰۲۰ ایران در صدد برقراری ارتباط با شرکت های آلمانی برای کسب دانش فنی و تدارک تجهیزات لازم در زمینه تسلیحات هستهای بود.
در هر صورت راب مالی، نماینده آمریکا در امور ایران، و هیئت همراه او در وین، با همتایان خود به دنبال راه حل خواهد بود. وزارت خارجه آمریکا می گوید راه پیش رو طولانیتر از مسیری است که تاکنون طی شده است.