در واکنش به ادامه تهدیدات جمهوری اسلامی علیه کشتیهای تجاری، هزاران تفنگدار دریایی آمریکا با پشتیبانی جنگندهها و کشتیهای جنگی پیشرفته ایالات متحده به آرامی در حال افزایش حضور خود در خلیج فارس هستند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس با اعلام این مطلب میگوید افزایش حضور آمریکا در منطقه نشانه آن است که در حالی که جنگهای آمریکا در خاورمیانه ممکن است پایان یافته باشد، اما برای اختلاف واشنگتن با تهران بر سر برنامه هستهای رو به گسترش جمهوری اسلامی، هیچ راهحلی دیده نمیشود.
اعزام نیرویهای نظامی و ارسال هواپیمابر یواساس باتان به خلیج فارس در کنار جنگندههای رادارگریز اف-۳۵ و سایر هواپیماهای جنگی در حالی صورت میگیرد که آمریکا میخواهد بر چین و روسیه تمرکز کند.
اما چون هیچ نشانهای وجود ندارد که دیپلماسی با ایران به زودی برجام را احیا میکند و جمهوری اسلامی ایران نیز در هفتههای اخیر آزار و اذیت و توقیف کشتیهایی را که قصد عبور از تنگه هرمز را دارند از سر گرفته است، آمریکا حضور نظامی خود را افزایش میدهد.
حدود ۲۰ درصد نفت جهان از طریق این آبراه باریکی که خلیج فارس را به کل جهان متصل میکند، عبور میکند.
گزارش تحلیلی آسوشیتدپرس میگوید برای تندروهای دینی حاکم بر ایران، آزار و اذیت و تصرف کشتیها اعمال قدرت بر کشورهای اطراف است. همچنین این آزارها اقدام تلافی جویانه است، به ویژه در شرایطی است که تحریمهای آمریکا منجر به توقیف کشتیهای حامل نفت خام ایران میشود. به گفته این خبرگزاری، نگرانی در مورد توقیف کشتیهای دیگر از سوی ایران احتمالا باعث شده است که یک کشتی حامل نفت توقیف شده ایران در نزدیکی ایالت تگزاس در آمریکا همچنان سرگردان باشد چرا که هنوز هیچ شرکتی آن را تخلیه نکرده است.
نگرانی از «مقاصد بزرگتر ایران در منطقه»
برای ایالات متحده، باز نگه داشتن تنگه هرمز برای حمل و نقل تجاری همچنان یک اولویت است. آمریکا میخواهد اطمینان حاصل شود که قیمتهای جهانی انرژی به خصوص در زمانی که جنگ روسیه با اوکراین بر بازار انرژی فشار می آورد، افزایش نمی یابد. کشورهای عرب خلیج فارس نیز برای رساندن نفت خود به بازار به تنگه هرمز نیاز دارند و نگران مقاصد بزرگتر ایران در منطقه هستند.
در ماههای اخیر، ارتش ایالات متحده دوباره حضور خود را در خاورمیانه افزایش داده است. آمریکا با حضور فرماندهان ارشد نیروی دریایی خود، بریتانیا و فرانسه در تنگه هرمز گشتزنی کرد. و در اواخر ماه مارس، هواپیماهای جنگی ای-۱۰ به پایگاه هوایی الظفره در امارات متحده عربی رسیدند. پنتاگون دستور اعزام جنگندههای اف-۱۶ و همچنین ناوشکن یواساس توماس هادنر را به منطقه داد. جتهای جنگنده رادارگریز اف-۳۵ نیز هفته گذشته وارد منطقه شدند.
کشتیهای جنگی یواساس باتان و یواساس کارتر هال در تاریخ ۱۰ ژوئیه نورفولک، واقع در ایالت ویرجینیا را برای ماموریتی که پنتاگون آن را «در پاسخ به تلاشهای اخیر ایران برای تهدید جریان آزاد تجاری در تنگه هرمز و آبهای اطراف آن» توصیف کرد، ترک کردند. کشتی باتان هفته گذشته در مسیر خود به سمت خاورمیانه از تنگه جبل الطارق عبور کرد و وارد دریای مدیترانه شد.
در شرایطی که دیپلماسی با ایران متوقف شده است و جمهوری اسلامی مایل به اقدامات تهاجمیتر در دریا است، به نظر می رسد که ایالات متحده دوباره به قدرت نظامی متکی شده است تا جمهوری اسلامی را متقاعد به عقب نشینی کند.
پیشتر نیز صدای آمریکا سخنان آنتونی بلینکن، وزیرامورخارجه آمریکا را منتشر کرده بود که گفته بود «اگر ایران مسیر دیپلماسی را رد کند در آن صورت همانگونه که بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، بارها روشن کرده، همه گزینهها روی میز است تا اطمینان حاصل شود که ایران به سلاح هستهای دست نخواهد یافت.»
پس از خروج آمریکا از توافق برجام در سال ۱۳۹۷، جمهوری اسلامی غنیسازی اورانیوم را افزایش داده است. مقامات اسرائیلی و غربی میگویند ایران میتواند ظرف چند هفته از غنیسازی با خلوص ۶۰ درصد به ۹۰ درصد که کاربرد تسلیحاتی دارد، برسد.