فرد پاکستانی متهم به ارتباط با حکومت ایران در توطئه برای ترور یک سیاستمدار آمریکایی با هدف گرفتن «انتقام کشتهشدن قاسم سلیمانی»، روز دوشنبه ۲۶ شهریور در دادگاهی در نیویورک حاضر میشود.
دادستانهای فدرال در بروکلین میگویند آصف رضا مرچانت ۴۶ ساله، قبل از سفر به ایالات متحده به منظور اجیرکردن افرادی برای عملیکردن این توطئه، مدتی را در ایران گذرانده است.
پیشتر مقامات آمریکایی گفته بودند این مرد پاکستانی علاوه بر داشتن زن و فرزندانی در پاکستان، در ایران هم زن و فرزندانی دارد. مشخص نیست جمهوری اسلامی چگونه این شهروند پاکستان را برای انجام توطئه خود استخدام کرده است.
مریک گارلند، دادستان کل آمریکا، چند روز پیشتر گفت: «همانطور که این اعلام جرمها علیه آصف مرچنات، تروریسم و اجیر کردن برای قتل را نشان میدهد، ما به پاسخگو کردن کسانی که به دنبال اجرای توطئه مرگبار (حکومت) ایران علیه آمریکاییها هستند، ادامه خواهیم داد.»
همچنین بریون پیس، دادستان ایالات متحده، نیز گفته است: «همانطور که اتهام وارد شده است، مرچانت توطئهای برای ترور سیاستمداران و مقامات دولتی ایالات متحده ترتیب داده است. کیفرخواست امروز پیامی برای تروریستها در اینجا و خارج از کشور است.»
قربانی مورد نظر توطئه جمهوری اسلامی معرفی نشده است. دادستان کل آمریکا گفته بود هیچ مدرکی برای ارتباط مرچانت با سوء قصد دو ماه پیش علیه دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق در گردهمایی انتخاباتی در ایالت پنسیلوانیا به دست نیامده است.
همچنین هیچ مدرکی دال بر ارتباط این شهروند پاکستانی با سوء قصد روز یکشنبه ۲۵ شهریور علیه ترامپ وجود ندارد.
کریستوفر ری، رئیس پلیس فدرال آمریکا (افبیآی)، گفته است که این مرد پاکستانی «روابط نزدیک با (حکومت) ایران» داشته و ادعای توطئه قتل برای اجاره «بطور مستقیم از کتابچه راهنمای (جمهوری اسلامی) ایران» است.
یکی دیگر از مقامات افبیآی گفته است قاتلانی که گفته میشود مرچانت سعی کرده است استخدام کند، در واقع ماموران مخفی افبیآی بودند.
وزارت دادگستری آمریکا در بیانیهای اعلام کرد این شهروند پاکستان پس از گذراندن مدتی در ایران، از پاکستان وارد ایالات متحده شد و با فردی تماس گرفت که معتقد بود میتواند به او در طرح کشتن یک سیاستمدار یا مقام دولتی کمک کند. آن شخص اما موضوع را به مجریان قانون گزارش داد.
آصف رضا مرچانت در ۲۲ تیر (۱۲ ژوئیه) در حالی که قصد خروج از ایالات متحده را داشت بازداشت شد.
نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد در ماه گذشته میلادی اعلام کرد «هیچ گزارشی در این مورد از دولت آمریکا دریافت نکرده است.»
در اوت ۲۰۲۲، ایالات متحده یکی از اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به توطئه برای ترور جان بولتون، مشاور سابق امنیت ملی ایالات متحده، متهم کرد.
وزارت دادگستری گفته است شهرام پورصفی که همچنان آزاد است، پیشنهاد داده برای کشتن بولتون به فردی در آمریکا ۳۰۰ هزار دلار بپردازد.
چاک گرسلی، سناتور جمهوریخواه آمریکایی، اسنادی از افبیآی را منتشر کرده است که نشان میدهد افراد مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران به دنبال ترور شماری از شخصیتهای برجسته سیاسی آمریکا در رابطه با کشتن قاسم سلیمانی بودهاند.
این اسناد که به گزارش فاکس نیوز از طریق «اظهارات افشاگرانی که بر اساس قانون تحت محافظت قرار دارند» در اختیار سناتور گرسلی قرار گرفته، نشان میدهند جمهوری اسلامی شماری از سیاستمداران و نظامیان آمریکایی - از جمله جو بایدن رئیس جمهوری، دونالد ترامپ رئیسجمهوری پیشین و نامزد انتخابات پیش رو، و همچنین نیکی هیلی سفیر پیشین آمریکا در سازمان ملل و نامزد پیشین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا - را نشانه رفته است.
پیشترمایکل مککال، رئیس جمهوریخواه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، گزارشها درباره «توطئه جمهوری اسلامی برای قتل یک سیاستمدار و یا مقام آمریکایی از طریق یک تبعه پاکستانی» را «وحشتناک» توصیف کرد.
این قانونگذار ارشد گفت حکومت ایران وقیحانه برای انجام اقدامات تروریستی در خاک آمریکا تلاش میکند و افزود «بازداشت مظنون گام خوبی است، اما دولت باید اقدامات قابل توجهی را برای پاسخگو کردن ایران در قبال این توطئه و جلوگیری از برنامههای آینده انجام دهد.»