نودوچهارمین مراسم اهدای جوایز اسکار روز یکشنبه ۲۷ مارس با حضور هنرمندان مشهور و ستارههای بزرگ در تالار «دالبی» هالیوود برگزار شد.
برنامه امسال با توجه به کاهش تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در آمریکا با محدودیتهای کمتری همراه بود و نسبت به دوره قبل شور و هیجان بیشتری داشت.
در این دوره، اجرای مراسم را برای نخستین بار سه کمدین زن بر عهده داشتند که نوعی ساختارشکنی از طرف آکادمی علوم و هنرهای سینمایی محسوب میشد.
واندا سایکس، امی شومر، و رجینا هال که از چهرههای شناختهشده سینما و تلویزیون آمریکا هستند، در مجموع اجرای قابل قبولی داشتند و لحظات شادی را برای حاضرین رقم زدند.
برنده بزرگ، «کودا» محصول شبکه اینترنتی «اپل» بود که به عنوان بهترین فیلم سال انتخاب شد و منتقدین هنری را غافلگیر کرد.
این اثر که با بودجه کمی ساخته شده است، مشکلات یک خانواده ناشنوا را به تصویر میکشد و نخستین محصول یک شبکه اینترتی است که موفق به دریافت جایزه بهترین فیلم سال میشود.
کودا، جایزه بهترین بازیگر مکمل مرد و بهترین فیلمنامه اقتباسی را نیز دریافت کرد. تروی کوتسور، نخستین بازیگر مرد ناشنوایی است که صاحب جایزه اسکار میشود.
موفقیت کودا، شکست بزرگی برای شبکه اینترنتی «نتفلیکس» بود که امید داشت با «قدرت سگ» به کارگردانی جین کمپیون، صاحب جایزه بهترین فیلم سال شود.
قدرت سگ که در دوازده شاخه نامزد اسکار بود، در نهایت فقط جایزه بهترین کارگردانی را دریافت کرد و ناکامی بزرگی برای نتفلیکس به شمار میرود.
فیلم «تلماسه» با دریافت شش جایزه اسکار که اکثرا در شاخههای تکنیکی بود، از رقبای خود پیشی گرفت و شب درخشانی داشت.
اهدای جوایز امسال در اکثر شاخهها قابل پیش بینی بود و شاهد رویداد عجیب و غیرمنتظرهای نبودیم.
آریانا دبوز، نخستین بازیگر آفریقایی-لاتینتبار و دگرباش جنسی بود که برای فیلم «داستان وست ساید» برنده جایزه بهترین بازیگر مکمل زن شد.
جایزه بهترین بازیگر زن نیز به جسیکا چستن برای فیلم «چشمان تَمی فِی» رسید.
«انکانتو» محصول شرکت دیزنی، جایزه بهترین انیمیشن را دریافت کرد و فیلم ژاپنی «ماشین من را بران» صاحب جایزه بهترین اثر بینالمللی شد.
جایزه بهترین آهنگ سال به بیلی آیلیش و برادرش فینیاس برای آخرین فیلم «جیمز باند» با عنوان «زمانی برای مردن نیست» رسید.
اما بدون شک نودوچهارمین مراسم اسکار با صحنه سیلی زدن ویل اسمیت به کریس راک در اذهان عمومی ماندگار میشود.
هنگامی که کریس راک، کمدین آمریکایی، در حال معرفی برنده یکی از جوایز بود، روی صحنه به شوخی با حاضرین در تالار دالبی از جمله جیدا پینکت، همسر ویل اسمیت پرداخت. کریس راک با خطاب قراردادن همسر ویل اسمیت گفت که منتظر است تا او را در فیلم «جی آی جین ۲» ببیند.
کنایه کریس راک به همسر ویل اسمیت و تشبیه او به نقش سرباز زن فیلم «جیآیجین» به خاطر تراشیدن موهایش به مذاق ویل اسمیت خوش نیامد.
ویل اسمیت، که از جوک کریس راک درباره همسرش ناراحت شده بود، از جای خود بلند شد و در اقدامی نامتعارف به روی صحنه رفت و به او سیلی زد. در این لحظه عجیب، دست اندرکاران پخش، صدای برنامه را برای مدت کوتاهی قطع کردند. تصاویر منتشر شده در شبکههای اجتماعی در دقایق بعدی حاکی از آن بود که ویل اسمیت در آن لحظات به تندی به کریس راک فحاشی میکند.
ویل اسمیت دقایقی بعد هنگام دریافت جایزه بهترین بازیگر مرد برای فیلم «پادشاه ریچارد» با چشمانی اشکبار از آکادمی و حاضرین عذرخواهی کرد ولی این موضوع بازتاب گستردهای در رسانهها و شبکههای اجتماعی داشت و مهترین لحظه برنامه شد.
در بخشی از مراسم، میلا کونیس بازیگر آمریکایی که متولد اوکراین است روی صحنه آمد و از حاضرین خواست تا برای حمایت از اوکراین سی ثانیه سکوت کنند. در این هنگام پیامی نوشتاری روی تصویر ظاهر شد که از تماشاگران میخواست به هر طریقی که میتوانند به مردم این کشور کمک کنند.
این در حالی است که گفته میشود تلاشهای زیادی صورت گرفت تا پیام تصویری از جانب ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین در مراسم پخش شود که ظاهرا مورد موافقت مدیران آکادمی قرار نگرفت.
یکی از چهرههای فعال در این زمینه شان پن بود که اخیرا از اوکراین به آمریکا بازگشته است. او ضمن انتقاد از آکادمی، گفته بود که اگر پیام ولودیمیر زلنسکی در برنامه پخش نشود، باید مراسم اسکار را تحریم کرد.
با این حال گفته میشود که آکادمی تلاش میکند تا از ورود به سیاست پرهیز کند و شوخیهای برنامه در این زمینه نیز نسبت به گذشته محدودتر بود و بیشتر به مسائل اجتماعی آمریکا میپرداخت.
یکی از نکات جالب، بزرگداشت آثار محبوب و کلاسیکی چون «جیمزباند»، «پدرخوانده»، یا «پالپ فیکشن» بود که با حضور سینماگرانی چون فرانسیس فورد کاپولا، رابرت دنیرو، و ال پاچینو همراه بود.
در این دوره آکادمی با ابتکاری تازه، فیلم و لحظه سینمایی مورد علاقه هنردوستان را نیز انتخاب کرد. در این رأیگیری که با همکاری شبکه اجتماعی توئیتر صورت گرفت، نسخه دوباره تدوین شده «لیگ عدالت» ساخته زک اسنایدر بیشترین «لایک» را گرفت، و فیلم «ارتش مردگان» او نیر صاحب عنوان «محبوب هواداران» شد.
هرچند که نودوچهارمین مراسم اسکار با کم و کاستیهایی همراه بود ولی تلاش آکادمی برای ایجاد تغییراتی در اجرای مراسم قابل توجه مخاطبان قرار گرفت.
در این دوره اهدای جوایز برخی شاخهها از پخش تلویزیونی حذف شد و تهیهکنندگان فقط قسمتهای کوتاهی از آن را نشان دادند. این اقدام با اعتراض این انجمنهای هنری همراه شد ولی به برنامه سرعت بیشتری داد و باعث شد تا دستاندرکاران برنامه بتوانند قسمتهای جدیدی را به مراسم اضافه کنند.
هرچند که هنوز تعداد تماشاگران مراسم اسکار اعلام نشده است، ولی با توجه به اجرای حضوری، شرکت ستارهها، و حواشی هنری، احتمال بسیار میرود که این اسکار تماشاگران تلویزیونی بیشتری را به خود جذب کرده باشد.