فاجعه مرگبار ریزش برج «متروپل» آبادان در هفته گذشته سبب بروز نگرانیهای شدید عمومی از بروز موارد مشابه در دیگر شهرها شده است و یک عضو شورای شهر تهران پیشنهاد نصب «تابلو خطر» کنار «ساختمانهای پرخطر» را داده است.
ناصر ایمانی، عضو شورای شهر تهران، در جلسه روز یکشنبه شورای شهر تهران با تاکید بر این که «حداقل ۱۳۰ ساختمان پرخطر» در مناطق مختلف تهران وجود دارد مدعی است که این ساختمانها «همگی بالقوه استعداد تبدیل شدن به یک متروپل دیگر» را دارند.
کلانشهر تهران پیشتر در دیماه ۹۵ هنگام آتشسوزی و ریزش برج بزرگ تجاری پلاسکو در مرکز شهر که موجب مرگ دهها شهروند و نیروی امدادی شد، شاهد مورد مشابهی در ابعادی وسیعتر به لحاظ سازه و پیامدهای «عدم رعایت اصول ایمنی» به رغم «هشدارهای قبلی» بوده است.
به گفته این عضو شورای شهر تهران، «۹۰درصد» پیشنهادهای «گزارش ملی حادثه پلاسکو» به ورطه «فراموشی» سپرده شد و نهایتا «در دو خط» گفته شد که علت این حادثه «روشن شدن یک گاز پیکنیک» در طبقه دهم ساختمان پلاسکو و سرایتش به مواد اشتعالزا بوده است.
همزمان، معاون پیشگیری و حفاظت از حریق سازمان آتشنشانی تهران با اشاره به وجود «۳۳ هزار و ۲۲۱ ساختمان ناایمن» در شهر تهران، گفته است که بیشتر این ساختمانها «قدیمی» هستند و «۹۴۷ برج ناایمن بالای ۱۲ طبقه» بین این ساختمانها وجود دارد.
کامران عبدولی متذکر شده است که گزارشها درباره «ساختمانهای ناایمن» توسط شهرداری به «مالکان» و نهادهای دولتی و حاکمیتی همچون «وزارت کار، وزارت بهداشت و دادستانی» اعلام میشود.
از سوی دیگر، رئیس سابق سازمان نظام مهندسی ایران اظهار داشته است که در تهران فقط طی بازه زمانی ۱۰ ساله، شهرداری مجوز ساخت «۱۲۷ برج» روی گسل و مجوز ساخت «۱۲۵ برج» در معابر کمتر از ۱۰ متر را داده است.
احمد خرم در گفتگو با خبرگزاری «ایلنا» با ادعای اینکه پیگیر این «تخلفات» در دولت وقت جمهوری اسلامی نیز شده اما «جلوی انعکاس این موضوع به جامعه را گرفتند»، اظهار داشت که مخالفان انتشار گزارش «معتقد بودند اطلاعرسانی این موضوعات به «حیثیت شهرداری» لطمه میزند و «نباید به شهرداری لطمه وارد شود.»
رئیس سابق سازمان نظام مهندسی ایران که به دوران ریاست محمدباقر قالیباف بر شهرداری تهران اشاره میکند. او که اکنون ریاست مجلس شورای اسلامی را بر عهده دارد و به رغم وجود چندين پرونده فساد در دوران مدیریت شهریاش و پیگیری این موارد از سوی برخی فعالان حوزه شهری، هیچگاه مورد مواخذه قرار نگرفت و این پروندهها به سرانجام مشخصی نرسیدند.
قالیباف همواره از حمایت برخی مقامات حکومتی از جمله رهبر جمهوری اسلامی و قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران برخوردار بوده است. سرباززدن مجلس پیشین شورای اسلامی نیز از انجام «تحقیق و تفحص» در ارتباط با دوران مدیریت او بر شهرداری تهران در قالب همین حمایت قابل تفسیر است.
با این همه، مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهر تهران باور دارد که در خصوص ساختمانهای غیراستاندارد پایتخت باید اقدامی عاجل انجام داد. او با اشاره به حادثه ریزش برجهای «متروپل» در آبادان، به «ساختمانهای ناایمن تهران» اشاره کرده و گفته است: اسامی مالکان «ساختمانهای پرخطر» تهران «با هماهنگی دادستانی» منتشر میشود.
قدرتالله محمدی همچنین در صحن شورای شهر تهران و در خلال بیان گزارش «وضعیت امدادی و آواربرداری» روزهای اخیر در شهر آبادان به ناکارآمدی سیستمهای نظارتی شهری و حاکمیتی اشاره کردهاست.
مهدی بابایی، رئیس کمیته ایمنی شورای شهر تهران هم با اشاره به وضعیت «۱۲۹ ساختمان پرخطر در تهران»، عنوان داشته است که «هفتهای سه مالک» از این ساختمانها، به قوه قضاییه جمهوری اسلامی دعوت و «اخطاریه» به آنها ابلاغ و «مهلت ایمنسازی» داده می شود.
فشار روانی ناشی از فاجعه متروپل آبادان که تاکنون به مرگ ۲۹ نفر و مفقودی ۳۸ نفر انجامیده و به تجمعات گسترده این روزها در برخی شهرها منجر شده باعث شده است تا این مباحث دوباره مطرح شود. مباحثی که در زمان ریزش پلاسکو نیز مطرح شد و بعد از مدتی به بوته فراموشی سپرده شد.