خبرگزاری رویترز روز دوشنبه ۲۵ تیر با استناد به دادههای ردیابی شرکت «الاسایجی» گزارش داد که کشتی «ادونتیج سوییت» که بیش از یک سال پیش توسط جمهوری اسلامی توقیف شده بود، در نزدیکی بندر «خورفکان» امارات متحده عربی پهلو گرفته است.
خبر رفع توقیف این نفتکش اجارهای شرکت نفت و گاز چندملیتی آمریکایی «شِورون» و حامل پرچم جزایر مارشال برای اولین بار در روز پنجشنبه منتشر شد.
یک روز پس از انتشار این خبر، خبرگزاری رویتزر با استناد به دادههای ردیابی شرکت «الاسایجی» گزارش داده بود که کشتی مزبور به سمت بندر صُحار عمان در حرکت است.
یک سخنگوی «شِورون» روز شنبه به رویترز گفت این شرکت از خبر آزادی «ادونتیج سوییت» خدمه آن مطلع است. او ضمن ابراز خوشحالی، جزئیات بیشتری در این ارتباط ارائه نکرد.
حکومت ایران در بهار سال گذشته و به بهانه تقابل «ادونتیج سوییت» با یک قایق ایرانی در دریای عمان، اقدام به توقیف آن کرده بود.
رویترز در گزارش روز پنجشنبه خود رفع توقیف این نفتکش را به برگزاری دادگاهی برای رسیدگی به شکایت «بیماران پروانهای» مرتبط دانسته و به نقل از خبرگزاریهای حکومتی ایران اعلام کرده بود که این دادگاه روز پنجشنبه ۲۱ تیرماه، دولت و مقامات ایالات متحده را بهدلیل تحریمها و آنچه خسارات وارد شده به «گروهی از بازماندگان و نیز بیماران پروانهای» خواند، به پرداخت ۶.۸ میلیارد دلار محکوم کرده است؛ خسارتی که به گفته مقامات جمهوری اسلامی، ۵۰ میلیون دلار آن از تخلیه نفت خام از کشتی «ادونتیج سوییت» تامین خواهد شد.
ادعای مقامات جمهوری اسلامی در حالی مطرح میشود که طی سالهای اخیر، اقدمات مخرب حکومت ایران و گروههای نیابتی آن علیه کشتیهای تجاری، موجب گسترش بیثباتی و ناامنی در آبهای منطقه شده و همگرایی فزاینده آمریکا و متحدان اروپایی و خاورمیانهای آن را برای مقابله با این اقدامات و تامین امنیت کشتیرانی بینالمللی به همراه داشته است.
در حالی که رسانههای داخلی ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ نخستین بار خبر برگزاری دادگاه حقوقی روابط بینالملل تهران و حکم توقیف یک محموله نفت آمریکایی به نفع بیماران پروانهای را اعلام کردند متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، همان زمان تأکید کرد که تحریمهای آمریکا علیه ایران هیچگاه شامل دارو نشده و هماکنون نیز نمیشود.
آقای میلر خواستار آزادی فوری نفتکش «ادونتج سوییت» توسط دولت ایران شد و گفت تحریم دارو هیچگاه سیاست دولت بایدن نبوده است. سخنگوی دستگاه دیپلماسی آمریکا تصریح کرد که از ابتدای وضع و اعمال تحریمها توسط دولتهای مختلف آمریکا هیچگاه صادرات دارو به ایران تحریم نشده است.