به دنبال ایجاد محدودیتهای جدید مرتبط با همهگیری ویروس کرونا در چین و افزایش بیش از انتظار قیمت مصرفکننده در آمریکا، جمعه بهای نفت در بازارهای جهانی کاهش یافت.
البته بهای نفت خام به دلیل تقاضای زیاد برای بنزین در آمریکا همچنان در مسیر افزایش هفتگی دیگری قرار دارد.
تا زمان تنظیم این مطلب نفت خام برنت با ۹۰ سنت یا ۰.۷ درصد کاهش به ۱۲۲.۱۷ دلار در هر بشکه رسید، و نفت خام تگزاس با ۸۴ سنت یا ۰.۷ درصد کاهش به ۱۲۰.۶۷ دلار در هر بشکه رسید.
با افزایش کلی قیمتها در دو ماه گذشته، بهای نفت برنت در مسیر چهارمین افزایش هفتگی متوالی و نفت خام تگزاس در مسیر هفتمین افزایش هفتگی قرار دارند.
اما محدودیتهای جدید مرتبط با همهگیری ویروس کرونا در برخی مناطق چین، تا حدی روند افزایش بهای نفت در بازارهای جهانی را کند کرده است.
شهرهای شانگهای و پکن پنجشنبه به حالت هشدار بیماری کووید ۱۹ بازگشتند. در برخی مناطق شانگهای محدودیتهای گستردهای اعمال شده است و شهروندان قرنطینه هستند؛ میلیونها نفر نیز تحت آزمایشهای ویروس کرونا قرار میگیرند.
به عقیده کارشناسان، با توجه به احتمال بازگشت ویروس کرونا به چین و به دلیل نگرانیهای ناشی از کندی رشد اقتصادی این کشور، بهای نفت در آسیا به عقبنشینی خود ادامه داده است.
با این حال واردات نفت خام چین در ماه مه نسبت به سال گذشته که بسیار کم بود، تقریبا ۱۲ درصد افزایش یافته است.
البته برخی کارشناسان باور دارند که این به معنای افزایش تقاضا برای نفت در چین نیست، بلکه فرصتطلبی پکن را نشان میدهد که با خرید نفت ارزان روسیه، پایینتر از سطح بازار جهانی، ذخایر نفتی خود را پر میکند.
انتشار گزارش شاخص قیمت مصرفکننده «سیپیآی» وزارت کار ایالات متحده نیز تا حدی بر بهای نفت تأثیر گذاشت.
روند افزایش قیمتهای مصرفکننده در آمریکا در ماه مه شتاب بیشتری گرفت، زیرا بهای بنزین به بالاترین میزان خود رسید و هزینه خدمات بیشتر شد، که نشان میدهد بانک مرکزی ایالات متحده به افزایش نرخ بهره برای مبارزه با تورم ادامه خواهد داد.
اما عوامل دیگری نیز در روند صعودی افزایش بهای نفت در این دوران نقش دارند.
به گفته کارشناسان، در تابستان، فصل رانندگی در آمریکا، مصرف بنزین و گازوئیل در این کشور به صورت بیسابقهای افزایش یافته است.
اوج تقاضا برای سوخت تابستانی در آمریکا، بهای بنزین را به نزدیک پنج دلار در هر گالن رسانده است.
عامل دیگر، نگرانی از اختلال احتمالی توزیع در اروپا و آفریقا است.
انجمن نفت و گاز نروژ اعلام کرد که در صورت اعتصاب کارگران در یکشنبه، تولید نفت نروژ کاهش مییابد.
حدود ۸۴۵ نفر از ۷۵۰۰ کارمند شاغل در پلتفرمهای فراساحلی، در صورت شکست مذاکرات با کارفرمایان برای افزایش حقوق، از یکشنبه اعتصاب میکنند.
این در حالی است که به دلیل بسته شدن برخی بنادر در لیبی و ادامه مشکلات داخلی در این کشور، تولید میدان نفتی «سریر» نیز کاهش یافته است.
یکی از عوامل مهم دیگر، احتمال شکست مذاکرات هستهای با ایران و عدم لغو تحریمهای مرتبط با بخش انرژی ایران است که پیش از این امیدواریهای زیادی درباره آن وجود داشت.
رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت که ایران روز پنجشنبه با آغاز حذف تمامی تجهیزات نظارتی آژانس در ایران که با توافق طرفین نصب شده بود، ضربه نقریبا مهلکی به شانس احیای برجام وارد کرد.
به عقیده تحلیلگران، تنشزادیی استراتژیک میان ایران و ایالات متحده، به حدود یک میلیون بشکه نفت خام صادراتی ایران اجازه میدهد که به بازارهای جهانی بازگردد که تا حدودی منجر به کنترل قیمتها خواهد شد.